Simpozij “Stopama pobijenih”: Komunistima je bog Josip Broz

Koncelebriranim misnim slavljem, u crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu otpočeo je 4. znanstveni simpozij „Stopama pobijenih”. Misno slavlje predvodio je fra Dario Dodig, župnik iz Čerina, čija je župa u II. svjetskom ratu i poraću  podnijela žrtvu  4 nevino ubijena franjevca i ubojstvo 479 članova puka, među kojima su i tri civilne žrtve koje čekaju ekshumiranje u nedavno otkrivenoj masovnoj grobnici na Novom groblju u Vrgorcu.

U znanstvenom djelu programa, održanom nakon sv. mise, povjesničar dr. sc. Miroslav Akmadža, govorio je o „Odnosu komunističkog represivnog sustava prema Katoličkoj Crkvu u BiH, te o današnjem stanju”. „Mnogi nas i danas žele uvjeriti kako su komunisti bili ateisti. Međutim, to naprosto nije točno. Njihov bog se zvao Josip Broz, a po svemu što se događa posljednjih godina vidljivo je kako oni vjeruju i u zagrobni život, o čemu svjedoči iznimno mnogo primjera pa i njihova krilatica „I nakon Tita Tito”, kazao je Akmadža, ističući kako posljedicu takvog „vjerovanja” imamo i u današnjoj Hrvatskoj, gdje su na vlasti oni koji  su sve, pa i povijesnu istinu, podredili očuvanju lika i djela Josipa Broza. Govoreći o stanju u BiH, Akmadža je naveo primjer izbornih rezultata  u Središnjoj Bosni, gdje je, kako je kazao, na djelu pokazan primjer „odanosti vlastitoj partiji pred nacionalnim interesima”, što je dovelo do pogoršanja ionako  teškog položaja hrvatski narod na tom području,  kao i ukupnih nacionalnih  interesa.

Damir Borovčak, glasnogovornik i član Udruge Macelj 1945., govoreći  na temu „Dijagonala zločina: Široki Brijeg – Macelj”, govorio je o Maceljskoj šumi kao najvećem poznatom masovnom stratištu na području Republike Hrvatske, gdje je do sada ekshumirano preko tisuću zemnih ostataka civila, ratnih zarobljenika i katoličkih svećenika, među kojima su i trojica hercegovačkih franjevaca. „Iskazi očevidaca za ove teške zločine izravno terete Stjepana Hršaka, nekadašnjeg svemoćnog šefa OZN-e”, rekao je Borovčak, ističući kako i unatoč tome Hršak nesmetano živi u nacionaliziranoj vili na Tuškancu, što samo po sebi kazuje o karakteru vlasti koju imamo u Republici Hrvatskoj.

Nikola Koncul, pročelnik Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Neum, predstavio je rad neumskog povjerenstva, te kratko govorio o prošlogodišnjem radu do sada ustrojenih povjerenstava u BiH: u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Posušju, Busovači i Čitluku, te skorom ustrojavanju još nekoliko povjerenstava.

4._stopama_borovcak

4._stopama_pobijenih

 4.stopama_akmadza

4._stopama_pobijenih1

10 komentara

  • Ajde više, dosta je i vas i vaših sranja, iskopajte više ostatke, pokopajte mrtve i već jedno prestanite narod vraćat u prošla stoljeća. Ovo je 21 stoljeće.

  • Molim komentatora- Mreko- da u didaktičke svrhe i umne ciljeve objasni posljedice zlodjela u današnjim danima povezane sa našom svakodnevicom. :molim shvatiti razumno bez predrasuda i cinizna sarkazma…: Hvala unaprijed.

  • Osvrnuo se i na trenutnu političku situaciju u BiH koja ne ide u prilog Hrvata: „Vidimo i danas da i europska i domaća politika, ali i hrvatska politika u BiH, idu prema tome da nas prekriže. Iz hrabre vjere poručujemo: suočit ćemo se i s tim izazovima. Crtajte entitete kako želite, ali nemate pravo izmjestiti nas iz rodnog kraja i zavičaja, nemate pravo zanijekati da budemo i Hrvati i katolici. Nitko nema mandat da nam ta prava oduzme.“ Da bi opstali u tim prilikama odlučujuća je vjernost duhovnim korijenima, kako je i zaključio kardinal Puljić: „Zavjet činimo da korijenje ne izdamo. Pomozi nam, Gospo, da se ne bojimo žrtava. Ljudi žrtve sposobni su graditi budućnost.“

  • 90% u sali je bio komunista,a takvi nam uglavnom sole pamet,ali evo ni to više nije bitno,pa bi trebali jednom za svagda završiti polemiziranje o nekim pradavnim vremenima koja se nikada neće vratiti ni u primislima,21 je stoljeće gdje bi se naši vlastodršci i kler trebali malo pozabaviti o novim tehnologijama,rastu opće društvene klime spram običnih ljudi,tražiti nove poslove,ulagati u znanje,izbaciti kriminal ponajprije iz redova gore spomenutih ljudi,jer ovakvo stanje vodi samo u propast i nazadovanje što je i očito da se zadnjih godina više priča o drugom svjetskom ratu nego o bilo čemu drugom

  • Popovi vape za komunizmom jer se nemaju čime baviti otkad je on ugašen. Jedini im je posao konfrontacija s “neprijateljima”, a nikako da prepoznaju same sebe kao efemerne ličnosti slizane sa svim slojevima kriminalaca i politikanata, držićevske “ljude nahvao”, pohlepnike de fešto.

  • AKO SE UZME U OBZIR ISKUSTVO KROZ KOJE SU TEGOBE PROLAZILI KATOLI ČKI SVEĆENIČKI KADAR KONCEM I NAKON DRUGOG SV. RATA , ONDA SU POSLJEDICE I DANAS ZASTRAŠUJUĆE. KOMUNISTIČKI TOTALITARIZAM JE MASOVNO UBIJAO I DUŠU I TIJELO SVAKE SLOBODOUMNE IDEJE I MISLI KOJE NISU BILI U SKLADU S BOLJŠEVISTIČ KOM NAKARADNOM SOTONSKOM IDEOLOGIJOM, I STOGA SVE DOK SE POVJESNIČARI I SOCIOLOZI MISTICI JAVNO NE ODREDE PREMA TOM ZLU UVIJEK NANOVO ĆE SE PONAVLJAT RASPRAVA O TOJ NEZALIJEČENOJ , ŽIVOJ RANI ,MRAČNE , SUMORNE NE TAKO DAVNE POVIJESTI.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.