Maloljetni branitelji dobivaju 10 do 20 posto više invalidnosti

Nakon desetljeća pravne borbe i pregovora s političkim strukturama, maloljetni branitelji u Federaciji BiH konačno bi trebali postati dio Zakona o razvojačenim braniteljima, piše Večernji list BiH.

Takav dogovor postignut je na posljednjem sastanku predstavnika maloljetnih pripadnika HVO-a i Armije BiH s federalnim ministrom za pitanja branitelja Salkom Bukvarevićem. Sudionici toga sastanka usuglasili su se da se u članak 2. Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji doda formulacija “dobrovoljac – maloljetni pripadnik Armije BiH, HVO-a i MUP-a”, kao jedna od kategorija razvojačenih branitelja, te je time pronađena pravna formulacija za maloljetne pripadnike Armije BiH, HVO-a i MUP-a.

Dogovoreno je da predstavnici braniteljskih organizacija koji predstavljaju maloljetne branitelje dostave usuglašene prijedloge izmjena i dopuna na radni materijal Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji i imena službenih predstavnika koji će ih predstavljati na daljnjim sastancima s radnom skupinom te je zadužena radna skupina, nakon dostavljanja prijedloga izmjena i dopuna radnog materijala Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, organizirati radni sastanak s predstavnicima maloljetnih branitelja kako bi se nastavilo s radom na spomenutom zakonu.

(VL)


10 komentara

  • Branitelji svi moraju biti isti bili oni sa 18,40 ili 60 god. Samo branitelje i borce treba razdvojiti na borce sa prve borbene linije i one koji su ćamili u logistici,tajnice,političari,uredi itd. Borbeni sektor odvojiti od ostalog.Onda bih pravi branitelja bilo u BiH-ni oko 200 000,ostalo debela logistika i prićuva. Ali ovi drugi se bolje snašli,u njih odličja,činovi i sve što donosi kvalitetno riješenje statusa branitelja. Kaže stara izreka tko je bliži vatri bolje se ogrije. Tako i ovi u kancelarijama se bolje ogrijali.Ovim na prvim borbenim crtama i u ratu bilo vruće i teško a i sada im još teže i vruće. Nitko ih ne čuje niti želi čuti.

  • mogu li ja dobiti para bio sam na ratištu promatrač čak malodoban prevodio unproforcima kuda trebaju ići….itd itd itd…više sam bojišta ja prosao nego pola predsjednika i predsjednica razno raznih bilo stranaka udruga udruženja sabora armija…itd itd itd

  • Baš tako logisticafi tajnice i oni u uredoma i sa JN odličijima i oni iz stranke sve fobili i isloristili ranih devedesetih dok su branitelji im štitili i leđa i familiju da bi se dokopali i njihovih radnih mjesta i zgrada a sada i na temelju toga i mirovina od 2100 KM i još mnogo togabranitelju i oni drugi koji nisu podobni njima bili ako dobiju mirovinu onu jadnu od 300 KM

  • Baš tako logističari itajnice i oni u uredoma i sa JN A odličijima i oni iz stranke sve dobili i iskoristili ranih devedesetih dok su branitelji im štitili i leđa i familiju da bi se dokopali i njihovih radnih mjesta i zgrada a sada i na temelju toga i mirovina od 2100 KM i još mnogo toga branitelju i oni drugi koji nisu podobni njima bili ako dobiju mirovinu onu jadnu od 300 KM

  • Oni su davno trebali ući u zakon kao posebna braniteljska populacija.Oni su dragovoljci koji nisu bili dužni ići u rat i ginuti.Ostalima je svima bila dužnost branit svoj narod.

  • puna potpora maloljetnim i njihovoj udruzi u zhž,nažalost rijetki ste primjer pozitivnog rada udruga kod nas samo tako naprid i svako vam dobro,zaslužili ste.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.