SIPA oslobodila ženu iz ropstva

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak su na području Bihaća slobode lišili osobu inicijala A.O. (1968.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz člana 186. KZ BiH ‘Trgovina ljudima’, te pretresli objekat koji koristi navedena osoba s ciljem pronalaska predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Provedenim istražnim radnjama utvrđeno je da je A.O. žrtvu trgovine ljudima ‘kupio’, a zatim držao u ropskom odnosu u razdoblju dužem od dvije godine, te upotrebom sile i drugim oblicima prinude primoravao da svakodnevno prosjači i donosi mu novac koji pribavi na taj način, izlažući je pri tome svakodnevnom fizičkom, psihičkom i seksualnom nasilju, čime je počinio kazneno djelo trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Žrtva je punoljetna ženska osoba s blagom mentalnom retardacijom, koja je svakodnevno bila izložena nehumanom postupanju i raznim torturama, a svaka njena neposlušnost kažnjavana je na najsuroviji način.

SIPA je u prethodnom periodu Tužiteljstvu BiH podnijela Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima protiv nekoliko osoba u ovom predmetu, a provedenim istražnim radnjama utvrđene su nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba, dok je žrtva trgovine ljudima na adekvatan način zbrinuta.

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njom izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje, a SIPA nastavlja dalje aktivnosti u ovom predmetu do njegovog okončanja.

SIPA će u okviru svojih nadležnosti, u suradnji sa Tužiteljstvom BiH i Udarnom grupom za borbu protiv trgovine ljuduma, nastaviti aktivnosti na sprječavanju, otkrivanju i dokazivanju ovog vida kriminala, za koje se često kaže da je moderni oblik ropstva, a kojim se krše temeljna ljudska prava i uništava dostojanstvo žrtava, čak dugo vremena, nakon što eksploatacija prestane.

(www.bljesak.info)

1 komentar

Komentiraj: