SIPA u akciji Rebus uhitila pet osoba zbog porezne utaje i pranja novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak rano ujutro započeli su operativnu akciju kodnog naziva ”Rebus” koja se provodi na širem području Sarajeva.

U akciji ”Rebus” slobode je lišeno pet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelima porezna utaja, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne porezne prijave i pranje novca.

Slobode su lišene osobe inicijala A.M. (1971), A.Ć. (1972), E.Š. (1985), A.B. (1984) i A.M. (1969). U tijeku su pretresi stambenih i poslovnih objekata na 14 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile spomenuta kaznena djela obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima ”Mrkva Group d.o.o. Sarajevo” i ”Mrkva d.o.o. Sarajevo”. Sumnja se da je nezakonitim aktivnostima osumnjičenih osoba u ovom predmetu proračun Federacije BiH oštećen za više milijuna KM.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Županijskog suda u Sarajevu i Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, a rezultat su višemjesečne istrage. Prilikom rada na ovom predmetu, policijski službenici SIPA-e ostvarili su blisku suradnju sa službenicima Porezne uprave Federacije BiH, a današnje aktivnosti provedene su u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Županije Sarajevo.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima, biti predane na daljnje postupanje Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo, priopćeno je iz SIPA-e.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.