Široki Brijeg: 3. večer Devetnice Velikoj Gospi

Široki Brijeg, 9. kolovoza 2012. – Sinoć, trećeg dana devetnice Velikoj Gospi na Širokom Brijegu, pred više tisuća vjernika, euharistijsko slavlje predvodio je fra Mladen Vukšić, župnik na Kočerinu u suslavlju s fra Tomislavom Puljićem, župnim vikarom na Širokom Brijegu, dr. fra Smiljanom Draganom Kožulom, trojicom svećenika dominikanaca: fra Vjekoslavom i fra Hrvojem Lasićem te fra Tomislavom Kraljevićem. Večer je bila »u znaku« Uzarića: sva trojica svećenika dominikanaca su iz ovog sela, liturgijsko pjevanje predvodili su članovi zbora »Svetog Ante« pod ravnanjem Marka Salavarde, a mladi su predmolili pobožnost krunice, misna čitanja i molitvu vjernika.

Jučer je bio blagdan sv. Dominika pa je predslavitelj u uvodnoj riječi čestitao braći dominikancima svetkovinu njihovog osnivača te podsjetio na riječi pape Benedikta XVI. koji je istaknuo da je svetog Dominika krasio duh molitve. »Molitva ga je krijepila kroz njegov život i dovela do toga da je ispunio onaj Božji plan koji je Bog imao s njime. Mi smo se večeras okupili oko Gospe na molitvu. Najljepša je molitva slavlje svete mise. Nastojmo da molitva bude prisutna i u našem životu kao što je bila prisutna i u životu sv. Dominika jer upravo po molitvi i preko molitve Bog čovjeku daje snagu da mogne izvršiti one planove koje Bog ima s njime. Ako ćemo biti iskreni i ponizni, onda svatko od nas mora priznati da je mogao i više moliti, da je mogao više vremena odvojiti za Boga.«

Riječi Evanđelja navijestio je fra Hrvoje Lasić.

U propovijedi pod naslovom »S Marijom, Majkom Crkve« fra Mladen je najprije podsjetio da je papa Pavao VI. 1964. proglasio Blaženu Djevicu Mariju Majkom Crkve imajući pred sobom četiri presudna trenutka iz njezina života. Prvi je utjelovljenje Isusa Krista ili pohod anđela Gabrijela. Drugi kada Isus povjerava svoga najodanijeg učenika Ivana svojoj majci i majku učeniku. Treći trenutak je bio kada Blažena Djevica Marija okuplja apostole, s njima moli i iščekuje silazak treće božanske osobe. Četvrti ključni trenutak Marije Majke Crkve jest njezino uznesenje na nebo.

U svome razmišljanju propovjednik je postavio nekoliko pitanja koja traže naš jasni odgovor. »Večeras se pred Gospom zapitajmo: Jesmo li pravi njezini učenici i jesmo li od nje što naučili? Što to mi ljudi tražimo kada se molimo Gospi? Po Gospi tražimo ono što nam trenutno nedostaje, a možemo li se zapitati: Jesmo li ikada rekli pred Bogom: Neka mi bude po riječi Tvojoj. Pogledajmo svoj život u trenutcima kada naiđu problemi i poteškoće: onda ili Boga vrijeđamo ili se pitamo: Zašto mene, zašto baš sada … Idemo istraživati i buniti se protiv Boga, a naša nas Majka uči: Šuti, trpi, plači i znaj da će i to proći, znaj da će doći bolji dani jer Bog ne ostavlja onoga koji ide za Njim. Što to mi današnji vjernici tražimo od vjere, Gospe, Crkve? Na žalost jedan dobar dio vjernika kaže: Idem u crkvu jer mi je lijepo, ugodno se osjećam, pjeva se, moli i zaboravlja svoju svakodnevnicu. Nije Bog ni crkva mjesto gdje tražimo ugodnost, opuštanje. Bog je radi čovjeka i nudi mu jedino spasenje. Bog daje čovjeku vječno spasenje i radi toga treba vjerovati u njega i ići u crkvu. Pogledamo li nas ovdje, velika većina nosi križ oko vrata, u vozilima je križ, po kućama nekoliko križeva, ali nažalost samo su ukras. I onda se bunimo protiv bolesti, problema… To je znak da nismo razumjeli Isusa, da nismo razumjeli našu Majku, Blaženu Djevicu Mariju.

Gospa je okupila ostatak učenika, s njima moli i u molitvi traže snagu. Zapitajmo se: Moli li se u našim obiteljima? Mnoge nevolje i poteškoće, dolaze zbog toga što smo Boga potjerali iz obitelji, iz svojih kuća, iz svojih stanova. Vratimo Boga u obitelj kroz zajedničku molitvu, učimo od Gospe koja je okupljala apostole i stvari će postati drukčije.«

Na kraju sv. mise fra Tomislav Puljić je zahvalio propovjedniku na poticajnim riječima nadajući se da će one pronaći plodno tlo u našim srcima i životima. Riječi zahvale uputio je svima koji su sudjelovali u misnom slavlju.

Širokobriježani su se jučer sjetili u svojim molitvama i velikog fratra i čovjeka, bivšeg širokobriješkog gvardijana fra Mladena Hrkaća koji je umro prije dvije godine.

(franjevci-siroki-brijeg.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.