SIPA zbog nezakonite prodaje duhana pretresala objekte u Hercegovini

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (7. srpnja), po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, započeli operativnu akciju kodnog  naziva “Delta”.

U tijeku su pretrage stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje kaznenog djela organizirani kriminal u svezi s kaznenim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda i pranje novca, propisanih Kaznenim zakonom BiH.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji s drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja trošarine na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda trošarinskim markicama Bosne i Hercegovine, čime je proračun Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 36.000.000 KM po temelju neplaćene trošarine na duvan za pušenje i cigarete.

Navedene aktivnosti provode se u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje i više policijskih agencija u BiH.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Delta” bit će poznato nakon realizacije naloga Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

(www.jabuka.tv)