29. obljetnica od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane – Jabuka.tv

29. obljetnica od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 8. travanj slavi kao Dan utemeljenja.

Sjećanje je to na 1992. godinu kada je HVO nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije BiH, a nakon reforme obrane 2005., transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Bosne i Hercegovine organizira Hrvatsko vijeće obrane koje je službeno osnovano 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u BiH.

Rat u Hrvatskoj je bio u puno jeku, pao je Vukovar, Ravno je bilo napadnuto. Svi su pokazatelji bili da će rat biti prenesen u BiH. Hrvatsko vodstvo u BiH se dobro snašlo u krizi jer je donijelo dvije pravovremene odluke – jedna je osnivanje Herceg Bosne, a druga osnivanje HVO-a.

Rat bio zasigurno imao drugi tijek da se HVO nije osnovao jer je u to vrijeme Sarajevo bilo opkoljeno. Da je Mostar pao, da je Hrvatska presječena kod Ploča kao što se planiralo, sigurno bi rat i duže trajao. HVO je dao svima do znanja da su Hrvati sposobni obraniti se, kazao je Vladmir Šoljić, nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne ističući kako su prekretnice bile livanjska bojišnica i Mostar.

Formiranjem HVO-a se formirala prava vojska. Taj se sustav mogao nositi s protivničkom stranom.

Kasnije su se prestrojili u gardijske brigade kao mobilne postrojbe. Osnovane su i pukovnije.

Na današnji dan održat će se središnja svečanost obilježavanja 29. obljetnice HVO-a. Prvo će u 17:30 biti položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule i umrle kod Središnjeg spomenika ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača. Od 18 bati u Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru bit će služena sv. misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Hrvatskog vijeća obrane.

Organizator je  1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH,Vojni ordinarij BiH uz suradnju s Hrvatskim narodnim saborom te braniteljskim udrugama HVO-a.

U Sarajevu obilježena 29. obljetnica utemeljenja HVO-a

U Tomislavgradu i Orašju obilježena 29. obljetnica utemeljenja HVO-a

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Kada prestaje mahanje raznoraznim krpetinama pa ljudi to je cirkus. Gdje je LOVA iz ALUMUNIJUMA i ostalih kompanija.Kriminalci HDZ sjede u foteljama, a novi zatvor u Sarajevu otvorio vrata,

  • BBB ,Bog i konjica ,neka živi HVO i majka Hrvatska i HR HB ,žalosno nije pikantno i nema komentara ,za prolivenu hrvatsku krv ,ej uredničke ,tko si što kome pripadaš !!??

  • Za Stipan ,sjedi 1 ,nikada od tebe štofa (krpe) ,jazavče močvarni ,idi u BG ili saraj ,tu si svoj ,Širokom si nepoznanica

    • A..zasto..sjedi 1!?Sto smo to dobili od HVO?Medjede..lopove..kriminalce i VELIKE HRVATINE!?Pravi i istinski branitelji su dobili..SURAC U USTA!Tko danas sjeci u uredima..tko prima mirovine..tko prima naknadu za odlicja?PODRUMASI!Da opet zapuca..nema te sile da bih uzeo pusku!Neka ju uzmu ovi danasnji HRVATI!Ali sva ta nevina prolivena krv..smrt toliko mladih ljudi..NE MOZE I NECE PROCI TEK TAKO?!IMA JEDAN!!

  • Najbolje da smo ostavili sve Srbovima a mi utekli u Njemačku. Bravo dragi drugovi komentatori.

    Šta bijaše bre od posavine? Ko ima hrabrosti da se vrati u svoju kuću?

    Ili u Islam-Bosni? Ako se vratiš progataće te mrak.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.