Široki Brijeg: Mnoštvo vjernika molilo na 74. obljetnicu ubojstva fratara

Molitvom pred ratnim skloništem uz Franjevački samostan i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu započeo je molitveni program na završetku obilježavanja “IX. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca”.

Na 74. obljetnicu jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca  molitvu je pred mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkoga samostana započeo gvardijan fra Tomislav Puljić.

Nakon toga uslijedila je procesija prema crkvi Uznesenja BDM, gdje je molitva nastavljena pred grobom u crkvi u kojem su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Uslijedila je sveta misa zadušnica koju je predvodio i na njoj propovijedao dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

74 godine prošle su od ubojstva širokobrijeških franjevaca

Na kraju je vicepostulator fra Miljenko Stojić iznio kratko izvješće o radu Vicepostulature tijekom prošle godine, u kojemu je istaknuo da su uspjeli pronaći još trojicu ubijenih hercegovačkih franjevaca u jednoj jami.

Ratno sklonište u kojem su stradali širokobriješki fratri

Gvardijan fra Tomislav Puljić izrekao je riječi dobrodošlice i zahvale nazočnima.

Svetoj misi i molitvi za pobijene franjevce i puk nazočili su i istaknuti politički predstavnici Hrvata u BiH.

Podsjetimo, Grad Široki Brijeg i Županija Zapadnohercegovačka donijeli su odluke o dostojnom obilježavanju 7. veljače.

Tako je Grad Široki Brijeg 2013. godine donio Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega.

Županija Zapadnohercegovačka 2014. godine donijela je Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom komunističkoga zlosilja Županije Zapadnohercegovačke.

Prije 74 godine pao Široki Brijeg

(www.jabuka.tv)


18 komentara

 • Počivali u miru.podnijeli su veliku žrtvu slažem se.Nije na odmet spomeni našee didove i oni su dali svoje živoete mučki ubijeni.

  34
 • Vidi udbasa, kako ih nije sramota doc, ova petorka je u jugi bila najgora, u dzepovima od kaputa Jos kriju crvene knjizica. LUSTRACIJA!!!

  12
  3
  • Najprike su takvi ko ti udbaši bili… Podmetali laži,tračeve,pljuvali iz sjene a nitko ne zna tko ste… Anonimni komentari nau savršeni za takvu gamad

   6
   7
 • Čudimo se zašto Crkva u Hrvata gubi potporu u narodu? Vjerojatno zbog činjenice kako su Crkvi važniji ovih pet bivših i sadašnjih partijaca od običnog priprostog puka. Puk je uvijek tu, posebno stariji, a ovi političari svoju nazočnost plaćaju i fratri su najpragmatičniji ljudi na svijetu, tu nazočnost u prvom planu debelo naplaćuju. Problem će nastati tek sutra, kada ovi današnji mladi, otjerani od ovih partijaca, sutra ostare, onda Crkva neće više imati ni starih, a pošast koja pogađa Crkvu u svijetu. Crkva će morati izabrati, ili narod ili pare, obadvoje u ovoj količini ne može.

  9
  4
 • Kakav obraz ova 5-orka ima…đon obraz,ja bi se sakrio u auto na bakamusi i slusao s radia misu!! Gamadi pustite narod bar na misi da oda pocast neduznim zrtvama.

  8
  3
  • Tako je. Za kritiku sam, ali ovi neki komentatori stvarno moraju poraditi na tome da ta kritika bude konstruktivna. A i šta bi da se ova petorka nije pojavila, šta bi da uopće ne dolaze na obljetnice. Onda bi opet bila pljuvačina. Ovako dolaskom barem poštuju pobijene i narod – pa bilo iskreno ili neiskreno – to njima na dušu. Nego, ajmo MI napraviti što možemo. Krunicu u ruke i uticat se pobijenima da nas oslobode od svega zloga, u kojem ono god obliku bilo… Eh sad, rizik nam je to, jer velika je mogućnost da se zlo pokaže i u nama samima, bili mi političar, svećenik, doktor, domaćica, frizer ili nezaposlen…

   7
   2
   • Meni nije jasno zasto svećenici u svojim redovima ne prometu petokrake. Bar ih skloni jer je očito a malo koji svećenik neće potvrdit da ih ima. Odatle pa do ovih u prvim redovima problemi nastaju. Ja se u crkvi nikad ne ističem ali niti bi ikom takvom pustio prvo mjesto. Tu je mjesto za invalide, trudnice, starije i slicno.

    4
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.