Prosvjed zdravstvenih djelatnika u Mostaru: Zadnja šansa Vladi HNŽ-a uoči generalnog štrajka | Jabuka.tv

Prosvjed zdravstvenih djelatnika u Mostaru: Zadnja šansa Vladi HNŽ-a uoči generalnog štrajka

Reprezentativni nezavisni strukovni sindikat uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-u u petak su ponovno organizirali polusatni štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju ulicama Mostara kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije Dalibor Vuković ustvrdio je kako ih Vlada HNŽ i resorni ministar zdravstva zavlače već godinu i pol dana otežući postupak pregovaranja i donošenja novog kolektivnog ugovora te naglasio kako je sramotno da zdravstveni radnici u HNŽ moraju ponovno prosvjedovati.

Istaknuo je kako Vlada HNŽ ni na sjednici održanoj u četvrtak nije zadužila županijskog ministra zdravstva Goranu Opsenicu da potpiše kolektivni ugovor s navedenim sindikatima nego da započne postupak mirenja što, po njegovom mišljenju, znači ponovno otezanje čitavog postupka.

To nam je kazalo da oni i dalje pokušavaju odugovlačiti postupak pregovaranja i mirenja blokirajući na taj način generalni štrajk. Međutim, mi na to nećemo pristati, dali smo im još jednu šansu i ukoliko tijekom sljedećeg tjedna ne dođe do dogovora, odnosno ukoliko izostane adekvatna reakcija resornog ministra zdravstva i Vlade HNŽ-a, sindikat će pripremiti pravne akte te donijeti odluku i odrediti točan datum početka generalnog štrajka, ustvrdio je Vuković.

O svemu tome, kako je kazao, obavijestit će i nadležni sud.

Mi ćemo obavijestiti nadležni sud da se Ministarstvo zdravstva HNŽ ponaša protuzakonito, da njihovi akti nisu u skladu sa zakonom i da smo mi već ispunili sve uvjete. U tom trenutku zakazat ćemo generalni štrajk i ukoliko je on nezakonit, na Općinskom sudu Mostar je da ga prekine odlukom, poručio je Vuković.

Po njegovim riječima, za posljedice tog generalnog štrajka bit će odgovorni ministar Opsenica i Vlada HNŽ-a.

Navedeni sindikati, koji već drugi put organiziraju štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju, predstavljaju oko 2.600 radnika zaposlenih u 12 zdravstvenih ustanova u HNŽ-u.

Podsjećamo, Vlada HNŽ je na jučerašnjoj sjednici razmotrila Informaciju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi o pregovorima s Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar, te zadužila ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Gorana Opsenicu da za sljedeću sjednicu Vlade predloži članove pregovaračkog tima i datum početka pregovora s Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar.

(Fena)


6 komentara

  • Vuku jadne ljude već dvije godine za nos, obečaju im mrkvicu pa onda kažu niste dobro shvatili. Ministar uobičajeni zavlači, i čeka, misli bit će stanje nesreće pa će se uvest radna obaveza.. ali neće biti stanja nesreće ni za 500 mrtvih na dan, BiH je sve svoje đokere iskoristila na proljeće kada nije bilo potrebe, ovo danas je cijena toga.
   Zato ljudi na ulicu po svoja prava, i neskrivajte se ispod maski..budite ponosni..
   A nas ostale treba biti stid, gdje je nestao onaj pljesak u 20h

 • Je li narod odgovoran za stanje u zdravstvu? – nije pa dajte molim vas medicinari radite svoj posao u jeku ove krize a ne strajkajte jer pogotovo sada vam od toga Nema ništa, inače će jadan narod koji se liječi ispaštati, treba promijeniti politiku, imate priliku, izbori dolaze, nemojte opet zaokruzivat HDZ pa se kasnije zalit kako je stanje loše, možete promijeniti ako niste pod prijetnjom i ako ne bude krađa a bit će ih kobi svaki put dok je HDZ na vlasti jer… Kako bi inače se održao na vlasti jedno partijski sustav na čelu sa HDZom ako ne budu krali glasove nažalost tako jee:(ali barem izradimo i ne budimo pasivni promatrači već glasujmo za svoje, valjda će jednom i naše želje biti uslisane

  • Gospodjo Jelo,ovo se ne vuce od jucer,nego od 8mj prosle godine.Molim Vas zamislite kako je medicinarima i svom ostalom osoblju raditi u jeku korone bez prava i zastite.pitala bi vas bi ste li vi obukli covid odjelo i bili u njemu 4h dok se skrbite o pacijentima,bi ste li cistili covid ili drugi odjel za 400km?vjeruj mi ne biste,a oni to sve rade.i vi bi ste se borili za sebe i svoja prava,pa tako i mi.foteljasima je vazda nesto,eto nema para,eto im odmori,pa sad korona,kad smo im ne bitni i moze sd bez sestre,spremacice,servirke,vozaca …posao obavljat samo nek nastavi.

Komentiraj: