Sindikat liječnika pokrenuo generalni štrajk i prekinuo komunikaciju s Vladom HNŽ

Sindikat liječnika medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prekinuo je daljnju komunikaciju s Vladom HNŽ-a te pokrenuo generalni štrajk koji bi trebao početi 12. veljače 2018. godine, potvrdila je predsjednica Sindikata Kristina Bevanda, javlja Bljesak.info.

U priopćenju Sindikata doktora medicine i stomatologije dalje stoji: isti dan, kad je Sindikat liječnika medicine i stomatologije obustavio pripreme za generalni štrajk shodno odluci mirovnog vijeća, kao znak dobre volje i brige za pacijente, upućena je obavijest sindikatu da je ispred Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi otišao dopis predsjedniku Vlade HNŽ-a u kojemu se navodi kako je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi:

1. mišljenja, ukoliko se potpiše Kolektivni ugovor s doktorima medicine i stomatologije da će isti staviti u nepovoljniji položaj ostale uposlenike u zdravstvu, te time produbiti jaz između liječnika i ostalih radnika u zdravstvu.

Sindikat liječnika u HNŽ-u, ni u jednom trenutku nije tražio da se potpiše samo naš kolektivni ugovor, a što se tiče liječnika Vlada može potpisati još 20 kolektivnih ugovora u zdravstvu i povećati plaće koliko hoće ostalim uposlenim, ali liječnički se kolektivni mora i hoće potpisati.

2. ukoliko se sa sva tri sindikata bude pregovaralo ponaosob pregovori neće završiti u zadanom vremenskom roku.

Ministarstvu su predana 2 KU, jedan za liječnike, jedan za sve ostale uposlenike. Ne vidimo razlog da se pregovara za 2 KU sa sva tri sindikata ponaosob, kad dva sindikata ostalih zaposlenih u zdravstvu zastupaju istu grupu zaposlenih i predali su zajednički KU. Liječnici zastupaju liječnike i nemaju zakonsko pravo zastupati ostale uposlene, niti biti u istoj prostoriji dok pregovaraju za svoj KU. Hoće li se tražiti od liječnika da sudjeluju u pregovorima na primjer i sa Sindikatom policijskih službenika?

 3. da je mišljenja da razdvojeni pregovori neće polučiti očekivani rezultat.

Koji je to očekivani rezultat koji se ne bi mogao ostvariti razdvojenim pregovorima? Da li se nazire namjera sabotiranja cjelokupnih pregovora?

 4. da je mišljenja da će onaj sindikat koji ne bude uključen u pregovore možda ponovno organizirati štrajk.

Zašto bi ijedan sindikat bio isključen iz pregovora?

 5. da je Vlada HNŽ-a svojom odlukom dala naznaku da će se pregovarati o jednom KU i da ministar to podržava.

E, to je crvena linija ispod koje Sindikat doktora medicine i stomatologije ne ide. Poseban KU je imperativ, naše zakonsko pravo, naša obveza i dužnost.

Nedopustivo je da na dan kad smo obustavili generalni štrajk dobijemo dopis od kolege ministra kojim se krši Zakon o radu, unosi ponovo nemir i narušava ovaj tračak povjerenja između Vlade i Sindikata.

Predsjednik Vlade je više puta kontaktiran, nismo dobili nikakav odgovor, navode iz Sindikata. Zbog nepoštivanja člana 131. Zakona o radu koji svim reprezentativnim sindikatima daje pravo da zastupaju svoje članove u potpisivanju svoga kolektivnog ugovora te ovakvog pristupa nadležnog ministra, a očito i Vlade HNŽ, Sindikat doktora medicine i stomatologije obustavlja svu daljnju komunikaciju s Vladom HNŽ i pokreće generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama HNŽ, sa svih 600 doktora, koji ovaj put neće obustavljati do potpisivanja Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, navodi se u priopćenju Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Na kraju se dodaje kako će istodobno 4.000 liječnika iz cijele Federacije BiH štrajkati s liječnicima iz HNŽ kroz štrajk solidarnosti.

(Fena)

2 komentara

  • Onoga trenutka kada se stomatolozima i doktorima medicine dignu plaće, a drugim djelatnicima u zdravstvu ne, druga dva sindikata će ući u generalni štrajk koji će nastupiti odmah. Cijela situacija sa osnivanjem posebnog sindikata doktora medicine i stomatologa imala je za intenciju u startu da se plaće povećaju samo doktorima. Međutim i mi glupi moramo jesti! I naša djeca trebaju u škole, i mi imamo račune, i nama cijene poskupljuju a plaće nam ne rastu već 10 godina. Svjesni smo mi da je suficit zavoda za zdravstvo HNŽ ove godine bio 10 miliona maraka, što je sasvim dovoljno da se dignu plaće liječnika za traženo, jer je istih oko 700 i minimalna satnica od 2.6 MK i povećanje koeficijenta za 1.2 bi taman ušlo u suficit od ove godine uz plaćanje svih davanja. Međutim nas je puno više, samo u SKBM radi oko 1200 ostalog (ne doktora) medicinskog osoblja, te oko 500 nemedicinskog osoblja.
    I sad će oni tako malo plesati ispred očiju javnosti malo vamo malo tamo, i desiti će se ono što svi već znamo, doktorima će povećati plaće a nama glupima figa.. E pa kad bude ta figa, mi smo se dogovorili da ćemo bez upozorena prestati raditi, pa onda gospodo nosioci zdravstvenog sustava, dajte dijagnoze bez nalaza, radite operacije bez asistenata, operirajte sa nesterilnom opremom , mijenjajte pelene, uvlačite braunile, perite gu..ce.. Jer i nama djeca pitaju slatkiš u trgovini, i naša djeca trebaju odjeću i obuću , pa iako smo glupi nismo slijepi i znamo što je fer, a fer je da ili svima ili nikome, te je suficit dovoljan da svima plaće odu 100-200 KM gore i to je ono što mi tražimo.
    LP!

  • Doktori ti krivi što ti se nije dalo učiti i što radiš posao koji radiš? Doktori ti određuju plaću? Pogledaj plaće doktora u drugim dijelovima federacije pa će ti sve biti jasno zašto ljudi štrajkaju i zašto se bore za sebe

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.