Sindikati zdravstva HNŽ-a odlučuju o datumu generalnog štrajka – Jabuka.tv

Sindikati zdravstva HNŽ-a odlučuju o datumu generalnog štrajka

Reprezentativni nezavisni sindikat uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskoj županiji najvjerojatnije će u četvrtak donijeti odluku o datumu stupanja u generalni štrajk, kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ Dalibor Vuković.

Po njegovim riječima, sindikati ni nakon dva štrajka upozorenja i prosvjednih šetnji nisu dobili nikakav odgovor od Vlade HNŽ-a i resornog ministarstva zdravstva.

Pošto Vlada HNŽ i Ministarstvo zdravstva nije adekvatno odgovorilo na zahtjeve sindikata niti su ikada sazvali sjednicu mirovnog vijeća koje je davno formirano, oba sindikata će se sastati vjerojatno u četvrtak i donijeti odluku o točnom datumu generalne obustave rada. Vjerojatno ćemo ostaviti desetak dana roka da bi se sve pripremilo po zakonu, a o svemu tome ćemo obavijestiti i javnost na konferenciji za novinare, kazao je Vuković.

Predsjednik Sindikata tvrdi da Vlada i Ministarstvo zdravstva HNŽ duže vrijeme odugovlače proces pregovaranja i održavanja sjednice mirovnog vijeća te na taj način, kako je kazao, krše sve moguće zakone.

Nikada nas nisu pozvali na sjednicu mirovnog vijeća niti su je ikada zakazali, a sve radi toga da bi blokirali sindikat da zakonito ode u štrajk. Mi ćemo stupiti u generalni štrajk, a o svemu tome ćemo obavijestiti Općinski sud u Mostaru, poručio je Vuković.

Sindikati zdravstvenih radnika HNŽ, koji predstavljaju 2.600 radnika zaposlenih u 12 zdravstvenih ustanova u HNŽ, ovoga mjeseca u dva su navrata organizirali štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju ulicama Mostara nezadovoljni zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora te, kako su kazali, bahatog odnosa vlasti prema zdravstvenim radnicima.

Županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica ranije je izjavio da je županijska vlada definirala te dostavila sindikatima prijedlog koji se odnosi na povećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku koji je ranije dan Sindikatu doktora medicine i stomatologije.

Prosvjed zdravstvenih djelatnika u Mostaru: Zadnja šansa Vladi HNŽ-a uoči generalnog štrajka

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.