SIPA provela akciju ‘Panama’, pretresi vršeni i u Posušju

U okviru opsežne istrage koju provodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pod nadzorom Tužiteljstva i Suda BiH, jučer je u jutarnjim satima slobode lišeno više osoba, te su pretreseni objekti u Kiseljaku, Posušju i Istočnom Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela “Organizirani kriminal”, “Organiziranje grupe ljudi ili udruživanja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe”, “Carinska prijevara”, “Porezna utaja”, “Pranje novca”, a odnose se na nezakonit uvoz i promet sirove kave iz Slovenije u BiH.

Radi se o nastavku akcije kodnog naziva “Panama” koja je izvedena 2011. Procijenjuje se da je u razdoblju od 2009. do 2011. godine proračun BiH oštećen za više od 8,9 milijuna maraka.

Osam osoba lišenih slobode su privedeni u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje je nad istim izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predana na dalju nadležnost Tužiteljstvu BiH.

[youtube id=”oVlv1FIwG1I” width=”600″ height=”350″]

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, eksterni nosači elektronskih podataka, određeni iznos novca, mobilni telefoni i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa spomenutim kaznenim djelima.

Navedene aktivnosti realizirane su u suradnji s pripadnicima GP BiH, MUP SBŽ i MUP ZHŽ, a provode se po naredbama Suda BiH.

Ova opsežna akcija je još jedan pokazatelj u nizu da je SIPA odlučna u svoj borbi protiv organiziranog kriminala u BiH, a posebno privrednog kriminala i korupcije.

Pored akcije kodnog naziva “Bos”,  “Panama” je nasloženija policijska akcija u borbi protiv financijskog kriminala i korupcije u BiH

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.