Sindikalisti složni: Sve mi diraj plaću ne

plaća

“Da nam uzmu cijelu plaću ne bi im bilo dosta da namire svoju rastrošnost, krađu i nesposobnost”, komentar je radnika na preporuku iz Vlade FBiH da se ide na smanjenje plaća od 10 posto u nekim javnim poduzećima i državnoj upravi.

Iz desetak sindikalnih organizacija s kojima smo razgovarali izrazili su želju i spremnost na razgovore po svim točkama o kojima se može razgovarati, ali o smanjenju plaća, kazali su, nema razgovora.

“Nikakvo smanjenje plaća zaposlenika u organima uprave Federacije BiH ne dolazi u obzir, kazao je za Dnevni list predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika organa uprave i sudske vlasti Salih Kruščica.

Naglašava kako se na svim drugim stavkama, koje nemaju karakter plaća, mogu napraviti uštede koje će dati ono što je Vladi FBiH potrebno. Kruščica podsjeća vlast kako je na snazi kolektivni ugovor kojim je dogovoreno kako do kraja njegova važenja nema nikakvih daljnjih smanjenja primanja kod zaposlenika u organima uprave FBiH. Podsjeća i kako već osam godina nisu rasle plaće državnih službenika i namještenika, a čak su naknade za topli obrok i regres smanjenje za 50 posto.

“U trenutku kada pregovaramo o novom Zakonu o radu oni predlažu smanjenje plaća što je nečuveno. Do smanjenja plaća ima se mnogo toga uraditi. Uštede se mogu napraviti na mnogo stvari. Neka ukinu bijeli kruh i smanje sve ono što nema karakter plaće, odvojeni život, naknade savjetnika…sve im je predloženo, ali netko ili nije upoznat ili ne zna”, kaže Kruščica odajući kako je Vladi očito najlakše da udari po državnoj službi, a da u isto vrijeme ne diraju svoja primanja.

Dodaje kako je prosječna plaća u javnoj upravi 1160 maraka, a kako u državi ima plaća koje su po nekoliko puta veće i koje se ne diraju.

Predsjednik sindikata Hrvatskih telekomunikacija i predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH u pregovorima s vlastima Pero Obad kaže, kako su nakon objave Vladinog nauma svi uposlenici njihovog poduzeća negativno prihvatili ovakav plan.

“Teret dijela krize se prebacuje preko leđa radnika. Itekako se zaboravlja kako su ti isti radnici ranije podnijeli teret, jer su dio svojih primanja po kolektivnom ugovoru oprostili u korist svojih poduzeća, priča Obad za Dnenvi list i podsjeća da su već umanjene plaće.

Obad ne odbija razgovore, no napominje kako je kolektivni ugovor HT-a i BH telekoma jedinstven.

“Teret i breme odgovornosti ne mogu podnijeti samo javna poduzeća koje je Vlada sada markirala. Imamo mi mnogo onih koji imaju daleko veća primanja. Ovaj potez Vlade je pomalo populistički…nismo protiv da se solidariziramo, ali smo za to da svi podnesemo teret, a ne samo da se ide preko leđa nekoliko javnih poduzeća”, kaže Obad.

On podsjeća na činjenicu kako se vode pregovori s vlastima o zakonu o radu te kako se već nekoliko puta mijenja verzija materijala, a na koncu se pravi i pritisak s najnovijim zahtjevima. U HT Mostar prosječna plaća je nešto manja od 1500 maraka, ali je jedna trećina radnika s visokom stručnom spremom.

Predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika (SEER) FBiH Omer Sikira kaže, kako je što se tiče energetičara smanjenje neprihvatljivo. Elektroprivreda je, podsjeća, bila na koljenima, i isključivo odricanjima i radom uposlenih je podignuta na zdrave noge.

“Nemamo namjeru ići u pravcu razgovora po ovom pitanju. Ova ponuda je nemoralna i nekorektna i ne pada nam na pamet da pričamo o smanjenju naših plaća”, kaže Sikira.

Podsjeća kako je Elektroprivreda jedina koja nije tužila Federaciju zbog povrede kolektivnih ugovora zbog čega su uštedjeli vlastima oko 200 milijuna maraka.

“Od 2008. nije nam rasla plaća, čak je smanjena. Od 2008. smanjen je broj uposlenih za oko 200 osoba, povećana je proizvodnja i prihodi, a smanjeni gubici. U rangu smo europskih kompanija i nikada nismo za to dobili nagradu već se od nas traže nova odricanja. Zašto? Zbog nečijeg neznanja, nesposobnosti, luksuziranja, rasipanja pa i krađe”, kaže Sikira i poručuje “neće moći ići preko leđa uposlenih u energetskom sektoru”, prenosi Dnevni list.

Kada je u pitanju visina plaće koja je u EP oko 1600 maraka kaže kako je ona dobra, ali kako nije dovoljna za život. Podsjeća kako veliki dio plaća ide na minuli staž, uvjete rada isl.

Vlada Federacije u četvrtak se odlučila za smanjenje plaća od deset posto u javnoj upravi, pravosuđu i najjačim javnim poduzećima u federaciji za deset posto.

Vlada je zadužila resorna ministarstva i uprave javnih poduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, J.P BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, Dioničko društvo BH Telecom Sarajevo i J.P. Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar da započnu pregovore sa sindikatima u cilju smanjenja plaća zaposlenicima u iznosu od deset posto.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.