SIP BiH 4. svibnja donosi odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH će, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, na sjednici 4. svibnja donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH koji bi trebali biti održani 2. listopada ove godine – potvrdio je u razgovoru za Fenu predsjednik SIP-a BiH Ahmet Šantić.

Dodao je kako će pored te odluke SIP BiH donijeti i set prijetećih odluka, prije svega odluku o zaključivanju biračakog spiska za sve jedinice lokalne samouprave.

– U noći sa 3. na 4. svibnja bit će zaključen birački spisak. To je bitno napomenuti iz razloga što će do tog datuma potencijalni kandidati koji žele da se kandidiraju u ime političkih subjekata morati biti upisani upravo u onu osnovnu izbornu jedinicu za koju žele da se kandidiraju – pojasnio je Šantić.

Pored te odluke, SIP BiH će donijeti odluku o ukupnom broju mandata koji se biraju u svakoj izbornoj jedinici, uključujući i broj nacionalnih manjina u onim općinama, odnosno gradovima gdje se oni biraju, u skladu sa statutima jedinica lokalne samouprave, prenosi Fena.

– Zatim ćemo donijeti takozvanu, ja je zovem potencijalnu odluku o glasanju u diplomatsko- konzularnim predstavništvima. To je uvjetna odluka, jer će se konačna odluka o tome gdje će se glasati u DKP-ima znati tek na osnovu broja upisanih birača koji žele da glasaju u DKP-ima. Kada taj broj budemo imali, SIP BiH donijet će konačnu odluku u kojim će se DKP-ima glasati, zavisno od broja registriranih birača koji žele da glasaju putem diplomatsko -konzularnih predstavništava – kazao je predsjednik SIP-a.

Po njegovim riječima, bit će donesena i odluka o nazivima izbornih jedinica i broju birača za svaku izbornu jedinicu.

To je set odluka koje prate temeljnu odluku o raspisivanju izbora.

Što se tiče grada Mostara, Šantić kaže da je optimista, pojašnjavajući da ukoliko Parlamentarna skuština usvoji izmjene Izbornog zakona do 3. svibnja, a koje se odnose na održavanje lokalnih izbora u Mostaru, one će biti obuhvaćene odlukom SIP-a o raspisivanju izbora.

– Ukoliko ne bude 4. svibnja određenih rješenja, onda vjerovatno formalne pretpostavke za raspisivanje izbora u gradu Mostaru neće biti. Mi ohrabrujemo političke stranke, odnosno zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini da što prije iznađu rješenje za grad Mostar, a SIP BiH bi u skladu s tim rješenjima proveo i eventualne izbore i za grad Mostar onako kako bude određeno u tim eventualnim izmjenama i dopunama Izbornog zakona – istaknuo je Šantić.

Ohrabrio je još jednom političke subjekte da učine maksimalan napor kako bi se došlo do rješenja za grad Mostar te bili provedeni kompletni izbori za sve jedinice lokalne samouprave u BiH.

Za provedbu izbora predviđen je iznos od oko osam milijuna KM. Od toga, pojašnjava Šantić, u proračunu institucija BiH planirana su sredstva u iznosu od oko četiri milijuna KM, a ostatak od četiri milijuna KM su dužne da u proračunima osiguraju jedinice lokalne samouprave.

Poslije 4. svibnja počet će petnaestodnevni rok za prijavu i ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata, a potom će uslijediti zakonom predviđeni rok za prijavu koalicija i lista nezavisnih kandidata.

Šantić je najavio i da će tog 4. svibnja biti objavljeno uputstvo o redoslijedu i rokovima izbornih aktivnosti za sve sudionike u izbornom procesu – od političkih subjekata, općinskih izbornih komisija i Središnjeg izbornog povjerenstva.

– Moći će se vidjeti sve obaveze koje se odnose na političke subjekte u procesu kandidiranja, prijave, ovjere, rok za registraciju birača koji žele da glasaju iz inostranstva, za birače koji su unutar BiH i birače koji će glasati putem mobilnog tima, te one koji imaju status raseljenih osoba – pojašnjava Šantić.

Dodaje da će one biti dostupne i na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, a bit će objavljene i u službenim glasilima u BiH.

(VL)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.