SIPA uhitila predsjednika Federacije BiH Živka Budimira

”Postupajući po naredbi Suda i Tužiteljstva BiH pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA-e) danas su realizirali tri operativne akcije ”Memori”, ”Patriot” i ”Pravda” na području BiH u kojima je lišeno slobode 20 osoba, koja se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije, podmićivanja, krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti i neovlaštenog prometa opojnim drogama i organiziranog kriminala”, rekla je Kristina Jozić, policijski službenik SIPA-e na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama SIPA-e.

Zbog toga su danas izvršeni pretresi na 23 lokacije u BiH, gdje je tijekom najznačajnije akcije ”Patriot” uhićen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Petar Barišić, savjetnik predsjednika FBiH za pitanje branitelja.

[youtube id=”F29mAN_ULak” width=”600″ height=”350″]

U akciji ”Patriot” ukupno je privedeno deset osoba, te su pretresi izvršeni na osam lokacija zbog krivičnih djela protiv podmićivanja i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, kao što su primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi, protiv zakonito posredovanje u skladu sa 26. članom Zakona o pomilovanju FBiH.

[youtube id=”iOKCMm32Ozk” width=”600″ height=”350″]
”Dakle, deset osoba u okviru akcije ”Patriot” sudjelovalo je u pripremnim radnjama za donošenje nezakonitih odluka pomilovanja predsjednika FBiH Živka Budimira”
, dodala je Jozić.

Tvrdnje nekih medija da je Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Federacije BiH, bio u bjekstvu dok su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH pretresali njegovu porodičnu kuću u naselju Bristovi kod Bugojna, demantirao je njegov odvjetnik Miroslav Kozina.

– U vrijeme dok je trajala akcija SIPA-e Jurčević nije bio kod kuće, a po saznanju iz medija da se ona provodi kontaktirao me i zajedno smo otišli u PS Bugojno, gdje se predao istražnim organima, kazao je Kozina.

”Osobe lišene slobode su privedene u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, nad kojima će biti izvršena kriminalistička obrada. Za to će biti zaduženi zajednički istražni timovi, koji sačinjavaju predstavnici Tužiteljstva BiH, Kantonalnog Tužiteljstva Sarajevo i SIPA-e”, kazala je Jozić.

U akciji ”Memory” uhićeno je devet osoba, koja se dovode u vezu zapljenom 110 kilograma opojne droge marihuane u Crnoj Gori u veljači ove godine, te su sprovedene i zbog krivičnog djela korupcije.

”Ovih šest osoba sudjelovao je u dogovaranju prijevoza, transportu , a ono što je vezuje za akcije „Patriot“ i „Pravda“ jeste da je prvoosumnjičeni iz „Memorija“ bio u postupku pomilovanja”, istaknula je Jozić.

U akciji „Pravda“ slobode je lišena jedna osoba inicijala H.H., zbog koje su izvršeni pretresi ureda u Federalnom ministarstvu pravde i prostorije koju je koristila Komisija za pomilovanje, kao i stanovi i prateći objekti.

Tom prilikom, prema riječima policijske službenice SIPA-e, oduzeta je veća količina dokumentacije, koja se odnosi na rad Federalne komisije za pomilovanje, kompjuter, mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku.

U akcijama su asistirali pripadnici obavještajno-sigurnosne agencije, pripadnici MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i kantonalnog Tužiteljstva Sarajevo.

Nakon provedenih obrada istraga će biti predana u daljnju nadležnost Tužiteljstvu BiH, gdje će se odlučiti o eventualnom pritvoru uhićenih osoba. Također, u tijeku je i četvrta akcija SIPA-e na području Širokog Brijega.

”Riječ je o međunarodnoj razmijeni informacija gdje su pripadnici SIPA-e također po naredbi Tužiteljstva i Suda BiH izvršili pretres lokacija zbog sumnje izvršenja krivičnog djela neovlašten promet opojnim drogama. Po svim predmetima aktivnosti su i dalje u tijeku i do sada još nitko nije priveden”, potvrdila je Kristina Jozić, policijska službenica SIPA-e.

Pretraga i blokada zgrade institucija Federacije BiH u Mostaru završila je u 16 sati i 35 minuta kada su pripadnici SIPA-e iz zgrade s lisicama na rukama izveli savjetnika predsjednika Federacije BiH za pitanja branitelja Petra Barišića.

Desetak minuta kasnije iz zgrade su izašli i federalni ministri i premijer, koji su u trenutku početka akcije održavali izvanrednu sjednicu Vlade Federacije BiH.

Sama akcija SIPA-e u Mostaru je započela u 11 sati i 55 minuta, a do njezinog okončanja bio ja zabranjen ulazak i izlazak zaposlenima u federalnim institucijama, kao i samim ministrima.

Po izlasku iz zgrade, u izjavama za medije, ministri su kazali kako oni sami nemaju puno informacija o onome što se događa. Zgradu Vlade FBiH je napustila državna tužiteljica Diana Kajmaković koja je, inače, rukovodila akcijom u Mostaru. Nije davala izjave za medije.

Tužiteljstvo BiH Živka Budimira sumnjiči da je za svoj potpis na odluci za pomilovanje od pravosnažno osuđenih osoba uzimao novac. Kako doznaje Federalna televizija, provjerava se 160 spornih pomilovanja. Tijekom pretresa u sefu je pronađeno 5.000 maraka u različitim apoenima. Novac nije bio označen, tako da je nemoguće utvrditi da li potiče iz krivičnog djela.

SIPA je pretresala i kuću Ivana Jurčevića, predsjednika Udruge umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO-a u bugojanskom naselju Bristovi.

Ubrzo nakon izvođenja Barišića, zgradu Vlade FBiH u Mostaru su počeli napuštati i federalni ministri koji su, također, bili blokirani u zgradi za vrijeme trajanja pretresa. Prvi je zgradu napustio Salmir Kaplan, ministar kulture FBiH. Inače, Vlada FBiH je danas u Mostaru održala svoju izvanrednu sjednicu.

Povodom današnje akcije kojom se rasvjetljava i dokazuje kriminalno i koruptivno djelovanje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, Ministarstvo sigurnosti BiH i ministar Fahrudin Radončić su čestitali na uspješnom istražiteljskom poslu agencijama za provođenje zakona, odnosno OSA-i i SIPA-i.

Njihov profesionalizam i predanost na ovom predmetu, koji se radi već duže vrijeme, doveli su do toga da nadležni tužitelji, koji također zaslužuju čestitke, sa dovoljno dokaza mogu ući u procesuiranje počinjenih kaznenih djela. Ministarstvo sigurnosti BiH nedavno je konstatiralo da se u sigurnosnim i pravosudnim strukturama BiH, napokon počeli stvarati efikasan sistem i ambijent koji će dovesti do energičnog sankcioniranja svih počinitelja krivičnih djela, bez obzira o kome je riječ ili na kojoj funkciji se nalazi’‘, priopćeno je.

Kako je istaknuto u priopćenju Ministarstva sigurnosti BiH, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije i njihovo nepokolebljivo otkrivanje i dokumentiranje i dalje će biti apsolutni prioritet agencija za provođenje zakona, prenio je novinar Anadolije.

Ministar pravosuđa FBiH Zoran Mikulić potvrdio je ranije novinarima da Budimir ne može imati imunitet od krivičnog gonjenja, te da može biti uhićen, što je i učinjeno, to jeste da ne može biti zaštićen imunitetom.

Pripadnici policijskih snaga uhitili su danas predsjednika FBiH Živka Budimira, predsjednika Komisije za pomilovanja FBiH Hidajeta Halilovića i savjetnika predsjednika FBiH Petra Barišića, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osim navedenih, uhićeno je još 16 osoba u okviru istražnih aktivnosti u tri predmeta kodnih naziva “Patriot”, “Memory” i “Pravda” koje su tijekom dana proveli ovlašteni policijski službenici SIPA-e, postupajući po naredbama Suda BiH i Kantonalnog suda u Sarajevu, a na zahtjev Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Uhićeni su S.K., A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M.,Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D., D.Ž

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je da, koliko on zna, “institucije BiH u sklopu svojih ovlasti rade svoj posao”.

“Ja kao premijer, i prema onome što sam čuo od većine ministara u Vladi, dajemo punu podršku njihovom radu. Nitko ne smije biti iznad zakona i svi moramo odgovarati za svoje postupke, uvažavajući onaj princip da nitko nije kriv dok se pravosnažnom sudskom presudom to ne pokaže. Isto tako, nitko se ne treba kriti iza funkcije koju obavlja, nego treba nositi teret odgovornosti svojih dijela”, dodao je Nikšić.

Na novinarsko pitanje je li unaprijed znao za ovu akciju, Nikšić je kazao da nije, te je demantirao da je na početku današnje sjednice najavio uhićenje predsjednika Federacije BiH.

“Nema smisla odgovarati na špekulacije. Prije svega, nema smisla prema ovim ljudima koji su predmet istrage”, kazao je premijer Nikšić.

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić kazao je da u slučaju odsutnosti predsjednika Federacije BiH, iz bilo kojeg razloga, njega mijenjaju dva dopredsjednika.

“Ako su zakonom regulirana pitanja imuniteta onda Ustavni sud odlučuje o tom pitanju. Što se tiče pozivanja na ustavne odredbe koje su nekada regulirale pitanje imuniteta, mislim da je taj članak potpuno brisan tako da, po Ustavu, više ne postoji imunitet predsjednika Federacije BiH i članova Vlade”, kazao je Mikulić.

Ministar kulture i športa Salmir Kaplan rekao je da se ministri nisu osjećali zarobljenim niti im je teško palo čekanje.

“U državi svatko radi svoj posao, od ministra sigurnosti do tužiteljstva i SIPA-e, i ja samo mogu, i kao ministar i kao građanin, reći da vjerujem u naše institucije. Posebno vjerujem da, dok ljudi poput ministra sigurnosti obavljaju svoj posao, da će sve biti u skladu s pravom i pravdom”, zaključio je ministar Kaplan.

(Bljesak.info)

45 komentara

 • tko će nam onda voditi državu 😀 ? Neće Čovića,ne sekiraj se,da su mogli davno bi,a Bog zna da su htjeli.Evo on taman oslobođen za Eronet a ove uhićuju

 • DAJ HAPSITE OVE IZ HDZ POĐITE OD NJIHOVA ŠEFA A U NAŠOJ ŽUPANIJI POĐITE OD DUGA ŽUPANIJE NESTAO JEDAN GODIŠNJI PRORAČUN A NITKO NE ODGOVARA ZATO A OVAJ TAMO UKRO ČOKOLADU PA JE UHAPŠEN VIDITE DA NIŠTA NE FUNKCIONIRA U ŠIROKOM BRIJEGU IZUZEV DRŽAVNIH FIRMI A NARAVNO DA JE NETKO ZATO ODGOVORAN VIDITE KAKO SUD PRESPORO RADI VJEROVATNO POSTOJE RAZLOZI VIDIMO U NAŠEM GRADU KAKO SU SE POJEDINCI BRZO OBOGATILI TREBA ISPITATI KAKO ODAKLE

  • hahahha,džaba vam,nećete vi vidjeti taj dan.DUg Županije i to svaka budala zna je napravio dr. Jurišić sa svojim pajdom Lijanom.Ako ima Boga doći će i oni.A hapsili su oni Čovića i više puta,sudili ali ne mogu mu ništa.HDZ je prejak u hrvatskom narodu i zato zlobnici i zavidnici ili se priključite ili šutite

   • komunističke floskule , vide se natruhe komunizma u HDZ sam si dao odgovor na dio pitanja HDZ je prejak pa zato neki budu a neki ne budu uhapšeni…a što se duga županije tiče negdje je popola pola Jurišić pola Lasić tj. HDZ

 • Može li meni netko objasniti koja je logika da se Čović nije osudio ako je kriv?Koliko ja vidim nije na funkciji već godinama,i nikome ne odgovara od trenutne vlasti da se on vrati,i kad imaju toliku moć zašto ga nisu osudili?A čovjek je bio na 3-4 suđenja već i uvijek slobodan.

  • a ti se uzdaš u logiku? pa onda logički zbroji njegove legalne plaće i usporedi odgovaju li njegovom imovinskom stanju za početak

   • a TI znači znaš koliku imovinu sve Čović ima,i otkud mu,pa pajdo moj zašto to ne objaviš u Dnevnom Listu,Avazu pa i na nekom portalu.Haha,pajdo,dobro te je pitao kad svi znaju šta se radi zašto ga nisu osudili do sada?Čovjek nije na vlasti godinama,uvijek u opoziciji,tko to ga u pravosuđu štiti?Kad je kriv i svatko zna da je kriv zašto nije iza rešetaka?Okanite se tih svojih teorija zavjere idioti jedni.Samo vidi za koga većina glasa,vidiš onda da si u manjini zlbonika i zavidnika koji uživaju kada su loša vremena da mogu upirati prstom,tražiti krivce.Ali doći će i bolja vremena u BiH a kada dođu,tko će za to biti zaslužan?ZNA SE!

    • A jesi objasnio,najlakše je tako 😀 Čovjek je sve dobro pitao.Zar nije prozirno to što se Čoviću non stop sudi?TO je očita politička hajka,a da su mu mogli išta naći,osudili bi ga do sad.Reci mi kako trenutnoj vlasti odgovara da je Čović na slobodi?

 • Svi su oni krali ali ovaj Budimir je po meni najveći ološ,pomilovati na desetke ubojica radi osobne koristi,jer kroz povijest je dokazano tko jednom ubije,opet će…njemu na dušu đubre pokvareno

 • izgleda da ovi što ne glasaju za HDZ samo sjede za računalom i čekaju vijesti vezane uz politiku samo da ih spomenu i daju svoje “stručno” mišljenje u anonimnosti.Šteta samo što izbori uvijek pokažu da su ti što su najglasniji po portalima u nekoj jadnoj manjini 😀

 • je da oni oblažu zgradu županije i za to ima novaca. To je najblaže rečeno kulturocid. Takav je bio stil gradnje u to doba i ta zgrada je autorsko vlasništvo i to se ne radi u kulturnim zemljama, au nas? Nadam se da neće stavljati fasadu i na širokobriješku crkvu.

  • Neka je netko i to primjetio! Zgrada Županije je trebala dobiti stručnu restauraciju, ukoliko je bilo potrebno, a ne stiropor fasadom i žbukom prekriti stil gradnje. No, u nas se struka ne pita, pitaju se podobni bez struke. Sramota!

  • Bravo, upravo si otkrio toplu vodu, čestitam. Čović je sve što ima stekao na prevaru. Žalosno je da velika većina daje glas tom smradu od čovjeka. Ljudi ne žele pričati o tome jer nemaju nikakve koristi, radije daju glas HDZ-u ili se učlane u mladež jer je to najlakši način da sebi ili djeci nađu posao i steknu čitav niz privilegija. Njihova je parola zamuti vodu pa vladaj

 • ha ha a što upadoše u berninu a višto branite čovića objasnite njegovu vilu na barama pa da ima 3 firme nebi ono napravio ondje dio bolnice dio hidroelektrane mostarsko blato sve rade podobne firme koje su se već u čovića zadužile dobivenim poslovima

  • zar nisi primjetio da u zadnje vrijeme ugase komentare na crnu kroniku i sve vezano za policiju, jer po meni im je to fer i korektno jer svasta se nalazi u komentarima. pozdravljam jabuku

  • Crna kronika? U koju onda spada Budimir??? Ako znamo da je Bernina Bananko Banana oženio Mirkovu sestru onda ti ne treba velika pamet da zbrojiš 2 i 2. Mirko je bog i batina u Širokom i svaki komentar protiv njega se briše. Bernini se neće dogoditi ništa dok ne pritisnu Mirka.

 • je fer a da smo mi obični smrtnici vidio bi šta bi pisalo pa ona gospođa prošli tjedan je imala 40 komentara a ovo je klasična cenzura ipak je to širokobriješka elita

 • e moj bubimire, ipak ima pravne države, kolko tolko, mislio si da je ovo Nigerija ili Somalija i da ti niko ništa ne more,malo si se zaheba. Nisi tijo otić kad je bilo vrime da se povučeš, bavio si se svačim, samo ničim poštenim, i sad češ gulit u Zenici di ti i je misto, a doći će i tvoji partneri lijanovići na red. Amerikanci drže na štapu jude dok im odgovara, a ondaih pošto ih imaju u šaci jadne i korumpirane preko noći odbace, samo što to ovi glupsoni u svojoj jadnoj bolesnoj psihi nikako da skuže. Cilu državu si godinama drža u šahu umišljena veličinoizigravanje zakona.i , i sad češ vidit kako će ti vratit država tvoje

 • Kada vam netko ukrade ….djeci djetinjstvo….ljudima koji bi htjeli živiti od rada posao…..kad zakon prilagode mafijaškim poslovima ..sasvim je u redu da vi njemu ukradete život…ma marš više lešinari i ratni profiteri….dosta vas je više

 • kako ste samo pametni u komentarima, zasto niko ne dođe na skup neke stranke i ovi im kaze ili ih upita nesto u vezi ovoga lopovluka???? zasto ste jadni, aa?

 • ode Budimir tamo gdje mu je mjesto,tako mu i treba kad je je u zadnje vrijeme postao “bošnjak “,i silio se da ne smije biti korupcije,a on prvi na listi korumpiranih……

 • 1-elite se ne smije komentirati sve drugo da;
  2-kako to da se droga traži u Širokom a ne od Ekvadora do Širokog, sto carina je se prošlo …
  3- kako se to droga traži bez pasa tragača…ili ima neki drugi način za koji ja nisam čuo…
  4-laže da mu sin nije nikad prijavljivan npr.kad je prije par godina upao sa autom u svadbeni salon Široki prijavljen je…
  5-iskreno me ne zanima samo je toliko providno da je gadljivo…šta god da je uredio nije zavrijedio da ga se pretresa prije nego strpaju iza rešetaka ove ispod njih (lijanoviće)…i kradezove pulene….ima ima toga u našoj divnoj BiH toliko toga za odraditi samo nema tko…

 • za Lea
  I ja se pitam zašto je ugašen komentar za Berninu ??
  Pa , vlasnik je zet M. Grbešića !
  Kupio braco , seki malu trgovinicu banana i ostalog voća i povrća !! Lijepo , lijepo je to od njega ?!

 • Haha, kako cemo mi( opozicija u ovoj nakardnoj drzavi, ljudi oni koji ne vole ni politicare,one naravno koji su napravili ovu drzavu najadnijom na svijetu, zna se tko je to napravio) kako cemo uzivat kad srusimo te budale fasisticke s vlasti, lijepo setat svojim gradovima i uzivati u onome sto napravio od ove jadne drzave, a vi cete naravno trazit posao kod nas, a vasi lideri ce naravno po sudovima odat kao sto budimir oda po sudovima, zbog teskih budala, ali nema veze mi cemo pobjedit zato sto smo u pravu, i znamo!!!! NSRzB!

 • Jes u hdzovi puno kucnog odgoja, nemaju veze sa zivtom, starcim puno neke glupe price koje nemaju veze sa zivtom, ponavljam nasi starci koji su u komunizmu zivjeli, i nemaju veze s pravom drzavom i demokracijom, pickasto sno dna je hdz, svatko tko da hdzu glas je pickasto dno, i nema srca nikakvog, mislim na hdz onaj koji nahrani svojih 100000 biraca s jadnim placama, a ostale ljude ostavi da crknu od gladi, pa ovi njihovi kontaju da im je dobro, eto zasto nema srca, i treba te se ubit, jer je to pickasto dno dna, pa samo pogledajte vase “uglednog” ( 4 miliona maraka vila) predsjednika, na neko tv sta izjavljiva i sta radi, i sve ce vam bit jasno ako ste imalo ljudi, ako niste onda ste ovi gore sto sam ponovio nekoliko puta!!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.