SIPA u dvije akcije uhitila 16 osoba zbog organiziranog kriminala – Jabuka.tv

SIPA u dvije akcije uhitila 16 osoba zbog organiziranog kriminala

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak rano ujutro započeli su operativne akcije kodnih naziva ”Coral” i ”Tango” koje su provedene na širem području Sarajeva.

U akciji ”Coral” slobode je lišeno 11 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 342. KZ FBiH ”Organizirani kriminal” u vezi s kaznenim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenje tuđe stvari, teška krađa i organiziranje otpora, dok se prvoosumnjičeni dovodi u vezu i s navođenjem na prostituciju.

Slobode su lišene osobe inicijala A.Č. (1974), A.H. (1977), M.P. (1971), V.A. (1965), J.K. (1977), S.B. (1963), J.Š. (1962), E.S. (1987), D.I. (1985), A.S. (1978) i H.M. (1977). Pretreseni su objekti na 10 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Navedene osobe sumnjiče se da su u razdbolju od sprnja 2014. do lipnja 2015. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, posredstvom pravnog subjekta ”Holiday Resort d.o.o. Sarajevo”, upravljale i raspolagale većim dijelom imovine hotela ”Holiday Sarajevo HTD Sarajevo” u stečaju, tako što su organizirali poslovanje hotela, vršili kontrolu prihoda i rashoda, te druge vidove kontrole nad radom hotela.

U tu svrhu koristili su usluge njima odanih osoba, kao što su IT stručnjaci, koji su im protuzakonito instalirali softverske programe i određene aplikacije posredstvom kojih su prikrivali stvarne podatke o stečenom prihodu. Na taj način izbjegli su plaćanje poreznih obveza u iznosu većem od više stotina tisuća KM.

Pripadnici organizirane kriminalne skupine koristili su razne vidove ucjena, prijetnji, zastrašivanja, te fizičkih napada i druge vidove pritisaka usmjerenih na osobnu i imovinsku sigurnost privremenog stečajnog upravnika i uposlenika u pravnom subjektu ”Holiday Sarajevo HTD Sarajevo” u stečaju, te njihovih užih članova obitelji, i na taj način kod njih izazivali strah i nepovjerenje u policijska i pravosudna tijela.

U akciji ”Tango” slobode je lišeno pet osoba inicijala S.D. (1969), K.E. (1974), A.K. (1985), E.LJ. (1982) i S.Z. (1988) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo navođenje na prostituciju. Ove osobe sumnjiče se da su sudjelovale u organiziranju i vođenju pružanja seksualnih usluga, tako što su ostvarivali kontakte s korisnicima i posredovali u dogovaranju pružanja seksualnih usluga.

Oni se sumnjiče da su na dogovoreno mjesto prevozili osobe koje su pružale seksualne usluge, a zatim dolazili po njih. Za navedene usluge naplaćivali su 25% od dogovorenog iznosa za pružanje seksualne usluge.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Županijskog suda u Sarajevu i Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, a rezultat su višemjesečnih istraga.

Prilikom rada na predmetu kodnog naziva ”Coral” pripadnici SIPA-e ostvarili su blisku suradnju s pripadnicima Porezne uprave Federacije BiH, a današnje aktivnosti provodene su u suradnji s pripadnicima MUP-a Županije Sarajevo.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima, biti predane na daljnje postupanje Županijskog tužiteljstvu Županije Sarajevo.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Kad ce na red doc ministri oni su najveci lopovi i bagra njih nesmite jer imate udjela od njih a dodik vam javno porucio da nesmite doc po njega jadna ste vi sipa ili sito

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.