Široki Brijeg: Na izložbi "Različitost i uključenost" bit će predstavljeni radovi 33 autora | Jabuka.tv

Široki Brijeg: Na izložbi ”Različitost i uključenost” bit će predstavljeni radovi 33 autora

Izložba ”Različitost i uključenost” bit će otvorena u subotu, 14. studenoga, u 19:00 sati u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu.

Unutar Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja na temu Muzeji za različitost i uključenost, Franjevački muzej i galerija raspisali su javni natječaj za sudjelovanje na izložbi Različitost i uključenost, na koji su se mogli prijaviti svi akademski obrazovani umjetnici.

Radovi za izložbu su stizali iz zemlje i inozemstva, na natječaj se prijavio 51 umjetnik sa 71 radom, a u konačnu selekciju su ušla 33 autora s 51 radom. Od osnutka galerije 1990. godine ovo je prvi javni natječaj, a Franjevačka galerija je pokazala, i ovaj put, da je spremna odgovoriti velikim izazovima kao i početkom devedesetih godina, kada je udomila avangardne umjetnike iz bivše države, koje nitko od tadašnjih službenih galerijskih i muzejskih institucija nije prihvaćao, niti im ustupio prostor za izlaganje.

O izložbi povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar:

Danas živimo u svijetu globalne povezanosti, trenutne komunikacije, multietničnosti, multikulturalnosti, međuovisnosti različitih sustava vrijednosti izraslih iz raznih svjetskih kultura, koje se globalnom inercijom pretvaraju u planetarne trendove, prenoseći se uz pomoć digitalnih medija, do krajnjih konzumenata, brže nego ikad ranije.

Globalna ekonomija i industrija nameću povezanost kroz konzumaciju zajedničkih trendova stvarajući privid funkcionalnog društva i zajedničke slike, ali u međuprostorima u kojima se sudaraju globalni sadržaji nastaju pukotine na ljudskoj i emocionalnoj razini. Iako su gotovo svi ljudi na planeti Zemlji ”uključeni” u veliku zajedničku mrežu, njihova ljudska i emocionalna isključenost možda nikad nije bila veća. Bez obzira na dostupnost informacija i edukaciju populacije, diskriminacija je prisutna na svim razinama i možemo slobodno konstatirati da ne nastaje iz neznanja.

Umjetnici se na zadanu temu izražavaju skulpturama, slikama, instalacijama i umjetničkim videom. Jedna skupina tematizira otuđenost ljudi, zatočenost u izgubljene svjetove, nesigurnost u vlastiti identitet i društvenu izoliranost u emocionalnom i fizičkom smislu.

Druga skupina želi razbiti geometrijske okove te svojim organičkim volumenima i ekspresionistički obojenim emocijama probuditi čovjeka iz otuđenost i vratiti mu individualnost, zaboravljene spontane, prirodne i neplanirane emocije, upozoravajući nas da iziđemo iz globalne konfekcije, progledamo vlastitim očima, prepustimo se vlastitoj intuiciji i ne hodamo programiranim stazama, kako bi po svaku cijenu bili uključeni u globalni sustav vrijednosti. Stoga ova izložba na dobar način detektira i pokazuje probleme koji muče današnje društvo i potiče promatrača na međusobno prihvaćanje i razumijevanje.

Također želi probuditi i samokritičnost i empatiju te ozdraviti inficirane međuljudske odnose i potaknuti na prihvaćanje različitosti u svim nabrojanim kontekstima. Uključenost u religioznom, političkom, društvenom, rasnom, nacionalnom i spolnom kontekstu je nešto što bi se u ”suvremenom društvu” trebalo podrazumijevati samo po sebi. Ali, nažalost, čak i modernim demokracijama izdvajanje iz ”čopora”, onemogućava put do uspjeha i počesto vodi do propasti pojedinca.

Popis autora:

1. Rebeka Abdagić (BiH)
2. Matko Antolčić (Hrvatska)
3. Nelisa Baždar (BiH)
4. Marijana Filipović (BiH)
5. Jelena Grgić (BiH)
6. Trpimir Grgić (BiH)
7. Josip Ivešić (BiH)
8. Petra Kralj Fox (Hrvatska)
9. Boris Ladan (BiH)
10. Antonio Lukenda (BiH)
11. Aleksandar Marković (Austrija)
12. Karolina Marušić (BiH)
13. Slađana Matić Trstenjak (Slovenija)
14. Ivana Mikulić (Hrvatska)
15. Radivoj Milić (BiH)
16. Dalibor Milojković (Srbija)
17. Vladana Mirković (Crna Gora)
18. Vilim Parić (BiH)
19. Ivana Pavlović (BiH)
20. Strahil Petrovski (Sjeverna Makedonija)
21. Božena Radoš (BiH)
22. Jasmina Runje (Hrvatska)
23. Isidora Sarić (Crna Gora)
24. Dijana Iva Sesartić (Hrvatska)
25. Ira Skopljak-Viteškić (BiH)
26. Darija Stipanić (Hrvatska)
27. Mario Šunjić (BiH)
28. Alisa Teletović (BiH)
29. Anđela Tucaković (Hrvatska)
30. Dijana Valenta (Hrvatska)
31. Benedikta Vilenica (Hrvatska)
32. Roberta Weissman Nagy (Hrvatska)
33. Ismar Žalica (BiH)

Izložba ostaje otvorena do 14. prosinca 2020. godine.

Sve o natječajnoj izložbi i o autorima izložbe na stranici Franjevačke galerije i muzeja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: