Sindikat odgovorio ministrici: Iscrpljeni smo od štednje na nama

Štrajk učionica

”S obzirom na to da nam je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, konkretno ministrica Mikulić, zamjerila formulaciju po kojoj smo tražili očitovanje, a ne sastanak, dužni smo pojasniti spornu riječ. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku (V. Anić, D. Brozović Rončević i drugi; Novi Liber; Zagreb; 2002.), svezak 7.; str. 129. – očitovati (se): 1. (što) izjaviti, iskazati, pokazati; 2. izjasniti se o čemu.

U dopisu od 8. listopada 2015., upućenom na Vladu ŽZH i MOZKŠ ŽZH, tražili smo hitno očitovanje o regresu, razlici u primanjima uposlenicima koji nisu tužili za 2103. i 2014. godinu i porodiljnim naknadama. U istom dopisu smo skrenuli pozornost na to da nam nakon potpisivanja Sporazuma u svibnju mjesecu nije ponuđen aneks navedenog dokumenta kojim bi se regulirala ostala davanja po Kolektivnom ugovoru, uključujući i obročnu isplatu dugovanja. Također smo upozorili navedene naslove kako želimo pregovarati i time izbjeći tužbe koje su (pre)skupe za obje strane.

U dopisu od 29. listopada 2015., upućenom istim naslovima, opet smo tražili hitno očitovanje u roku od tjedan dana po istim točkama. Ponudili smo obročnu isplatu regresa po dogovoru, a u protivnom najavili štrajk i nove tužbe.

Kako gore navedeni naslovi ni nakon mjesec dana nisu ni na kakav način (pisani ili usmeni) ništa izjavili, iskazali, pokazali niti se o čemu izjasnili, 27. studenog 2015. smo resornom ministarstvu i ravnateljima svih srednjih škola u ŽZH odaslali Obavijest o jednosatnom štrajku upozorenja.

Ministrica Mikulić je 1. i 2. prosinca 2015. u medijima izjavila kako je sastanak između predstavnika Vlade ŽZH i Sindikata srednjeg obrazovanja planiran idućih dana. Sindikat moli da im se javi konkretan datum jer je u tijeku već četvrti dan štrajka upozorenja, a nema nikakvih naznaka (osim izjava u medijima) o početku pregovora.

Mi želimo okončati štrajk već sutra, ali to nećemo učiniti dok ne dobijemo službeni poziv u koji su uključeni svi akteri koje tražimo u pregovorima, makar štrajk trajao do kraja polugodišta ili dulje. Kolika šteta će tako biti nanesena djeci i nastavnom procesu, neka procijene nadležne institucije.

Ministrica je također ustvrdila kako od veljače plaća nije kasnila ni jedan dan, misleći valjda na 25. u mjesecu, na što moramo reći kako plaća kasni od 20 do 25 dana jer bi trebala biti isplaćena od 1. do 5. u mjesecu, a pohvalila se i redovitom uplatom doprinosa, što također nije točno jer naši djelatnici 2. prosinca 2015. nisu mogli potvrditi zdravstvene knjižice. Zna se zašto.

Ministrica je podsjetila na proračun opterećen ogromnim dugovanjima iz prethodnih godina. Pitamo ministricu ili bilo koga tko bi nam mogao dati odgovor – otkud ta dugovanja? Jesu li ih napravili uposleni u školama, policiji ili nižerangirani uposlenici u tijelima uprave? Zašto uposleni u obrazovanju moraju godinama trpjeti nemar nadležnih institucija? Gdje je odlazio proračunski novac namijenjen za doprinose i ostala materijalna davanja u godinama koje ministrica spominje i zašto se na nama prebijaju dugovi koje nismo sami napravili? Zar nismo bili dovoljno socijalno osviješteni i strpljivi kada se od nas tražilo odricanje ne bi li se „sredio“ proračun? I zar nije dosta?

Regres ovisi o federalnom grantu? Zar to nije neozbiljno? Regres bi trebao biti planiran u proračunu, a navedeni grant nikako nije smio biti predviđen kao izvor sredstava za isplatu regresa. Ukoliko nije ni bio planiran, onda je to krajnja neodgovornost.

Poštovani predstavnici Vlade s kojima se trebamo sastati, Sindikat predstavlja krajnje iscrpljene uposlenike u obrazovanju. Iscrpljeni smo od štednje na nama, od nemogućih uvjeta rada, od praznih obećanja. Došli smo do točke kada je postalo teško živjeti i raditi i nećemo odustati od svojih prava.

Možemo ih ostvariti mirno, kroz pregovore, ili svima mrskim sredstvima – generalnim štrajkom i tužbama. Nadamo se ovom prvom.

Dragi roditelji, molimo vas za razumijevanje i strpljenje. Znamo da mnogi rade u još težim uvjetima i da ne mogu iskazati svoje nezadovoljstvo, znamo i da mnogi vape za bilo kakvom plaćom i da im se naša primanja čine više nego dostatnima za život. Vjerujte da nisu. Čini se da smo jedino mi ostali koliko-toliko slobodni ukazati na nepravdu, a ugušimo li svoj glas, više nitko neće govoriti. Budite uz nas”, priopćeno je iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH.

(www.jabuka.tv)

56 komentara

 • E moja ministrice usto te uvalise ti kriminalci i lopovi.Smijes li postaviti pitanje zasto se ne smanje primanja “zasrupnicima”u skupstini koji ama bas nista nerade,ili bar kolika su im pri,anja.

 • “Čini se da smo jedino mi ostali koliko-toliko slobodni ukazati na nepravdu, a ugušimo li svoj glas, više nitko neće govoriti.” Naprosto BEZOBRAZNO… Ništa vi više hrabrosti i slobode nemate nego ostali potlačeni radni svit… Prosvjeta može biti ovako slobodna samo zato što u rukama drži djecu…

  • Pa, Uvrijeđena, je li ovo tvoj način na koji progovaraš? Da te čujemo- šta si ti napravila/rekla da im staneš ukraj?

   • Mislim da vama treba stati “ukraj”! Pored toliko siromašnih i nezaposlenih, onih koji imaju minimalna primanja, baš se vi javljate! Pa, svima je jasno da imate plaće i sve moguće dodatke,kakve bismo svi, barem 90°nas, mogli samo poželjeti. U pravu je tvrdnja da to činite jer imate jake adute, našu djecu!

 • Podržavam prosvjetare a samim tim i radnike u policiji i zdravstvu, te se nadam da ce odgovorni u županiji, najzad shvatiti, da su oni stup našega društva, odgojitelji naše djece te da ih se više ne smije zaboravljati i odnositi se maćehinski prema njima.

 • Sindikat je u pravu a i prosvjetni djelatnici. Godinama se štedi na obrazovanju, a rasipa se gdje treba i ne treba.
  Vlast je samo zbog sebe, a ne zbog naroda. svi šutimo i trpimo. dokleeeeeeeeee

  • Točno! Svi šute i trpe, a kada prosvjeta digne glas, prestanu šutjeti- obruše se na prosvjetu. Ako će svi oni nezadovoljni i koje poslodavci izrabljuju, kao i oni bez posla postati zadovoljni kad nas Vlada dovede na minimalac (a na tome rade, ko miševi pomalo kidaju), onda neka bude tako! Onda nam i treba tako!
   Umjesto da se svi nezadovoljnici udruže i pridruže prosvjeti, udri po nama! Mislite da je nama drago kad u školu dođe raditi netko polupismen, a po direktivi??

 • Neka sute i sad kad su sutjeli sve godine na nepravdu prilikom zaposljavanja.
  U svakom Skolskom odboru su dva professors skole koji odlucuju u prijemu.
  Koliko skola,puta bar pet mandata, puta dva clana…
  Trebali su davno vidjeti I reagirati na nepravdu. Neka mi oproste oni koji Jesu.
  Pozamasan broj slijepaca!
  E sad bi pravdu.
  Da Bog da je nasli!

  • A ti Neka, znaš li da u školskom odboru sjede tri poslana člana i dva profesora? Računaj kako ide nadglasavanje. Sad će biti i gore, školski odbori će imati 7 članova, od toga 2 profesora. Svijetli li ti išta?

   • Dok tebi zasvijetli Siroki ce progutat mrak.
    Procitaj ponovo.
    Ne ukazujem na odnosbroja prof i drugih,nego dacsu znali a sutjeli.
    Ah, sto se trudim uopce.

 • Prosvjeta je najvažnija za odgoj djece,a bez djece nema budućnosti.To će reći da je prosvjeta stup društva,ali prava prosvjeta ne ona kao Roća i kompanija.

 • Nazalost mnogo je nepismenih,a mnogi pismeni obespravljeni.
  Ako bi smo tebe ocjenjivali po komentaru,ispao bi nepismen.
  Polako. Svaki je zarez,tocka,veliko slovo znak pismenosti

  • Znaš li ti išta drugo nego samo pisati točne interpunkcijske znakove? Zato nam i je sve ovako, piši točku, zarez, pa tri točke…. Jebale te točke, naučite dicu nečemu, a ne četajte po cile dane, što u razredu, što kod kuće što u hotelu! Eto ti sad, pa nek sam nepismen! Sad laj, ali me ne možeš ujest!

 • Da su profesori kvalitetni podrzala bi strajk,naslusam se svaki dan svega i svacega iz skole(cast nekima ) ,ucenici nemaju pravo prosvjedovati protiv profesora njihov glas se usutkava ne poticu ih na dijalog i izrazavanje vlastitig misljenja,pa se cude sto mladi ne izlaze na izbore,vi im pokazujete da su nebitni.Razmislite sto ste danas pruzili djeci jeste li mogli vise ,vas ce se trud vidjeti pa cete onda dobiti podrsku naroda,postovanje se zasluzuje a ne dobiva.

 • Svaka vam čast imate moju podršku. Ako neki balavac zastupnik u Skupštini Županije ima 3000 KM primanja, a isti nedoje ni na sjednicu, onda zašto Vi nebi imali bar 1400 KM. Nemojte popuštati jer novac koji Vama nedaju završi u njihovim džepovima.

 • Ako su u našim školama nepismeni profesori, e zamislite kakvi vam sjede u ministarstvima i slično. Mi bar imamo papir i završili smo fakultet za razliku od vas

 • E vako, vi iz prosvjete štrajkate , vami je malo koliko god vam se da jerbo vi imate priviše slobodna vrimena i zato vam uvik fali para. tili bi odat, provodit se, kupit štogod.

  • Neka si nam rekao. Zato se 800KM potrosi do 6. Ovom narodu ni ne treba biti bolje. Ne znaju vise ni za čast ni za dostojanstvo. Svi imaju pravo na dostijanstven život, porodiljno, zdravstveno. Ako prosvjeta to ne dobije cemu se moze nadat onaj kod privatnika. Kako tom narodu nije jasno. I ti imas pravo na rad, na zdravstveno, na porodiljno. To su osnovna ljudska prava! Pa trgnite se vise. Jeli dosta terora?

 • prosvjetari podrška borite se za svoja prava nožda i drugi od vas uče a ne da budu kao ovaj gore blento izabrao je pravo ime dobro mu i pristaje al nije on sam ovdje ima on još imenjaka i još jednom podrška neće li jednom i ovi gluvi prestavnici koji bi se trebali borit za svakog a ne samo za sebe da nam omladina ima gdje ostat pozdrav i puno sriće.

 • Podrska prosvjetarima. Nije normalno da uciteljica ostavlja dijete staro dva mjeseca i dolazi na posao her ne dobija porodiljnu naknadu. Zanima me ima li jos nesto zbog cega su nezadovoljni. Uvjeti za rad,organizacija nastave? Djeca bi trebala biti u sredistu interesa obrazovnog sustava a nikoih ni ne spominje.

  • Nazalost, to je nasa stvarnost…Kod privatnika je ista stvar, osim ako ne dobijes otkaz za vrijeme tudnoce pa mozes uzivati u carima majcinstva .

 • Odakle pravo profesorima da svoja prava traže preko leđa djece. Gdje su prava naše djece? Zašto se roditelji ne dignu svi i ne traže zaštitu djece . Ta djeca za vrijeme štrajka su prepuštena sama sebi i čekaju oko škole i na ulici .Neka traže svoja prava ali na ovaj način nikako. Još nismo čuli od tih istih profesora i nastavnika da se bore za djecu za bilo koje poboljšanje u nastavi , još nam svake nove školske godine biraju nove udžbenike da ne bi slučajno koja marka ostala nam . Toliko bahatosti i gledanja s visoka od tih istih ljudi nikad nije bilo i zašto bi roditelji imali razumijevanja . Imaju li ih oni? Eto vam sudovi i sve pravne institucije pa se borite za svoja prava, i to roditelji plaćaju kao i vas vrle prosvjetari, a našu djecu ostavite na miru, dosta vas je

  • Upravo tako! A oni, zamislite, rade za “dobro” naše djece?! Ako je tako, onda se trebaju boriti za prava bez štrajka, odnosno ne koristeći našu djecu. Kad bismo barem svi mi imali prava i pogodnosti, kakve imaju prosvjetari!!!

  • imaju i djeca svoja prava, fino im ih pročitaju na početku godine, ali ih se ne pridržavaju. U jednom tjednu imaju po 6 kontrolni, znači čak jedan dan i dva! Kome se žalit. Došle glupače naduvane u školu odmah s faxa, pa se moj brate napravile, ko one su Važne!

 • Borimo se i za prava učenika na zadnjoj sjednici vlada donije odluku o raspodjeli cca 180000 KM za šport i kulturu vidite ko je dobio škole za učila nisu dobile od rata da danas toliko, pišemo da se radi ploča i kreda ako ima, ali se ne čuje glas ili se namjerno sve izvrće politizira, kome je to u interesu VLASTI jadni moj narode

  • Znači, ti misliš da djeci ne trebaju šport i kultura?! Uostalom, zašto pomoću štrajka ne tražite kredu i ostalo, a ne veća primanja?! Pusti priču, jedino do čega vam je stalo je – NOVAC!!!

 • Kao prvo pročitajte cijeli tekst. U jednom trenutku kaže : “Iscrpljeni smo od štednje na nama, od nemogućih uvjeta rada, od praznih obećanja. ” naravno da se spominju i uvjeti rada i da se donese pravilnik za primanje djelatnika….Svugdje informatizacija školstva, a kod nas nema krede, nema materijala i nastavnih pomagala koja su nužna za rad, nema papira za kopiranje, na grijanju se štedi….I tko je zato kriv?Vrlo se dobro zna da su za to krivi isključivo općina i županija. Možda vi roditelji očekujete da profesori sa svojim plaćama to pribave??? A možda da profesori kupe i sav namještaj koji u školama uništavaju VAŠA djeca? Profesori traže samo ono što im zakonski pripada. A to što nema novaca za osnovne stvari, a ima za putovanja ministrice u Ameriku , za raznorazne ručkove, putovanja i dodatke ostalih u županiji, to apsolutno nikoga ne briga…Nisu prosvjetari ništa ukrali, a netko bogme je….

 • Prosvjeta je stub drustva i treba ih podrzati. Kalo raditi u takvim uvjetima. Vise i uz odmor rade nego opcinari i zupanija. Nemojmo uvijek po mjima udarati, oni jedini dignu glas. Budala ima svugdje pa i u skoli i nemojmo sve onda prozivat i pljuvat. Znaju oni koji su!!

 • Profesore treba platiti ka<o i sve uposlenike na proračunu sa VSS a ne da profesor ima plaću 850 KM ko čistačice,limari,bravari,portiti,daktilografi na istom proračunu.
  Profesori su stub društva i treba ih prestati podcijenjivati na platnoj listi i u komentarima jer oni rade koliko je zakonom propisano i njima zvono zvoni i rade EFEKTIVNO više samo na nastavi nego kolege sa istom stručnom spremom po institucijama a imaju duplo manju plaću.

 • I profesori rade i poslije nastave pripreme,ispravke kontolnih i svu potrebnu administraciju ali kod kuće jer ni u tom segmentu nemaju ni adekvatan ni prostor za rad ni vrijeme jer moraju napustiti i onako loše učionice bez učila ..da bi GRUGA ŠKOLA NASTAVILA RAD U POPODNEVNOJ SMJENI,tj. dvije škole pod istim krovom.

 • A što pola profesora U ŽZH putuje iz mjesta stanovanja u drugo mjesto u županiji gdje rade? A narod im plaća putne troškove i ministarstvo nema sluha za uštedu da rasporedi profesore prema mjestu stanovanja na početku šk. godine . A za te novce bi se dalo opremiti mnogo po praznim učionicama i jadnim WC u školama,barem to.
  A ne nego treba poprimati sve one koje treba svakji ravnatelj tako čuva stolicu a djece sve manje odoše u njemačke škole pa dobiju i doručak u školi,dječiji,majke porodiljni od 1-3 godine..

 • Za sve zabrinute majke i očeve koji se brinu za leđa svoje djece i njihova prava – nemojte glumatati, da samo vidite izraze sreće na njohovim licima kad im kažemo da štrajkamo. Pitajte ih! Očito ne komunicirate ili se pravite da ne znate da su djeca najsretnija na velikim i malim odmorima i dok je štrajk 🙂 djeca ko djeca, pustite ih i ne uvlačite u ovo, mi ćemo s njima sve nadoknaditi, a vi svoju zavist nekako drugačije izrecite. Samo ne znam na čemu nam zavidite 🙁

  • Ooooooo, možeš misliti?! Dugo već nešto smješnije ne pročitah! Pa djeca se uvijek vesele da ne idu u školu, za što ste vi zaslužni! A, to da djeca podržavaju štrajk zbog vas, komično!!!

 • za profesor-na koga mislite. Koliko vidim imate podršku sigurno od večine roditelja i građana ali nedostaje podrška od onih koji vam usktaćuju prava vaša kao i djeci našoj,koja nisu svjesna svoje situacije ako se raduju da se adekvatno ne školuju.

 • Za uvaženog profesora …ne, Vi u rukama ne držite našu djecu i niste tu poradi njih,da ih odgajate i učite životu i obrazujete za njihov budući poziv,Vi u rukama držite ponude kladionica/ po saznanjima elektronski sa kladite čak za vrijeme trajanja sata/ i čaše alkohola u Kitića dok oni orgijaju po školi i uokolo jer vi ne dolazite redovno na nastavu .Kada će uvažena gospoda shvatiti da su oni u školama poradi djece a ne djeca poradi profesora.Uistinu smo jadni…..

 • Toditelj- koliko si ti razreda završio i sramota je štro blatiš ne samo profesore nego i svoju djecu. Ko će učit i uči ko neće radi to što pišeš , ne zapošljavaju profesiri kolege profesore ako ima takvih već netko drugi sa ravnateljem.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.