SIPA pronašla najveću količinu oružja od rata

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) otkrili su na području Tešnja veliku količinu zakopanog vojnog naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava, i prema prvim informacijama, riječ je o najvećoj količini ubojitih sprava pronađenih od prethodnog rata do danas.

Ubojite sprave iskopane su u šumi na području sela Kaloševići, na nekadašnjoj liniji razgraničenja. Prema riječima Kristine Jozić, policijskog službenika SIPA, podrijetlo i namjena bit će utvrđeni istragom.

– Aktivnosti na iskopavanju vojnog naoružanja nastavljaju se i procjenjuje se da će potrajati nekoliko dana, kazala je Jozić.

Da je riječ o značajnim količinama oružja, potvrđuju i u Tužiteljstvu BiH.

– Do sada je pronađena izuzetno velika količina ručnih bacača i eksploziva. Na mjestu pronalaska iskopano je više stotina minsko-eksplozivnih sredstava i ručnih bacača, kažu iz Tužiteljstva BiH te napominju da će, zajedno sa pripadnicima SIPA, na ovom slučaju raditi i sljedećih dana.

Iz Tužiteljstva BiH također navode da se nastavlja i istraga kako bi bilo otkriveno tko stoji iza skrivanja pronađene količine oružja i eksploziva, ali je za srpsko stanovništvo iz Tešnja sve jasno kao dan.

– To oružje zakopalo je nekadašnje rukovodstvo SDA na čelu sa Šemsudinom Mehmedovićem, koji je za vrijeme proteklog rata bio načelnik tešanjske Stanice javne bezbjednosti (SJB), ispričao je Nezavisnim novinama izvor upućen u istragu, a u Tešnju se neslužbeno saznaje da su ovim oružjem naoružavani mudžahedini, koji su se tijekom devedesetih borili u redovima Armije RBiH.

Sve je to, međutim, tek vrh ledenog brijega, jer je, navodno, jedan dio još ranije otišao u svijet, te su se njime naoružavali pobunjenici.

Izvori Nezavisnih novina ističu da je oružje “bilo zakopano upravo po nalogu Mehmedovića, inače aktualnog zastupnika SDA u parlamentu BiH.

– Mehmedović i njegovi suradnici govorili su javno kako su Srbi u Tešnju masovno naoružani. To nije bila istina. Naoružanje koje se nabavljalo bilo je u rukama SDA, tvrdi jedan od nekadašnjih stanovnika s ovog područja, inače Srbin.

Spekulira se da je “Mehmedović lično naredio da se oružje skladišti, te dio proslijedi za naoružavanje mudžahedina, a potom opet dopuni kako bi imali veliku bazu naoružanja u srcu BiH”. Saznaje se, također neslužbeno, da “Mehmedovića, inače bivšeg ministra unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, terete za ratni zločin”.

– Izdavao je naredbe za hvatanje Srba i njihovo privođenje, te je osobno sudjelovao u nekim ispitivanjima i iznuđivanju priznanja od srpskih civila, koje je prisiljavao da služe u takozvanoj Armiji RBiH, a potom im onemogućavao napuštanje područja općine Tešanj, zaključuje sugovornik Nezavisnih novina. (Nezavisne novine)

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.