SIPA uhitila voditelja odjela i dva zaposlenika banke u Sarajevu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u operativnoj akciji kodnog naziva “Bankar” u Sarajevu su uhitili tri osobe.

Klix.ba neslužbeno doznaje da se radi o voditelju odjela u Sberbank BH u Sarajevu, te još dva zaposlenika .
Akcija je realizirana po naredbama Županijskog suda u Sarajevu i Tužiteljstvu KS.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte na tri lokacije i uhitili tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila kazneno djelo ”Udruživanje radi činjenja kaznenog djela”, u vezi s kaznenim djelom ”Zloupotreba položaja i ovlaštenja”, a sve u vezi s kaznenim djelom i ”Pranje novca”, Kaznenog zakona FBiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem tijeku kaznenog postupka.

SIPA je nadležnom tužiteljstvu podnijela izvještaj o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima protiv tri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su kao zaposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini u razdoblju od početka 2016. do početka 2019. godine, zloupotrebom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za osobni račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po tečajnoj listi koja nije bila uobičajena za razdoblje od početka 2016. godine do ožujka mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih tečaja koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sistematski višestruko uvećavali, odnosno sustavno mijenjali paritet valuta prije transfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem kaznenog djela, ubacivali u platni sistem Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM, priopćeno je iz SIPA-e.

Uhićeni se nalaze se u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu gdje je u tijeku
kriminalistička obrada.

Postupajuća tužiteljica Županijskog tužiteljstva je trenutno u prostorijama SIPA-e koja će nakon što ispita osumnjičene donijeti odluku o daljnjim mjerama.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.