Široki Brijeg: Od nerazvijene općine do gospodarski razvijenijeg grada

Susret i druženje gradonačelnika Širokog Brijega s gospodarstvenicima održat će se u hotelu Park u ponedjeljak 29. veljače 2016. s početkom u 19.00 sati, a poseban gost bit će predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u 2015. godini u Širokom Brijegu ukupno su bila 6484 zaposlena, nezaposlenih je bilo 4330, a broj umirovljenika je 4080. U 2014. godini u 392 poduzeća u Širokom Brijegu bilo je zaposleno ukupno 5490 radnika.

Tom broju valja pridodati zaposlenike u obrtničkim i zanatskim radnjama, trgovinama, ugostiteljskim objektima i drugim samostalnim djelatnostima, javnom sektoru. Ukupno ostvarena vrijednost izvoza širokobrijeških gospodarstvenika u 2014. godini iznosila je oko 213 milijuna KM, a ukupna ostvarena dobit oko 64 milijuna KM.

U Širokom Brijegu ima oko 40 privatnih tvrtki koje ostvaruju ukupni godišnji prihod veći od pet milijuna KM, a značajan broj njih i do sto mil. pa i više.

Široki Brijeg se, prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja, u posljednjih nekoliko godina nalazi među najrazvijenijim općinama i gradovima u Federaciji BiH. Zasluge za to u najvećoj mjeri pripadaju širokobriješkom poduzetničkom duhu. U odnosu na kraj 80-ih i početak 90-ih godina prošloga stoljeća, broj zaposlenih u Širokom Brijegu se gotovo udvostručio.

U bivšoj državi tadašnja Lištica (danas Široki Brijeg) stalno je svrstavana među ekonomski najnerazvijenije općine u Bosni i Hercegovini, a koja je spadala u nerazvijene republike Jugoslavije. Krah socijalističkog sustava učinio je svoje, brojne tvrtke počinju propadati, gube se radna mjesta, a agresija dodatno doprinosi propadanju tadašnjih gospodarskih subjekata.

No, demokratske promjene, tranzicija i novi ekonomski sustav omogućuju širokobriješkom poduzetničkom duhu da se potvrdi na najučinkovitiji način. Danas Široki Brijeg ima status grada i ponosno nosi slogan: Široki brijeg – uvijek na 1. mjestu. Taj slogan skovali su dijelom navijači širokobrijeških sportskih klubova zbog čestih osvajanja prvog mjesta u bh. prvenstvima, a nastao je i dijelom zbog činjenice što su Širokobriježani u Širokom i čitavom svijetu ponosni na svoju širokobriješku dolinu i svoj sveti grad na gori te im je u srcu i duši uvijek na prvom mjestu.

Široki na prvo mjesto zna svrstati i Centar civilnih inicijativa u okviru projekta “Lokalna uprava za kvalitetu građana”. Tako je, primjerice, 2011. godine najveći indeks kvalitete života u BiH imao Široki Brijeg, ispred Banje Luke i Novog Sarajeva. I druga istraživanja svrstavaju Široki među najrazvijenije sredinama u BiH.

Jedan postotak Širokobriježana ne slaže se s rezultatima istraživanja Centra civilnih inicijativa i drugih institucija, smatrajući kako i Širokom puno toga nedostaje u infrastrukturi i komunalnom standardu da bi zauzeo tako visok o mjesto. No, posljednje dvije godine rade se zahtjevni projekti vezani uz vodovod, kanalizaciju i gradski promet.

Sarajevski sveučilišni profesor dr. Besim Spahić, boraveći u Širokom Brijegu, kazao je kako je kao student 70-ih godina prošlog stoljeća dolazio često u Široki te da je širokobriješka općina (sada grad) u dva posljednja desetljeća u gospodarskom, kulturnom i sportskom pogledu najviše napredovala od svih drugih u BiH.

Mnogi koji svake godine, ili dvije, dođu u Široki Brijeg uvjeravaju Širokobriježane kako su vidljivi pozitivni pomaci u ovom gradu, što možda ne vide oni koji su tu svaki dan. Mnogi mrmljaju na stalna “kopanja po gradu”, a onda nakon tog “kopanja” budu zadovoljni učinjenim. U Gradskoj upravi uvjereni su da će tako biti i nakon najnovijih “kopanja” po gradu. No, osim gradnje, puno toga u Širokom Brijegu zrelo je rušenje, a ponešto valja zaštititi kao arhitektonsku vrijednost.

I povijest širokobriješkog gospodarstva vezana je uz franjevce koji su u Široki Brijeg došli prije 170 godina (na Čerigaj 1844. godine). Fratri su 1860. godine nadomak crkve i samostana podigli kamenim pločama pokrivenu prizemnicu s osam malih dućana i iznajmili ih svjetovnim trgovcima. Tu i tada posijano je sjeme, a plodovi se beru i danas.

Iz tih osam malih dućana poniklo je današnjih osam velikih trgovačkih kompanija sa sjedištem u Širokom Brijegu, koje spadaju među najrenomiranije u BiH. Izgradnjom kamenog mosta na Ugrovači 1868. povezani su crkva i samostan s područjem koje se nalazi u središtu današnjeg grada. Vojna pošta otvorene je 1878. godine, a fratri su u svom posjedu imali ljekarnu, stolarsku radnju…

No, izgradnjom mosta na rijeci Lištici, koji je u samom početku 20. stoljeća povezao Široki s Mostarom, počinje značajniji iskorak u gospodarskom smislu. Poduzetni Širokobriježni počinju otvarati trgovine, gostionice, a prvi među njima, Anđeo Marušić, kovačku radnju. Na rijeci Lištici niče desetak mlinica, fratri savjetuju poduzetnije Širokobriježane da “idu k mostu”.

Već 1911. godine otvara se pomoćna pošta, a godinu dana poslije Duhanska stanica (Dogana), koja je dala veliki doprinos proizvodnji duhana i preživljavanju značajnog dijela širokobriješkog puka. Širokobriješka Duhanska stanica, kasnije Duhanokop, znala je godišnje otkupljivati blizu dvije tisuće tona duhana i zapošljavati značajni broj radnika na obradi duhana. Sjaj “žutog zlata” potamnio je krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošloga stoljeća. No, sve se veći broj Širokobriježana ponovno vraća uzgoju duhana.

Koliko su širokobriješki franjevci bili predšasnici i u gospodarskom smislu, govori i činjenica da su na rijeci Lištici 1936., dakle, prije 80 godina, podigli “fratarsku centralu”, jednu od prvih hidroelektrana u BiH, koja je strujom opskrbljivala samostan, franjevačku gimnaziju, kućanstva u gradu i gradsku rasvjetu. Tih 30-ih godina počinje eksploatacija boksita na području Širokog Brijega, najprije u Knešpolju, a potom u Crnim Lokvama. Sjaj “crvenog zlata” također je potamnio kad i sjaj “žutog zlata”.

No, ponovno je oživljen rad širokobrijeških Rudnika boksita, koji ove godine planiraju proizvesti oko 40.000 tona kvalitetne rude. Dva svjetska rata učinila su svoje, Široki je pretrpio velika stradanja u svakom pogledu. Dugo tavori među izrazito najnerazvijenijim općinama u jednoj od najnerazvijenijih republika bivše države.

Tek se 70-ih godina počinju graditi značajniji industrijski pogoni, kao što su Feal, Metalac, Timal, Konfekcija, podiže se hotel Park, Remont… Dobro su stajale trgovačke kuće Obnova i OTP, građevinsko poduzeće Novogradnja također, a krajem 80-ih otvara se tvornica obuće Lišto. I u socijalističkom sustavu Širokobriježani su pokazivali poduzetnički duh, nicale su brojne radnje i pogoni s više djelatnika. Taj poduzetnički duh u novom sustavu pokazao se jako uspješnim, najprije u trgovinskoj djelatnosti, a potom i u proizvodnoj. Odlazilo se, ali i ostajalo, obranilo od agresije, a valjalo se ponovno dići iz pepela. Uspješno je obavljena privatizacija jedenog dijela državnih poduzeća, a privatizacije nekih državnih tvrtki i danas su kamen spoticanja.

Privatizacija Feala smatra se jednom od najuspješnijih u BiH. U nekim privatiziranim tvrtkama dijelom je sačuvan solidan broj radnih mjesta. U Š. Brijegu sjedište je nekoliko kompanija koje imaju i po 500 zaposlenih. Očekuje se da Mesna industrija Lijanovići ponovo krene u značajniju proizvodnju i zaposli velik broj djelatnika. Neke kompanije planiraju širiti svoje pogone i zaposliti nove djelatnike. Širokom Brijegu najviše nedostaju tvrtke koje bi zaposlile jedan broj žena na Zavodu za zapošljavanje. Građevinske tvrtke, posebno A3 i Hering, dobivaju zahtjevne poslove.

Nude se sve veće mogućnosti tvrtkama koje se bave eksploatacijom i ugradnjom kamena. Neke novonastale tvrtke, kao TEM Mandeks, iskazale su se kao uspješni izvoznici, svoje mjesto pod suncem našli su širokobriješki grafičari, poduzeća koja se bave ugradnjom aluminijskih profila i bravarije, domaći trgovački lanci, arhitektonski uredi, dizajneri…

Posebno ohrabruju projekti kao što je EZ-Engineering koji se bavi inženjeringom dizajna u sektorima automobilske, zrakoplovne i željezničke industrije te brodogradnje. Počinje oživljavati i poljoprivredna proizvodnja koja je bila spala na niske grane. Računa se da se pola obradivog zemljišta u Širokom Brijegu ne obrađuje. Površine s nasadima smilja povećavaju broj hektara pod usjevima. Sve nekako “miriše” na to da bi mogla značajnije oživjeti i poljoprivredna proizvodnja pod širokobriješkim nebom. Širokobriješke industrijske zone čekaju nove projekte, ali i “slobodni prostori” u pojedinim dijelovima samog grada vape za novim investicijama. Sve ovisi o širokobriješkom poduzetničkom duhu i ljubavi prema svom Širokom.

(Večernji list | Frano Vukoja)60 komentara

  • da smo u Švicarskoj složio bih se, ali s obzirom da smo u BiH i da sam obišao većinu države, mogu reć da je Široki mila majka naspram većine pogotovo Bosne…

 • Neka se nabroje javne ustanove koje se financiraju iz opcinskog proracuna da normalno funkcioniraju.
  Veterinarska stanica, komunalno pod.
  vatrogasno, vrtic,osnkvna skola u Oklajima (bolja je i u Rujnu nego ova OS)
  OS u Klancu,..pa i sama Opcina
  Od neplacenih doprinosa do zapustenosti zgrada i ostalog sto bi opcina i GRAD TREBALI POKAZATI SVOJU RAZVIJENOST
  Na nasu zalost ove navedene ustanove i jos mnogo toga (penavica kuca,duhanska stanica, zapusteni okolis, prljav okolis..)su pokazatelji da smo daleko od GRADA POGOTOVO NAJRAZVIJENIJEG U REGIJI
  Siroki volim te ali krivi ljudi na krivom mjestu

 • Miro sila si al samo po kilazi. Nijedan šaht nije u Liver sa asfaltom,ili je 5cm ispod razine ili 10cm iznad. Al vazno da je tebi Brina kupila stan u ZG.

 • Narod više sa,svojim uspjesima kad to nisu vaši uspjesi nego naši.nas poreznih obveznika nas branitelja nas školarca koji smo redovno zavrsili škole.nas studenata koji studirao uz pomoć naših roditelja nas koji ne dobivamo ništa od vas i vaših propalih općinsko gradskih i županijskih institucija. Nas koji redovno plaćani poreze doprinose za razliku od vaših institucija nas koji sadimo smilje i ne zderemo janjce kad nije korizma i kad je korizma ne zderemo ribu i skupe lignje…..zato odjebi Vukoja Frano i povedu sa,sobom Martinovića sarajevskog portparol i tog tzv mentora tvoga i ovedite sa sobom svu svitu u njemačku jer su većinom svi vaši bili tamo dok je trajao rat…….mrssssssss

 • Miro samo naprijed, nasim gradjanima nista ne valja samo trabunjaju, cast pojedincima. Da smo svicerska opet nebi valjalo vecini. Kada su Sirokobrijezani jadni

  • Ajde ti majmunce pederski ne kakaj.sta ti znaš što je život i preživljavanje sa manje 400 km mjesečno a u kući nas petero…..i plus kasni porodiljnome…ne dipre mamute

   • Pa sat oces sad tope jedan????Vas petero i 400 km????Porodiljni kasni!!!!Najlakse ga je zabit …….Sad se misli s cim ces se prehranit!!!Sam si kriv sasro!!!!

 • 1. U protekloj godini naša župa je imala 4.516 obitelji i 16.647 vjernika.
  2. U protekloj godini je kršteno 207 djece (a 257u godini 2014.). Od toga je 113 muških i 94 ženske djece. Po mjestima: iz Grada 82, s Trna 20, iz Mokrog 18, s Uzarića 16, iz Knešpolja 12, iz Turčinovića 9, iz Dobrkovića 7, iz Oklaja 6, s Lisa 4, s Privalja 3, s Čerigaja 2, iz Podjele 1 i iz Zavoznika 1. A iz drugih župa kršteno je 26 djece. Krštenici su iz obitelji: prvo dijete 71, drugo 80, treće 35, četvrto 16 i peto 5.

 • Poplave, klizišta, uništeni domovi, infrastruktura, nezaposlenost, (Široki Brijeg preko 4.500 nezaposlenih), siromaštvo, pravna, lična i imovinska nesigurnost – samo su neki od svakodnevnih problema ljudi u BiH, koje niko ne rješava, čak i ne pokušava. A, nezadovoljstvo raste… Zapravo, političari i ne žele da se bave problemima ljudi. Njih ljudi zanimaju samo na izborima, dok im ne daju glas. Političari su dugo već svrha sami sebi.

 • Pogledajte samo – političari sa ekrana histerično glorificiraju sami sebe, hvale se nekakvim rezultatima i uspjesima, a ne vide jad i bijedu oko sebe. Jad i bijedu koju su oni uzrokovali. To je jedna šizofrena situacija: Političari su na ekranima dotjerani, samouvjereni, drski i bahati, opčinjeni sami sobom, a u stvarnosti ljudi žive u siromaštvu i beznađu.

 • Jebene komunjare opet na vlasti I opcinskio policijski spijuni samo svoje zaposljavaju pitajte velike firms kako zaposljavaju ljude preko opcinske liste podobnih I njihobih spijuna a ja te spijune zovem ovako setachi setaju po gradu sjedachi sjede po kaficima vozaci vozaju se I prate kriminalce a svima zajednicko usi jesu sta culi I oci jeste vidili s Kim je pracena osoba bila zivio hdz Hrvatska demokratska zajednica lopova zbog koje mladi odlaze u njemacku HSP pravda ce doc kad tad za 100 god a I prije kid ISUSA ko je proda generale praljka kordica I ekipu za 500mil dolara kredita

 • Neka Mirina predizborna obećanja: “Izgradnja mjesnih vodovoda, rješavati uređenje parkinga ispod gradskog hotela, početi s gradnjom infrastrukture u sklopu Gospodarske zone Trn, a uz sve to raditi na detaljnim planovima uređenja gradskih prostora kao što je prostor Duhanske stanice, planirati nove kapitalne projekte i tako dalje.“

 • MP ti si sigurno na Mirinim jaslama odnosno državnim iz svega napisanog se vidi a ovome Piscu bi kazao ako je završio da POVUČE VODU To su ti stari jugoslavenski kadrovi koji nam i danas POKUŠAVAJU ISPIRATI MOZAK isto kao da mi ne živimo tu pa nevidimo šta je istina Još je zaboravio kazati da nam je KRUNINA STRANA GLAVNA ULICA U GRADU jeli se time diviš SKORE SVE NOVOKONPONOVANE GAZDE IMAJU ŠEST RAZREDA I VELIKI ODMOR devedesetih nisi imali za KAFU a otkad dođoše iz HRVATSKE VREČE I PODIJELIŠE IH ODJEDANPUT POSTADOŠE NAJ PAMETNIJI A DOTLE MALTE NE ODALI RASPALI GAĆA ONI SU 45 GOD DIJECU UČILI LAŽNU POVIJEST A OVI DANAS ISTO TAKO UHODANOM STAZOM Gost i nemora doći on je tu prisutan u svojim dijelima GRADONAČELNIČE OGRADITE SE OD OVAKVIH PISANJA IMA OBITELJI KOJE NEMAJU ZA KRUHA U KOJIMA NITKO NE RADI TI ZAPOSLENI SU 80 POSTO U DRŽAVNIM USTANOVAMA TVTKAMA ŽUPANIJA OPĆINA POŠTA ELEKTRO I OTALE PRI DRŽAVI KAŽITE KOLIKO JE FIRMI IGRAĐENO INDUVIDUANO TKO SU POZVANI GOSTI I SVE TI JE JASNO

 • Predsjednik josipovic je reka da je ziva ustaska zmija a ja mislim da je I sad ziv komunisticki zmaj pozdrav pravim Hrvatima koji vole thompsona I U

 • MIRINA predizborna OBEĆANJA II (klapnje): Fontane pred robnom, fontana umjesto srušenog komunističkog sponemika (RUŽA), tenk u Pologu….

  • Novi kolodvor,škola na Lisama,kanalizacija, novi i bolji asfalt na mjestima gdje je kanalizacija kopana,trotoari,i još dosta toga. Nikad se više nije radilo po Širokom a ti tu o nekim fontanicama i tenku?! Umjesto tenka imaš spomenik a jesu fontane prijeko potrebne. Ali neka došli vi kompleksaši na svoje sad ćete vi nama pojasniti sve. Nigdje nije rečeno da je stanje odlično ali da nam je bolje od 99% BiH je. Samo se provozajte kroz ovu državu. A da je bolja država bilo bi i nama još bolje. To je NORMALNIM osobama jasno ali evo ja ne znam šta uopće itko odgovara debilima kao što ste vi žugatori ovdje,ili vjerojatno simpatizeri drugih političkih opcija pa ovim putem pozivam sve ljude zdravog razuma neka puste ovim neškolovanim,nekulturnim,beskorisnim poluljudima neka sebi daju oduška malo ovdje neka se ispušu i onda nastave živjeti svoj jadni život. Eto,svi bi oni isto mogli biti ministri,tajkuni,predsjednici, samo da ih se netko sjetio. Mogli su ali eto nisu pa su zato klošari postali

 • Ma sve nam je prelijepo, a posebno naš potočić Ugrovača pa bi predložio našem gradonačelniku da te gospodarstvenike i prezidenta Ćovića dovede na jedan piknik kod Stipelića trafostanice i da vide kako se naš megadiv Feal odnosi savjesno prema majci prirodi i našem potočiću koji natapa naše Blato. Siguran sam da će Blaćani dodjeliti nagradu Fealu za očuvanje ekologije i naših prirodnih ljepota.

 • Ovaj ljetopis mi sliči na potemkine na sela Kakvo povijesno selo Cerigaj kakvo selo di voda struja putevi kakva škola građena seoskim novcima .Kakav gel i druga pod. Za plakat za jugom

 • Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u 2015. godini u Širokom Brijegu ukupno su bila 6484 zaposlena, nezaposlenih je bilo 4330, a broj umirovljenika je 4080. U 2014. godini u 392 poduzeća u Širokom Brijegu bilo je zaposleno ukupno 5490 radnika…………………..OVO NIJE TAČNO: 6484+4330+4080=14894 U ŠIROKOM 29.000 STANOVNIKA PA KO SU OSTALIH 14.000,DALJE:6484-5490=994,ZNAČI 994 IH RADI U DRŽAVNIM FIRMAM,NEMOGUĆE,U :ŠKOLSTVU,ZDRAVSTVU,POLICIJI,SUDSTVU,ITD,ITD IH RADI SAMO 994,NEMOGUĆE

 • Citiram; “Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u 2015. godini u Širokom Brijegu ukupno su bila 6484 zaposlena, nezaposlenih je bilo 4330, a broj umirovljenika je 4080. U 2014. godini u 392 poduzeća u Širokom Brijegu bilo je zaposleno ukupno 5490 radnika.” po ovim podacima sa kojima se hvalite : broj ne zaposlenih i umirovljenika je 8.410 te njih trebaju uzdržavati zaposleni a njih je 6484, u normalnom svijetu ovaj omjer je 1 : 3 u korist zaposlenih, neznam sa čime se hvalite, ovo vam je dokaz da niste stvorili političko ozračje i uvjete u razvoj grada i lokalne zajednice. Sve što ste napravili je 500 metra kanalizacije , ej u 21. stoljecu 500 metra kanalizacije i to abnormalnim zaduživanjima. Stvarno mi nije jasno čime se hvali gradonačelnik.

 • kako vukoja ne spominje u članku tt kabele ljudi izvezli 70milijuna maraka kabela prošle godine ali vjerovatno nisu platili da se spomenu u članku a zapošljavaju 140 ljudi

 • ja se nadam da ljudi citaju i druge portale npr.ljubuski info pa da vide sta se radi,kriminal u mupu namjesteni natjecaji,najzaduzenija smo zupanija,posa bez da nisi clan zna se ciji nemores nac i predizborna obecanja vidim u prethodnim komentarima nadam se da ljudi ne zaboravljaju.Pitajte Covica kad ce treci. Ove godine izbori pa je to sastanak da se kaze radnicima za koga trebaju glasati,samo se nadam da ce ljudi bar u cmilju i duvanu zaradit nesto a i tu je bilo manipulacija sa zemljistima

 • Neka se provoza tko može do Hotela i nek vidi kako naši “gospodarstvenici” i “političari” ostavljaju auta, ne može se proći, naša policija stoji i gleda !?!?

 • Načelniku, pohvali se kada napraviš nogostup barem na području koje pripada gradskom dijelu Širokog, otvoriš neku firmu (ili dopustiš nekom da otvori) gdje će se zaposliti barem tisuću ljudi, DOVEDEŠ BRZI INTERNET I KABELSKU INFRASTRUKTURU u Široki itd itd…

 • Nema nigdje auta na cesti sleperi mogu proc, nisu nasi gospodarstvenici krivi sto Siroki ima puno gospodarstvenika a malo parking mjesta pa moraju parkiravat po trotovaru, ali nisu na cesti, hvala bogu pa ih imamo i naj bolje zivimo u BiH i sire.

 • Ovo da se zaposlenost povecala ne vjerujem! Nema sanse! Nema ybne sanse! Ne da ne vjerujem vec znam – 100% laž!! Di su se zaposlili? Nije ih valjda 1000 otislo u EP HZ HB?? Jedino morebit da su bili prije neprijavljeni pa sada ih prijavilo na minimalac…i eto ko povecana zaposlenost…je my ass!

 • Nisam odavno citao ovaj portal, pa procitah sve komentare, iz znatizelje. E dragi moji komentatori zbivanja, ako volite Siroki Brijeg i ako imate dobre namjere, onda dajte ideje, prijedloge i savjete. Imajte stava, stila i retoriku malo popravite. Puno toga se radilo i raditi ce se i dalje. Jasno je svakome da nam nikada nije bilo do Beograda, ni Sarajeva, ni do Mostara, nego uvijek do nas samih, nasih susjeda, rodaka i nazovi prijatelja. Trazite lijeka za najvecu hrvasku i nasu bolest: zavist, ljubomoru, izdajnicki duh, pljuvanje izmedu sebe, krivoklestvo, radnicko omalovazavanje. Organizirajmo edukacijske skupove: dobrih i sretnih ideja, nade u buducnost, vjere u Boga i covjeka. Uskrs je na vratima – SRETAN VAM USKRS.

 • “”” Počinje oživljavati i poljoprivredna proizvodnja koja je bila spala na niske grane. Računa se da se pola obradivog zemljišta u Širokom Brijegu ne obrađuje. Površine s nasadima smilja povećavaju broj hektara pod usjevima. Sve nekako “miriše” na to da bi mogla značajnije oživjeti i poljoprivredna proizvodnja pod širokobriješkim nebom. Širokobriješke industrijske zone čekaju nove projekte, ali i “slobodni prostori” u pojedinim dijelovima samog grada vape za novim investicijama. Sve ovisi o širokobriješkom poduzetničkom duhu i ljubavi prema svom Širokom””.

  Taj frano vukoja koji je napisao texst treba liječnika “pola obradljivog zemljišta se ne obrađuje” točno podatak je 1/5 ukupne obradive površine se obrađuje ne 1/2 informiraj se u odjelu za gospodarstvo u širokom ups” a ni oni ne znaju ni koliko se obrađuje..Treba možda upitat zavod za poljoprivredu zhž ups ni oni ne znaju 😀 ZAŠTO jer svi zaposlenici nikad nisu radili poljoprivredu

  Općina-ODJEL ZA GOSPODARSTVO -Andrija Kraljević Kristina Pavković
  Zavod za poljoprivredu ZHŽ Josip Bubalo,Ivan Soldo, Nada Crnjac, Luka Vranješ, ostala dva su zaposlenika radila poljoprivredu.

  Upitajte njih Franjo Vukoja al ni oni ne znaju odgovor:D

 • Većina komentara bez veze, al” Široki nije grad blagostanja kako ga Vukoja predstavlja ili sam ja s mjeseca pao. Da je najskuplji to jest, infrastruktura katastrofa, slini novci od registracije auta, a 90% puteva izgleda ko makadam po gradu pr. od Mepasa do Pecare. Što je najžalosnije Široki demografski propada s ovakvom privredom i politikom. Mladi odlaze, stari umiru, sve manje se rađa, Široki polako stari. Ovo što se kopa to su donacije, nema novih tvornica, sve privatizirano ja tebi ti meni.

 • Pročitah ovaj članai u meni se nešto slomi. Ubi me ova tuđina, ovaj Frankfurt, magla i euri, i nov BMW i posa jebeni, radin ko crnjac od pon. do petka za 2500€ a žena ne zaradi ni 1900€. Kupin prnje i eto i mene u grad blagostanja da proživin koji dan ko čovik, opušteno.

 • Vidim da su pozvani i ljudi iz ostalih sfera javnog života..Recimo UNA,Porezne i još neki koji nešto znače.Ili njih zovete samo kad vam trebaju .Jaka vam je suradnja sa jedinim službama koje rade svoj posao kako treba ali i na zadovoljstvo svih građana ovog grada.

 • Hvala ti Bože što sam se rodio na Kočerinu, i što imam čast uživat plodove ovog raja zemaljskog. Mogao sam se (ne daj Bože nikome) rodit u Švicarskoj ili Njemačkoj pa se patit čitav život ne znajuć da negdje postoji bolji život kao npr. ovdje ili u Somaliji, Burmi itd.

 • Pitate se sto nema cvijeca i parkova u gradu ,nacelnik alergican na cvijece voli ljetni miris setnice uz rijeku milina .
  Ove rupe na cesti sto on pojede zbije se da moze vise u trbuh stat ,a amortizere nece kupovat ne isplati se kupit novi audi .
  Kolodvor se nije natkrio jer ako bura odnese lim boju se da nekog na kruznom toku ne ubije . Miskic je i tako partner i izdasno crpe bogate roditelje za dacke karte ,a djeca i tako rastu mogu malo i kisnit.
  Zalite se za markice i zdravstvo to je promaklo 2009 godine kad je zakonom oslobodio neke kategorije bolesnika da su oslobodeni placanja pa svi na crno placaju da se ne zale ,da su podjeljeni i nejednaki .
  Jabuka najbolji portal svaka vam cast .

 • Iz kojeg pepela se dizalo iz lopovskog, koja je u ratu tvornica srušena u Širokim Brijegu, to su vlasti rušile, kome oči mažete.

 • Da baš je razvijen morat cu kupit traktor da idem na posao . živim u centru grada a vec mjesec dana skacem po rupama kao da orem na nekoj njivi hvala miro

 • Ovaj grad je zaslužio više i bilju upravu manj rodijackih veza vise jasnije objave podataka.pozivamo ovim putem gradske oče da objave podatke o financijama koje imaju da ne bi počeli objavljivati ovi tipa ljubuški info.objaviti sve u detalj podatke svačiju plaću imenom i prezimenom pozicija od 1990 do na ovamo i bit ćemo sretni samo ih objaviti ili da vam ih ja dostavom putem novina. Objaviti kompletne financije imenom i prezimenom ove naše ponosne sredine ako smijete i točno u phening….

 • Ovo mi sve vonja na transformiranu
  SFRJ SAMO SADA MORAMO SVE PLACATI LIJEKOVE OTPALO JE SOCIJALISTICKA a postla vrlo religiozna tako izgleda

 • Listica se dizala iz pepela pa kada su sekretari na sastancima obecavali sve zivo tvornice mostove Jakov upita stoce nam mostovi nema rijeka
  bitce irijeka drugovi zapoce on

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.