SIP ne namjerava promijeniti odluku: Ili popis iz 2013., ili sami riješite problem

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovina prema svim procjenama ne namjerava donijeti novu odluku o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH sve i da Ustavni sud BiH stavi izvan snage ranije usvojenu odluku o raspodjeli mandata prema popisu iz 2013. godine.

Konačni stav o primjeni rezultata popisa iz 2013. godine prilikom raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH dat će Ustavni sud BiH. Brojne političke stranke, predvođene Strankom demokratske akcije (SDA) i lijevim blokom (SDP, DF i Naša stranka) najavile su podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti uputstva koje je 18. prosinca 2018. godine donijelo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH, piše Klix.ba.

Riječ je o odluci na koju su građani Bosne i Hercegovine čekali još od 6. studenog 2018. godine, odnosno od dana kada je SIP potvrdio rezultate predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Dok SDA, SDP, DF i Naša stranka negoduju zbog primjene popisa iz 2013. godine, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je da će stranka na čijem čelu se nalazi uvažiti odluku SIP-a.

Ili popis iz 2013. godine ili nema odluke

Na drugoj strani, iz SIP-a otvoreno poručuju kako oni nemaju namjeru donositi bilo kakvu drugačiju odluku. Odnosno, da ni u kojem kontekstu i s trenutnim Izbornim zakonom BiH neće donijeti odluku u kojoj će kao baza biti korišten popis iz 1991. godine.

Suštinska razlika je u polaznoj osnovi. U principu, koji se popis koristi kao polazna osnova. Ako je to popis iz 1991. godine, ja nemam ništa protiv da on bude, ali onda je to ovlast zakonodavca. SIP nema ovlast da tako postupa. Ako je to posljednji popis, onda je to uvjet koji je ispunjen. To će možda netko osporiti i vratiti da bude popis iz 1991. godine, ali će onda on morati riješiti to zakonom ili nekim drugim aktom. Onda neće SIP biti nadležan ili odgovoran, poručio je predsjednik SIP-a BiH Branko Petrić.

SIP je na ovaj način otvoreno upozorio političke stranke kako će, u slučaju da Ustavni sud BiH stavi izvan snage donesenu odluku SIP-a, pitanje popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ostaviti nadležnim zakonodavcima. U tom slučaju otvara se novi problem jer političke stranke ni same se ne mogu dogovoriti o tome tko je ovlašteni zakonodavac, odnosno je li to Parlament Federacije BiH ili Parlamentarna skupština BiH.

Koliko političke stranke djeluju zbunjeno najbolje pokazuje primjer Demokratske fronte koja je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine prošlog tjedna podnijela kaznenu prijavu protiv članova SIP-a zbog izglasavanja podzakonskog akta koji nije u nadležnosti SIP-a.

Demokratska fronta je navedeni Izvještaj o počinjenju kaznenih dijela podnijela smatrajući da su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva svjesno ignorirali rješenje i odluku Ustavnog suda BiH, kojima je isključivo naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, te su na taj način zloupotrijebili položaj i ovlasti i nesavjesno radili u službi, priopćeno je prošlog tjedna iz DF-a.

DF promijenio mišljenje o tome tko treba implementirati odluku

Podsjećanja radi, Demokratska fronta je od početka studenog 2018. godine tvrdila kako se problem implementacije odluke Ustavnog suda BiH može riješiti i u Parlamentu Federacije BiH. Zbog toga je DF zajedno sa SDP-om, SDA, Našom strankom i SBB-om u Parlament Federacije BiH uputio Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

Predsjednik DF-a Željko Komšić je prije samo šest mjeseci pozdravljao jedinstvo svih tzv. “probosanskih” opcija koje su, kako je naveo, “smogle snage oduprijeti se antiustavnim rješenjima kakva su dolazila iz HNS-a, te da formuliraju prijedlog zakona koji u potpunosti implementira presudu Ustavnog suda BiH i omogućuje nesmetanu implementaciju izbornih rezultata”.

Sve vrijeme HDZ BiH je tvrdio da se odluka Ustavnog suda BiH ne može implementirati u Parlamentu Federacije BiH, već isključivo u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ovu tvrdnju nekoliko mjeseci poslije počeo je zastupati i DF jasno navodeći u prijavi Tužiteljstvu BiH kako je donošenje odluke o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u isključivoj nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.