SIPA se uključila u ‘Nekretnine’: Fiktivno 499 od 671 pravnih subjekata

Agencija za istrage i zaštitu BiH uključila se u istragu nakon što je Služba sa poslove sa strancima provela akciju provjere načina kupovine nekretnina na području BiH.

“SIPA raspolaže određenim informacijama koje su u fazi provjeravanja i prikupljanja dodatnih informacija, u suradnji sa Službom za poslove sa strancima i Poreznom upravom”, navode iz SIPA-e.

U akciji “Nekretnine” kontrolirani su pravni subjekti čiji su osnivači ili odgovorne osobe strani državljani iz Kuvajta, UAE, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, a koji u vlasništvu posjeduju nekretnine u BiH.

Služba za poslove sa strancima utvrdila je da je fiktivno čak 499 od 671 pravnih subjekata u vlasništvu stranaca, uglavnom iz Zaljevskih zemalja, javlja Srna.

U vlasništvu kontroliranih pravnih subjekata nalazi se više od 600 stambenih i poslovnih objekata, a posjeduju 1.768 zemljišnoknjižnih izvadaka na ime firme, utvrđeno je u akciji “Nekretnine”.

Provjerama je utvrđeno da 192 pravna subjekta posluju na prijavljenim adresama, a u njima strani državljani imaju reguliran privremeni boravak.

Utvrđeno je između 100 i 107 pravnih subjekata čiji vlasnici nikada nisu ušli u BiH.

Zloupotrebama je privremeni boravak ostvarilo 58 stranaca, a 158 stranaca boravilo je bez reguliranja statusa.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Natječaj za prijem djelatnika u MUP ŽZH, radno mjesto Široki Brijeg
    -Posebni uvjeti:

    Za poziciju 1.: SSS/IV stupanj, Gimnazija, ekonomska, upravna, birotehnička ili prometna škola, 10 mjeseci radnog staža nakon stjecanja SSS, položen stručni ispit, poznavanje rada na računaru

    pogledajte ovo položen stručni ispit i 10 mjeseci radnog staža – pa mogli su još ime mu napisati

Komentiraj: