Sindikat policije najavio prosvjed ispred zgrade Vlade ŽZH

U cilju pravodobnog informiranja javnosti, želimo Vas izvijestiti da je Sindikat djelatnika MUP-a Županije Zapadnohercegovačke organizirao i održati će prosvjedno okupljanje pred sjedištem Vlade ŽZH u Širokom Brijegu, u srijedu, 30. studenoga 2016. godine s početkom u 11.00 sati.

Jedan od glavnih razloga održavanja prosvjednog okupljanja je višegodišnja diskriminacija djelatnika MUP-a od strane Vlade i resornih ministarstava, u ulozi našeg poslodavca, a glede iznosa osnovne plaće koja se isplaćuje djelatnicima MUP-a u odnosu na osnovnu plaću uposlenika u javnim ustanovama, uposlenika u županijskim upravnim organizacijama – zavodima, ravnateljstvima i agencijama (koje se isplaćuju iz proračuna ŽZH ili iz fondova u koje je uplaćivanje zakonom obavezno) te uposlenika kod ostalih korisnika proračuna u ŽZH.

Javnosti je vjerojatno manje poznato da je osnovna plaća uposlenika MUP-a u bitnom iznosu manja od uposlenika navedenih kategorija. Primjerice, ionako skromna plaća čistačice u MUP-u za cijelih je 90 KM manja od plaće čistačice u nekoj javnoj ustanovi, unatoč identičnom poslu koji one obavljaju. Kod poslova većeg stupnja složenosti za koje je predviđena i veća plaća, razlika je kudikamo veća.

Jedno od osnovnih načela nediskriminacije na radu je načelo da isti poslodavac za posao istog obujma i stupnja složenosti djelatnicima isplaćuje istu plaću.

Iz jednog navedenoga (ali nikako i jedinog primjera – navođenje ostalih, nažalost, nije primjereno ovom obliku komunikacije), vidljivo je da je tvrdnja o diskriminaciji točna i opravdana. Dodatnu sol na ranu predstavlja neshvatljiva činjenica da u našem slučaju višegodišnju sustavnu diskriminaciju svjesno provodi država (županija) putem svojih tijela vlasti, a koja bi trebala biti brana diskriminaciji i koja bi istu trebala sustavno iskorjenjivati, gdje god da postoji.

Ukoliko ovaj prosvjed ne urodi plodom, odmah se pokreće procedura generalnog štrajka i trajat ce do ispunjenja naših zahtjeva.

Stoga građane Županije molimo za razumijevanje i podršku, te se unaprijed ispričavamo za moguće kratkotrajne smetnje i zastoje u svakodnevnim aktivnostima tijekom održavanja prosvjednog skupa.

Svako nastojanje na uspostavi zakonitosti i transparentnosti rada svake vlasti i vlade, koja mora biti odgovorna svojim građanima i pod njihovim nadzorom, u Vašem je kao i našem interesu.

Danas smo na prosvjedu mi, sutra možda i Vi, priopćeno je iz Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH.

(www.jabuka.tv)
29 komentara

 • Naravno, zelite opet zataskati slucaj Soldo da odvucete pozornost na drugu stranu! Jadna su vam djela. Ne treba vam ni feninge dat kad ne znate radit nista kako treba

 • Jadni ste. nakon ovog svega ne trebate nam nikako. Široki nema nikakve koristi od vas, osim što ljudima lipite kazne i Mirkeca privodite svako mjesec dana. tuga

 • Sta ste mislili s ovim priopcenjem postic? Sazaljenje mozda? Tesko majke mi, samo gadenje na vas i vas (ne)rad i vase ponasanje, kako na ulici, tako i u svim sferama zivota u ovoj vukojebini!

 • Zar nema policija pravo da prizivi na svojim placama, kao svi drugi. Trazite greske i ovaj tragicni slucaj sto se desio tom mladicu, i svi na policiju kao da su oni to napravili ili duzni za to. Procita neki dan daje nekog tajkunasa sin mozda. Vasu mrznju okrenite prema onima koji stoje iza sviju nereda, korupcije i lopovluka, jer niko nece i ne zeli takvu Heregovinu. Podji sam od sebe; “Ne cini nesto drugom sto nebi da tebi nko napravi. Dosta je sutilo pomozite policiji i jedno drugima i Bog ce vam pomoc, i malo vise molitve. Nismo svijesni koliko milosti Bog nas podari sa nasim fratrom Marjom Knezevicem i svim nasim fratrima sto nam ih Bog dade Gspu Medjgorsku. Molimo se skupa za Hercegvinu i sve stoje u njoj.

  • Ne glupiraj se glupačo…ovo ste vi lažne Bogohuljke djelom i krive…lažne vjernice…lažni pastiri…opsjedoše majku Crkvu..i misle da moguu sve zlo radit i ispovidiše se i gle čuda oprošteno im…

  • Nisi ti Gospino Dite. Policija je dužna jer im je to posao, a ne kao što ti kažeš. Neznaš ni ime fratra napisati. Govoriš o molitvi pa kažeš gdje da mržnju okrenemo… Sram te bilo.

  • Ima jos par stotina ljudi bez dobrih ili nikakvih placa u sirokom pa opet rade svoj posao kako treba kao i da su placeni.
   A ovdje nitko nije moralno podnio ostavku jer je pogrjesio. Zamisli kako bi ti reagirao da se tebi ono dogodilo.

 • Čuj štrrajk policije..Ma jeli to neki vic ili?Možda bi oni da se stave ograničenja svugdje 15 na sat pa da komornije mogu kokošarit i muljat.ma kakvi 15 oni bi da narod ide pješke..Ja sam da im se poveća plaća alu samo onima koji znaju i primjene prometna pravila u kružnom toku.Znači nikome jer nikada to ne primjenjuju..ili onima koji vežu pojas.opet nikome..ili koji su tjelesno pripremljeni,uredno i pristojno obučeni ,koji se znaju ponašat i ophodit s građanima,onima koji su razotkrili niz pljački ili premlaćivanja..Ma znate šta..gonite se.

 • Dragi narode okanite se obične policije, jer ništa, nisu krivi , sve je ovo neko podalje od njih doveo do svega ovog , više čistačica i pošti i elektroprivredi ima placu od policije, i nema se dalje sto pisat niti govoriti.

  • Cistacica bar radi. Oni pola puta beside. Nista ne rade ili bezveze se muvaju po gradu. Droge i ostaloga u gradu koliko hocete a nista se ne radi.

 • Ja mislila da prosvjeduju jer im ne daju šefovi radit po zakonu i savjesti. To bi bilo ok a potom se niko ne bi bunio na veće plaće. A ovako….NIŠTA

 • Dragi policajci povedite ovna Načelnika off turchinowichi sa zvonom ispred pa u prosvjed na ledinu iza Šone iz plemena Šošoni !

 • Cista provokacija u danima kad su prozvani uzduz i poprijeko,da je narod pametan izisao bi isti dan na drugo mjesto u protest poluciji,,,sranje zesce

 • Ta nema koristi odvas ama bas nikakve.,raskidate obucu,tarete auta itd., a toje sve narod financirao a sta vi za narod nista.,sposobni samo kaznu napisat ito kome smite..trazite povecanje place.,stvarnoste bez stida.

  • Kazes da raskidose obucu taru auta, stim priznas da rade, bar neki ili ih vecina. Svaki narod financira svoju drzavu/ drzavne ustanove i ima prava i duznosti prema svojoj drzavi i drzava prema svom narodu. Siroki se ne izdvaja u tome. Kazna se placa svagdi ako prekrsis pravila. Siroki ne moze mimoici taj zakon. Stid je i mene a i tebe i neka nas bude stid ako na nekim nasim promasajima prekrsajima eto kazes dadose nam kazne pa se sad mozes osvecivavati policiji i prolivat ulje na vatru. Ti nisi prijatelj sebi a kamoli nekom drugom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.