Široki Brijeg: Međunarodna pjesnička večer o tragičnoj ratnoj sudbini hrvatskog čovjeka

Međunarodna pjesnička večer Nisam mrtav, samo sam zemlju zagrlio održat će se u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici u srijedu, 8. svibnja u 20 sati.

Bit će to večer zavičajne poezije s ratnom tematikom za koju su pjesme odabrale i program pripremile profesorice Marina Ćeškić i Blanka Kraljević, knjižničarke iz Gimnazije fra Dominika Mandića.

Frano Vukoja, Andrija Zeljko, Ljubo Kovač, Srećko Slišković, Karlo Vukoja, Anđelko Mikulić, Ivan Kraljević, Mirela Lovrić, Anđelka Hrkać, Miljenka Koštro, Blanka Kraljević, Željka Šaravanja i Anica Šušak interpretirat će stihove fra Janka Bubala, Veselka Koromana, Andrije Vučemila, Antuna Mladena Vranješa, Mije Tokića, Žane Coven, Vesne Ujević, Miljenke Koštro, Blanke Kraljević, Vesne Zovko, Anite Martinac i Sanijele Matković.

Dvanaest je to različitih ratnih slika koje povezuje zajednička nit, a to je tragična ratna sudbina  hrvatskog čovjeka. Od ratova u kojima su Hrvati bili topovsko meso i u kojima su stradali za tuđe ciljeve, preko tragedija na Bleiburgu i Križnom putu, do žrtava u Domovinskom ratu pjesnički su ciklusi u koje bi se uvjetno mogle podijeliti ove pjesme.

Večer simbolično završava pjesmom “Svanuće” mostarske pjesnikinje Vesne Zovko u kojoj ona proročki sluti bolje dane i ljepši život hrvatskog čovjeka.

Glazbeni gost večeri bit će Luka Kraljević, profesor gitare u širokobriješkoj Glazbenoj školi, a voditeljica programa Ana Mikulić. Interpretatore će na gitari pratiti Kristian Novak.

Večer se održava u sklopu proslave obljetnice zaustavljanja tenkovske kolone u Pologu, odnosno “Svibanjska sjećanja 2019.”.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • I STO NIJE U POLOGU??? TOCNO ONDE DI SU USTAVLJENI??? ZAUSTAVITE PROMET, NEKA KRUZE OKO BLATA, NEKA SE VIDI I ZNA KAKO JE BILO!! NEKA NASA DICA NIKAD NE ZABORAVE!!

  • Pa medjunarodna je jer se navedeni “pjesnici” uveliko druze sa srbima i muslimanima diljem bivse Juge!Ako su vam ovo pjesnici, onda smo svi mi u sirokom veliki pjesnici!A sta tek reci o recitatoima?!Majko mila, svi misle da znaju pisati, slikati, recitirati!!!Sve HDZ-ovska bulumenta!

    2
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.