Široki Brijeg: 130 slika na retrospektivnoj izložbi fra Blage Karačića

Retrospektivna izložba hercegovačkog franjevca i slikara fra Blage Karačića održana je u srijedu u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg.

Izložba je organizirana povodom obilježavanja 105. obljetnice njegova rođenja i 25. godišnjice smrti, a posjetitelji su imali priliku vidjeti 130 slika rađenih iz njegova opusa.

Fra Blagino slikarstvo je duboko intimno, osobno, plod je najdubljih promišljanja i emocionalnih stanja, umjetničke i duhovne težine. Njegujući iskonski franjevački odnos prema prirodi, svojim slikarskim poimanjem prirode susreće se s Bogom, diveći se čudu Božjeg stvaranja, napisao je u predgovoru izložbi povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar, uz kojega su u programu otvorenja sudjelovale i studentice povijesti umjetnosti Lucija Kraljević i Dora Sesar.

Izložbu je otvorenom proglasio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, prethodno istaknuvši duboko osoban način na koji je fra Blago Karačić vidio hercegovački krajolik.

Pozdravne riječi nazočnima na početku programa uputio je voditelj umjetničkog programa Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg fra Vendelin Karačić. 

Povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar i studentice povijesti umjetnosti Lucija Kraljević i Dora Sesar

Program otvorenja vodila je Željka Šaravanja, a glazbenim brojevima uveličao ga je fra Luka Ćorić.

Izložba ostaje otvorenom do 9. rujna 2019. godine.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Imao sam sreću poznavati fra Blagu,tog mirna, Božjeg čovjeka, franjevca i sveca. Neka se zna i ovo.
    Nije fra Ferdo Vlašić otac Naših ognjišta, nego fra Blago Karačić.Fra Blago je prvi predložio da se pokrene vjerski list i dao mu ime, pa je fra Ferdo uspio u oni olovno vrijeme Blagine ideje realizirati s dva Duvnjaka, književnika: Andrija Vučemil i Ante Matić Borčanac.

  • Tko to meni zabranjuje pisat i objavljivat?I
    mao sam sreću poznavati fra Blagu,tog mirna, Božjeg čovjeka, franjevca i sveca. Neka se zna i ovo. Nije fra Ferdo Vlašić otac Naših ognjišta, nego fra Blago Karačić.Fra Blago je prvi predložio da se pokrene vjerski list i dao mu ime, pa je fra Ferdo uspio u oni olovno vrijeme Blagine ideje realizirati s dva Duvnjaka, književnika: Andrija Vučemil i Ante Matić Borčanac.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.