Široki Brijeg: 232 mladih primilo sakrament Svete potvrde

U nedjelju u 10 sati u širokobriješkoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije započela je Sveta misa na kojoj je 232 mladih župljana primilo sakrament Svete potvrde, odnosno Krizme.

Svečano euharistijsko slavlje u crkvi Uznesenja BDM u Širokom Brijegu predvodio je biskup mostarsko–duvanjski msgr. Ratko Perić.

Ovo je najniži broj krizmanika otkako se krizma održava tijekom prvoga razreda srednje škole. Podsjetimo, u rujnu 2012. godine mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić donio je uredbu prema kojoj je dodjela sakramenta Svete potvrde (Krizme) s osmoga razreda osnovne škole premještena na prvi razred srednje škole.

Godine 2014. krizmano je 304 mladih, godine 2015. njih 280, godine 2016. sakrament Svete potvrde primilo je 259 mladih, a prošle godine krizmano je 235 mladih.

Sakrament Svete potvrde ili Krizme, zajedno s krštenjem i euharistijom, čini cjelinu “sakramenata kršćanske inicijacije”. Time je ovaj sakrament nužan za primanje Kristove milosti. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i pripadnost Crkvi.

Krizmu obično dodjeljuje biskup, dok svećenik krizmu može podijeliti osobama kojima je zdravlje ugroženo, a nisu se krizmale, bez pitanja biskupa.

(www.jabuka.tv)


18 komentara

 • Nek ih Bog blagoslovi i Duh sveti vodi kroz zivot.Samo mi je malo zalosno ti ne znas tko je kuma a tko kumce sve to koda je za bala.Kad sam se ja krizmala nosile su se tamne suknje i bjele bluze to je tako bilo svecano sve krizmenice u istom tonu a danas meni osobno nije svecano.Cak da su svi u bjelim haljinama sa pojasom u boji to bi bilo savrseno pa ti kad dodes kuci obuci ono sto si za taj svecani dan odredio.

  44
  1
 • Roditelj i ostali u pravu ste.
  Bilo bi primjerenije da svi obuku tamnoplavu suknju i bijelu košulju i Krizmu u četvrtom ili petom razredu jer ovo se cure i momci u srednjoj školi krizmavaju,kao da su maturanti na maturalnoj zabavi.

  25
 • Koja krizma u 5. Razredu osnovne skole ? Jeste normalni ? Da djete dobije nešto o cemu nema blage veze .. Svetu krizmu treba dobijati u 3. Razredu srednje skole kada je svaka osoba zrela i razumije sv. Duha.

  6
  7
 • Teško na Brijegu da se nešto mjenja,preteška ekipa za pregovore.Nikad nerazumnija ekippa za narod,kakvi kumovi za krizmu,momci i cure ,Krizmaj ih u 4 razredu srednje u maturalnim haljinama bar roditeljima jeftinije.Do tad ih pripremite i za brak a ne trka i brzina u godini vjenčanja.

  10
 • sta brate uradise novi BISKUPI I NOVI PRATRI JOS DOMALO VODICE CURE SVOJU DICU NA KRIZMU I KRIZMANICI SVOJU TRIBA SE KRIUMAAT 54,5 RAZRED

  4
  2
 • Čestitike krizmanicima i neka ih Duh Sveti vodi kroz život i neka misle svojom glavom!!! Oni su naša budućnost i nadam se da će stvarati neki bolji svijet..

  8
  3
 • Za anonimno o razumjevanju svetog duha. Pises gluposti. Kao da u trecem srednje razumiju svetog duha. Koliko ih je ove godine odustalo od krizme jet razumiju svetog duha.

 • Boze mi oprosti,ali ovo je sve postalo samo tradicija bez pravog shvaćanja Sskramenta.Većina njih samo razmišlja o poklonima i biraju imućne kumove i kume.Ali eto,sve u skladu sa današnjim vremenom…

  16

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.