SIPA u Mostaru uhitila vlasnika i izvršnog direktora Lagera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu su u Mostaru lišili slobode dvije osobe za kojima je bila raspisana međunarodna tjeralica  NCB Interpola.

Nadležna tijela Republike Hrvatske raspisala su za navedenim osobama međunarodnu tjeralicu putem NCB Interpola Zagreb radi lišenja slobode i izručenja u Republiku Hrvatsku zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 296. Kaznenog zakona Republike Hrvatske “Davanje mita za trgovanje utjecajem”.

Hina neslužbeno doznaje da su uhićeni  trećeosumnjičeni u aferi Vjetrelektrane, vlasnik tvrtke Lager Milenko Bašić i izvršnog direktora Dragan Stipić, čije izručenje traži Hrvatska, doznaje se iz policijskih izvora.

Uhićene osobe se nalaze u prostorijama SIPA-e u Mostaru, gdje je u tijeku kriminalistička obrada. Doznaje se kako su zajedno s Bašićem i Stipićem i njihovi odvjetnici. Nakon ispitivanja će osumnjičeni biti predani u nadležnost Sudu Bosne i Hercegovine koji će odlučivati o zahtjevu Hrvatske za njihovim izručenjem.

Potvrdio je to policijski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi Vjetroelektrane, među kojima je prvoosumnjičena smijenjana državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Bašića i Stipić se tereti za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.

Navedeno kazneno djelo počinjeno je u razdolbju od 1. siječnja 2019. do 29. svibnja 2020. godine na području Republike Hrvatske u Zagrebu.

Osobe lišene slobode trenutačno se nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima je u tijeku kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Sudu Bosne i Hercegovine, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)