SIP se uključuje u izmjene Izbornog zakona, konzultirali se s SAD-om, EU, OSCE-om i OHR-om – Jabuka.tv

SIP se uključuje u izmjene Izbornog zakona, konzultirali se s SAD-om, EU, OSCE-om i OHR-om

Predsjednik i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u srijedu su održali online sastanak s veleposlanikom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH, Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom Međunarodne zajednice u BiH, veleposlanicom Kathleen Kavalec, šeficom Misije OSCE-a u BiH i Ericom Nelsonom, veleposlanikom SAD-a u BiH.

Veleposlanici su na sastanku pozdravili rad i napore koje je uložilo Središnje izborno povjerenstvo BiH u provedbi Lokalnih izbora u 2020. godini, pod izuzetno teškim okolnostima.

Kako je priopćeno, Središnje izborno povjerenstvo BiH je bilo izloženo političkim napadima, s političkim liderima koji su vršili prijekorne napade i na pojedine članove institucije. I dalje postoji jasno protivljenje bilo kakvim pokušajima podrivanja legitimiteta Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kao institucije.

Razgovarano je o reformi Izbornog zakona BiH i formiranju i početku rada Interresorne radne grupe za Izmjene izbornog zakona BiH, odnosno sudjelovanju predstavnika SIP-a u njenom radu.

Zaključeno je da je uključenje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u rad na izbornoj reformi iznimno važno.

Uloga Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u izbornoj reformi, kao provedbenog tijela, kao i zbog njenog iskustava u organizaciji i provedbi izbora, može samo doprinijeti kvaliteti kreiranih zakonskih rješenja.

Također, na sastanku je naglašeno da se vidljivi problemi u izbornom sustavu ne mogu riješiti samo radom SIP-a.

Proces izborne reforme potreban je kako bi se BiH približila europskim standardima i kako bi se osigurali novi alati za ublažavanje prevara i poboljšanje izborne funkcije. Na sastanku je razgovarano i o konkretnim rješenjima u izmjenama zakona, u smislu promjene sastava biračkih odbora, jačanje odredbi o financiranju kampanje i izmjeni podzakonskih akata, poboljšanje točnosti i brzine prebrojavanja glasačkih listića, povećanje točnosti Središnjeg biračkog popisa i dodavanje zakonskih odredbi za uključivanje tehnologija u izborni proces, koje mogu uvelike poboljšati transparentnost izbora 2022. godine, zajednički je stav svih sudionika.

Članovi SIP-a su upoznali veleposlanike o aktivnom radu institucije na kreiranju prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, a koji će biti ponuđen u cilju provođenja reformi za poboljšanje izbornog sustava u BiH i njegovo približavanje europskim standardima.

Navedeni prijedlog po njegovoj finalizaciji će biti prezentiran i predstavnicima Međunarodne zajednice, ODIHR-a, Venecijanske komisije, kao i akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, nevladinom sektoru i sveukupnoj javnosti u BiH, a isti će sadržavati i rješenja iz preporuka ODIHR-a / GRECO-a, priopćeno je iz SIP-a.

Ne postoji legitiman razlog za odgađanje ovog procesa, rekli su iz veleposlanstva SAD-a u BiH.

Kavalec je tijekom sastanka istaknula kako SIP igra ključnu ulogu u poboljšanju integriteta izbornog procesa u BiH, priopćeno je iz Misije OSCE-a.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Ovi poslusnici Komsicevi, SDS- ovi, Bakirovi su nelegalno izabrani. Njih smjeniti, izabrati nove, casne i postene ljude i onda ukljuciti taj i takav SIP. Ovako nema smidla dok ovi slijepo dlusaju pijanog, dezorjentiranog i nelegitimnog Komsica, Avdu Avdica i slicne njima pijance. Oni su kao hrvatski prestavnici a vatru rigaju i truju politicku klimu u BiH.

  • Zašto Srbi nisu uključeni u raspravu? Srbi iz Federacije trebali bi bit u mogućnosti da glasaju za srpskog predstavnika u “triumviratu”.

    Nije mi jasno u čemu Muslimani vide problem. Izgleda da imaju strah da se Srbi i Hrvati ne udruže protiv njih pa misle da su zaštićeni ako oni imaju dva predstavnika.

    Lupetanje njihovog drugog predstavnika (Komšića) nikoga baš previše ne zanima. Sve se odvija kao da on uopće ne postoji, jedino on sam misli da je neko i nešto.

  • Ma dajte im i izborni i bosnu po islamskoj deklaraciji sve im dajte.Ni u Sarajevu se ne mogu dogovoriti izmedju sebe , a kamoli u federaciji.Za sto se god prihvate pokvare.Neka im vodje budu Komsic i Ceda Jovanovic.Sa istim u Europu.

  • Amerikanci u svojoj drzavi ne znaju organizirat legalne izbore. Budu li oni sudjelovali u kreiranju odluka ne može ništa biti dobro.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.