SIP: Sud BiH će razmatrati žalbe na izbore u nekim općinama

S tri glasa ZA i tri glasa PROTIV članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine odbacili su na današnjoj sjednici u Sarajevu prijedlog člana SIP-a Branka Petrića da se zahtjevi za poništenje izbora u nekim općinama odbace kao neosnovani.

Naime, na dnevni red današnje sjednice naknadno je uvršten Prijedlog rješenja po zahtjevima za poništenje izbora i odluke od 17. listopada o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora koji je i razmatran.

Kako je Petrić objasnio, SIP ima ovlasti da po službenoj dužnosti poništi izbore bez bilo kakve inicijative ili zahtjeva, ali pored inicijativa pristigli su i neki zahtjevi za poništenje izbora te je pozvao članove SIP-a da te zahtjeve rješenjem SIP odbaci kao nedozvoljene u skladu sa zakonom.

”Kada mi te zahtjeve odbacimo podnositelj ima pravo podnijeti žalbu Sudu BiH koji procjenjuje SIP-ov akt za koji može reći da nije dobar, a da je žalba osnovana te onda Sud rješava po toj žalbi”, dodao je Petrić.

Također, dodao je da je tu i set akata žalbi na odluku SIP-a o utvrđivanju rezultata koja je donesena 17. listopada te je u pravnoj pouci napisano, ono što proizilazi i iz zakona, da je dozvoljen zahtjev za ponovno brojanje ističući da i takvi zahtjevi trebaju biti odbačeni kao nedozvoljeni što danas nije podržano.

S druge strane Stručna služba SIP-predložila je da se Sudu BiH dostave svi zahtjeve uz mišljenje SIP-a, ali o ovom prijedlogu nije se glasovalo.

Član SIP-a Suad Arnautović novinarima je pojasnio da se prvi put traži ukidanje prava žalbe, odnosno da se želi određenim ”birokratskim začkoljicama” onemogućiti jedno od elementarnih prava koje je svakom političkom subjektu, biraču i pojedincu omogućeno, a to je da se na sve odluke SIP-a ima pravo žaliti Sudu BiH koji kontrolira rad SIP-a.

On dodaje da Sud ima zakonom utvrđene ovlasti i nadležnosti da kontrolira rad SIP-a i donosi odluke po žalbama na odluke SIP-a i to je do sada uvijek bilo od kada postoji Izborni zakon iz 2001. godine.

”Poglavlje šest Izbornog zakona nikada nije mijenjano, sada se odjednom pokušava uvesti i da se donose određeni akti koji su niže pravne snage od odluke”, zaključio je.

Članica SIP-a Irena Hadžabdić jasno je kazala da se sve žalbe koje stignu SIP-u dostavljaju Sudu BiH uz izjašnjenje SIP-a po toj žalbi, dodajući da će tako biti i ovoga puta izražavajući nadu da će Sud BiH donijeti dobru pravnu pouku.

Ono što niko nije jasno kazao na sjednici je o kojim i čijim zahtjevima za poništenje izbora se radi ili na koje izborne jedinice se žalbe odnose, ali je tijekom rasprave o ovom pitanju Arnautović ukazao na to da je u slučaju Srebrenice SIP bio prvostupnjasko i drugostupanjsko tijelo kod utvrđivanja rezultata.

Sjednica je potom okončana, a na pitanje koje su postavili članovi SIP-a šta će uslijediti nakon ovakvog ishoda glasanja, predsjednik SIP-a Ahmet Šantić je kazao da će biti zakazana nova sjednica Povjerenstva.

Novinare je zanimalo i što će biti s 2.000 glasova pristiglih putem pošte koje je SIP odbio uvrstiti u konačan izborni rezultat, a Hadžiabdić je kazala da će to razmatrati viša instanca s obzirom na to da je to dio žalbenih navoda više žalbi, te će se nakon odluke Suda vidjeti kako će se postupati ili je to završena stvar.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.