SIP BiH: Rok za prijavu za glasanje izvan BiH je 24. srpnja

Birači državljani Bosne i Hercegovine koji žive izvan BiH ili koji će na dan izbora u BiH početkom listopada, biti izvan BiH mogu ostvariti svoje biračko pravo tako što će se prijaviti za glasanje iz inozemstva putem pošte ili u DKP-u najkasnije od 24. srpnja 2018.

Naravno Središnje izborno povjerenstvo BiH može odlučiti hoće li u odnosu na broj birača koji bude zainteresiran, otvoriti biralište u određenom DKP-u, kazala je za Fenu glasnogovornica SIP-a BiH Maksida Pirić.

Podsjetila je da se prijave podnose na obrascu PRP-1, koji je dostupan na web stranici SIP-a BiH zajedno sa uputama i vodičem.

Pirić kaže da prijava nije toliko komplicirana, pogotovo za birače koji žive izvan BiH, a koji imaju jedan od važećih CIPS-ovih dokumenata.

Pojasnila je da je dovoljno popuniti prijavni obrazac, potpisati ga i kopirati jedan od važećih CIPS-ovih dokumenata. Samim tim bit će mu prihvaćena prijava i bit će upisan za glasanje izvan BiH.

Pirić navodi da je do 5. srpnja ove godine, kada je napravljen presjek, bilo već više od 20.000 prijavljenih birača za glasanje iz inozemstva.

Prijave se mogu dostaviti putem E-maila, pošte, a mogu poslati i putem faksa. Ono što je najjednostavnije je putem E-maila, tada ih naši službenici koji su zaduženi za prijem takve pošte obavještavaju ukoliko eventualno ima nekih nedostataka, tako da imaju dovoljno vremena otkloniti ih i dostaviti ispravnu prijavu za glasanje izvan BiH – kazala je Pirić.

Podsjetimo, održavanje općih izbora u Bosni i Hercegovini predviđeno je za nedjelju 7. listopada.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.