Široki Brijeg: Ljutodočani ubrali ogromnu gljivu

Na redakcijski mail portala Jabuka.tv stigle su fotografije zavidnog ulova.

Naime, Stanko Paradžik je ispred svoje kuće u Ljutom Docu ubrao ogromnu gljivu.

Međutim, naši sugrađani su zamolili redakciju portala Jabuka.tv da objavi fotografije kako bi im ljudi javili o kojoj je gljivi zapravo riječ.

Oni su mišljenja da je puhara, a ako netko ima druge informacije neka javi.

(www.jabuka.tv)

18 komentara

 • Ako je bijela unutra, odnosno, svježa, narezati na plohe, uvaljati u brašno i jaje te pohati. Prava poslastica. Inače, puhara ima samo jedna vrsta nejestivih (smeđa puhara) ostale su sve za jela.
  Dobar tek i sretno i na proljeće. Inače, ovakvi se primjerci rijetko viđaju u južnim krajevima

 • To je puhara.

  Ima više vrsta puhara, a ovo je najvjerojatnije Najveća puhara, među narodom poznata i kao divovska puhara, džinovska puhara, babin sirac(sir)…

  Znanstveni naziv je Calvatia gigantea ili Langermania gigantea.

  Jestiva dok je unutrašnjost zvana gleba potpuno bijela kao mladi sir, najbolje narezana kao šnicle 1 cm debljine i pohana.

  Manje je ukusna od Velike puhare, Calvatia utriformis.

  Teško da se može zamijeniti za neku otrovnu, ali ne savjetujem da je pronalazač priprema i jede, jer ne znam koliko može kao svježa stajati bez kvarenja.

  Daleko više trovanja gljivama u svijetu je izazvano starim i pokvarenim jestivim gljivama, nego otrovnim.

  Oni koji beru ovu vrstu puhare dok je još mala promjera 3-5 cm trebaju paziti da umjesto puhare ne uberu neku od otrovnih pupavki, jer dok su još u fazi jajeta pa podsjećaju na malu puharu.

  Mada je kod pupavki u fazi jajeta, već nakon presjeka potpuno jasno da se ne radi o puhari, potpuno jasno se vide klobuk i stručak u razvoju.

  U svakom slučaju ako ne poznajete gljive, najbolje ne jedite ništa osim uzgajanih gljiva, šampinjona, bukovača, i shi-take gljiva koje možete kupiti u prodavaonicama.

  Ne znam za BiH da li je ova gljiva na listi zaštićenih gljiva, ali znam da je u Sloveniji među zaštićenim vrstama.

  Naraste do 1,5 m promjera i 20 kg.

 • Vaso, uprzi luka koliko i gljive, dinstaj, probaj jeli gotovo. Tek onda dodaj papriku crvenu, izmisaj, posoli , zabiberi i saku meslidjana isickanog na sitno. Uz to pure! I udri!

 • Za ” vasu”: pacek zaboravi ti reci, tako pripremljenu( bez pure) mores stavit i u tegle, dok su vruce u vruce tegle. Iskreni, odma piklopi i okreni teglu naopako dok se oladi! Onda stavi u izbu! Dva do tri miseca more tako staat! Ili isprzenu oladi, pa u kese zamrzni! AKO JE JESTIVA!

  • Ova gljiva nije pogodna za kiseliti, niti na bilo koji način da se čuva duže od nekoliko sati. Jedino dok je potpuno bijela iznutra valja za jesti, pohana. Za ovo s lukom prženje nikad čuo za bilo koju puharu. Nije to gljiva kao vrganj, bukovače, lisičice, šampinjoni i druge koje se pripremaju s lukom i prže. Meso je drugačije strukture od drugih gljiva.

Komentiraj: