Sindikat HT-a Mostar: Nije nam jasno zašto Uprava iznosi neistine, imamo i svjedoke

Na adresu portala Jabuka.tv stiglo je priopćenje Sindikata Hrvatskih telekomunikacija koje prenosimo u cijelosti.

Obraćamo se javnosti zbog informacija objavljenih u pojedinim tiskanim medijima i web portalima a koji na neprimjeren i negativan način prikazuju radnici HT Mostar kao i njihova nastojanja da se izbore za svoja prava. Nemamo namjeru se opravdavati za svoje radnje ali želimo da javnost ima istinite informacije po kojima će onda moći donijeti svoj sud.

Na početku moramo još jednom istaknuti da se štrajk u HT Mostar ne vodi zbog zahtjeva za povećanjima plaća već zato što Vlada F BiH odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija. Isti je postojao uz manje prekide posljednjih skoro 15 godina i njime se uređuju prava radnika u HT Mostar i BH Telecomu.

Kako je granski kolektivni ugovor isticao 9. srpnja 2020 godine, uvažavajući okolnosti pandemije i nemogućnosti vođenja punih pregovora, Sindikati su predložili da se isti produlji za 12 mjeseci bez bilo kakvih zahtjeva za uvećanjima prava ili primanja radnika. Tada kao i sada smatramo da je naš zahtjev bio opravdan i pošten i da nije bilo valjanih razloga za odbijanje našeg prijedloga.

Kako je Vlada F BiH produljila ili zaključila nove granske kolektivne ugovore s ostalim javnim poduzećima mi samo tražimo primjenu istih kriterija i za radnike HT Mostar i BH Telecoma. Ostali smo ustrajni u našem zahtjevu da se primjenjuju isti kriteriji za sva javna poduzeća.

Na svakom sastanku sa Upravom/predsjednikom Uprave HT, resornim ministrom ili predstavnicima Vlade/ureda Premijera F BiH, Sindikat HT je isticao da ne odbijamo pregovore za kolektivni ugovor kod poslodavca ali da tražimo da se prije toga zaključi Granski kolektivni ugovor kao što je to učinjeno u drugim javnim poduzećima i da ćemo nakon toga odmah sjesti i razgovarati sa Upravom HT Mostar o kućnom KU-u. Za ove naše tvrdnje imamo i svjedoke koji mogu potvrditi istinitost naših navoda tako da nam nije jasno zašto Uprava HT Mostar iznosi neistine po ovom pitanju. Također, čista je laž tvrdnja Uprave HT da su nam ponudili kolektivni ugovor na potpisivanje a mi smo ga odbili. Stav Sindikata i iskazana spremnost za razgovore sa Upravom HT i dalje ostaje nepromijenjena.

Pokušaj Uprave da visinom prosječne plaće u HT Mostar umanji opravdanost naših zahtjeva prema Vladi F BiH za zaključenje GKU-a su jasan pokazatelj suradnje Uprave HT i Ureda Premijera Vlade F BiH.

Istina je da je prema podacima koje nam je dostavila Uprava HT Mostar prosječna plaća u HT Mostar cca 1.700 KM. Ali je istina i da je plaća u HT Mostar, u mandatu ove Uprave, nije povećavala već štoviše samo smanjivala. Sindikat traži od Uprave HT već skoro 2 godine da nama ali i radnicima HT-a objasni kako je moguće da se plaće radnicima ne povećavaju a da istovremeno prosječna plaća raste. Odgovor na ovaj upit još uvijek čekamo te ovom prilikom pozivamo Upravu HT da nam ga dostavi. Nije na odmet napomenuti da oko 200 radnika HT prima plaću manju od prosjeka F BiH, a oko 900 radnika ima plaću manju od prosječne plaće u kompaniji.

Krajnje je licemjerno tvrditi da je štrajk posebno problematičan u vrijeme pamdemije a istovremeno 5 mjeseci izbjegavati izravne razgovore sa sindikatima i odbijati sva naša predložena rješenja te na taj način dovoditi radnike u neizvjesnost. Radnici HT su iznijeli teret pandemije na svojim leđima a ovo im je zahvalnica od Uprave HT Mostar.

Predsjednik Uprave se poziva i na skore lokalne izbore i dovodi ih u vezu sa štrajkom. Slično se i Premijer Novalić u obraćanju radnicima BH Telecoma pozivao na izbore i optužio Sindikat BH Telecoma da daje podršku oporbi. Vrlo nam je znakovito što ove dvije adrese koriste iste argumente kako bi u lošem svjetlu prikazali radnike i sindikat.

Podsjećamo g. Primorca da su Sindikati još 02.06.2020 godine poslali zahtjev za pregovore oko produljenja GKU-a i da je bilo volje sa njihove strane kolektivni se mogao zaključiti u roku od 15 dana.

Sindikat nije politička stranka i ne bavi se izborima. Ne zanima nas stranačka pripadnost naših članova i nikada nismo na bilo koji način vršili utjecaj na njih po pitanju političkog izbora niti ćemo to činiti u budućnosti.

Upravo iz navedenih razloga naši članovi očekuju da Sindikat štiti njihova prava, bez obzira na izborne procese. Stoga nemojte očekivati od nas da zbog izbora odustanemo od borbe za prava radnika. Ako je predsjedniku Uprave blizina lokalnih izbora bitna, a mi ne ga osuđujemo zbog toga jer nam to nije sporno, pozivamo ga da svojim kolegama ali i javnosti odgovori na pitanje zašto pet mjeseci opstruira zaključenje Granskog kolektivnog ugovora i zašto nije na vrijeme dao suglasnost za njegovo zaključenje, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.