SIPA zbog duhana uhitila 26 osoba, oštetili proračun BiH za 36 milijuna KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak, 7. srpnja, su po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, realizirali operativnu akciju kodnog naziva ”Delta”.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e pretražili su osobe, stambene i poslovne objekte na 32 lokacije u Brčkom, Obudovcu, Bijeljini, Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Sarajevu, Zenici, Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Posušju, Grudama, Ljubuškom, Mostaru i Tomislavgradu te uhitili 26 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine Organizirani kriminal, u vezi s člankom 210a. Nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda i člankom 209. Pranje novca istog zakona.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji s drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja trošarine na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda trošarinskim markicama BiH, čime je proračun BiH oštećen za iznos od oko 36.000.000 KM po temelju neplaćene trošarine na duhan i cigarete.

Prilikom pretraga otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi nalozima, odnosno tri stroja za sječenje duhana, osam ručnih mašinica za motanje cigareta, oko 14.215 kutija cigareta, oko 35.720 komada rinfuznih cigareta, 37 mobilnih telefona, šest digitalnih vaga, veća količina duhana za pušenje, duhana u listu i rezanog duhana, jedan pečat, novac, dvije automatske puške sa 134 komada pripadajućeg streljiva i šest okvirova te određena poslovna dokumentacija.

Navedene aktivnosti izvršene su u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, MUP-a Županije Zapadnohercegovačke, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Zeničko-dobojske županije, MUP-a Srednjobosanske županije, MUP Županije Sarajevo i Policije Brčko distrikta BiH, priopćeno je iz SIPA-e.

SIPA zbog nezakonite prodaje duhana pretresala objekte u Hercegovini

(www.jabuka.tv)