SIP: Od svih nevažećih glasačkih listića, pola ih je bilo prazno

Prema posljednjim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva i na ovim izborima zabilježeni su nevažeći glasački listići, kojih je u konačnici manje u odnosu na izbora 2014. godine.

Podaci s 94-99 % obrađenih bračkih mjesta pokazuju, objavio je SIP, kako je bilo nevažećih listića za sve razine vlasti, a kako je jučer na konferenciji za medije naglasio predsjednik SIP-a Branko Petrić pola poništenih listića bilo je prazno, a ne nepravilno popunjeno, prenosi Dnevni list.

Prikupljanje materijala

Istodobno, SIP u ovom trenutku privodi kraju aktivnosti oko provedbe postupaka i sankcioniranja onih subjekata koji su kršili pravilo izborne šutnje, kao i pravila predizborne kampanje. Jučer su pak krenuli kamioni prema gradovima i općinama u BiH s ciljem prikupljanja cjelokupnog izbornog materijala koji je korišten tijekom izbornog procesa, a očekuje se kako će u konačnici biti oko 30 tisuća vreća koje će se uskladištiti u skladište SIP-a u Istočnom Sarajevu.

Nakon skladištenja materijal će biti spreman za uvid ukoliko bude potrebe za ponovnim brojanjem. Kada je pak u pitanju glasovanje poštom, Petrić je potvrdio kako je iz inozemstva stiglo 63.000 paketa sa glasačkim materijalom od ukupno 77.000 birača, koliko ih je bilo registrirano da glasuju na ovaj način.

U kontekstu pregleda izbornog materijala dan ranije počelo je brojanje nepotvrđenih glasačkih listića, njih oko 3.700, a u toj skupini je i 1.021 onih koji su prijavili SIP-u da ih je netko prijavio da glasuju putem pošte. Slijedeći korak je brojanje glasačkih listića birača koji su glasovali putem mobilnih timova, nakon čega počinje brojanje glasačkih listića birača koji su glasovali putem pošte.

Svima omogućeno glasovanje

Petrić je jučer također naglasio kako je svima koji su došli na biračko mjesto bilo omogućeno glasovati i njihov glas je prioritetno ubrajan, a naveo je i kako je više od 96 % biračkih odbora posao uradio perfektno.

Kako je pak potvrdila glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić u ovu instituciju stižu zahtjevi za ponovnim brojanjem glasova, no takvi se zahtjevi u ovoj trenutku odbacuju budući su upućeni prerano.

Istodobno, potvrđeno je kako u vezi s proteklim Općim izborima u BiH nije bilo prijava toj instituciji o zloupotrebama glasovanja umrlih osoba, s tim da je provedena istraga u vezi slučaja da na popisu stoji ime umrle osobe, ali uz naglasak kako nije bilo zloupotrebe tog imena u procesu glasovanja.

Osvrnuvši se na urađeni posao u kontekstu izbornog procesa članica SIP-a Irena Hadžiabdić istaknula je kako su relevantne međunarodne institucije u preliminarnom izvješću pozitivno ocijenile Središnje izborno povjerenstvo te kako je SIP primjer proaktivnog djelovanja u regiji.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Biračke odbore su napravile vladajuće stranke i onda birački odbori izbacuju glasačke listiće koji su za oporbene stranke i ubacuju prazne listiće. Tako prave nevažeće listiće i vladajućim strankama povećavaju postotak.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.