Šimić za Jabuka.tv: ”Matijino stoljeće rata” je klasična hercegovačka tragična priča

Predstavljanje romana ”Matijino stoljeće rata” autora Ivana Šimića iz Gruda održano je u utorak navečer u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Uz samog autora, roman su predstavili provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš te profesorica Blanka Kraljević. Program je vodila Viktorija Pejić, a u glazbenom dijelu sudjelovao je Ivan Zadro.

”Matijino stoljeće rata” donosi priču o ženi rođenoj 1912. godine koja je preživjela čak tri rata, izgubivši u svakom od njih nekoga od svojih najrođenijih. U prvome od njena tri rata ubijen joj je otac, u drugome muž, a u trećemu sin i unuk. Umrla je 1995. godine.

Narodna knjižnica u Širokom Brijegu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta

Prvo poglavlje čitatelje vodi na putovanje od Hercegovine do New Yorka, prati se neuspjeli pokušaj Matijina oca Mate da odseli u Ameriku. Drugo poglavlje govori o Matinoj tragičnoj sudbini u Prvome svjetskom ratu, od borbi i zarobljavanja u Galiciji do zatočeništva u Rusiji, a treće i četvrto o sudbinama njegovih potomaka kroz dvije nove kataklizme, od Hercegovine u Drugome svjetskom ratu do Sarajeva u posljednjem ratu iz devedesetih.

Matijino stoljeće rata je moja obiteljska priča i boljega razloga da pokušam istražiti što se to događalo nemam. U prvom redu što se dogodilo s mojim pradjedom i njegovom sudbinom od putovanja u Ameriku do Prvoga svjetskoga rata, a onda se na to, logično, nastavila sudbina njegove kćerke Matije – sestre moga djeda.

To je jedna klasična hercegovačka i hrvatska tragična priča koja se provukla skoro kroz stotinu godina, kroz sve te naše ratove. Glavna junakinja romana, Matija, bila je žrtva u svim tim ratovima; gubila je najprije oca u Prvom, muža u Drugom svjetskom ratu i na kraju u ovom nesretnom ratu devedesetih sina i unuka u Sarajevu. Tako da je povijest nije mazila, izjavio je za portal Jabuka.tv autor romana Ivan Šimić.

Ivan Šimić

Brojni čitatelji i recenzenti roman doživljavaju kao ”sažetu povijest našeg naroda kroz 20. stoljeće”.

Koliko vidim, ljudima se to sviđa. Čini mi se da je nađena neka mjera između fikcije i stvarnih biografskih i obiteljskih događaja. Posebno mi je drago što roman predstavljam u Širokom Brijegu jer se i ovdje događa jedan čin Matijine obiteljske drame za vrijeme pada Širokoga Brijega 1945. godine. Matija je univerzalna paradigmatska priča jer u skoro svakoj našoj obitelji imamo slične priče poput Matijine. Osim u Hercegovini, i u Dalmaciji i Bosni te u svim hrvatskim krajevima imamo slične obiteljske priče, priča nam Šimić.

Jedna od najčitanijih knjiga u posljednjih pola godine na našim prostorima do sada je predstavljena u Grudama, Mostaru, Zagrebu, Splitu, Zadru i Dubrovniku.

Drago mi je objaviti da će danas u Širokom Brijegu biti prodavano drugo izdanje. Knjiga je iz tiska izdana u listopadu 2023. godine i u prvih pola godine rasprodano je cijelo prvo izdanje. Najbolji moji snovi su se ostvarili što se tiče interesa publike i prihvaćanja kod čitatelja, zaključio je autor romana Ivan Šimić u izjavi za portal Jabuka.tv.

U Širokom Brijegu je započela prodaja drugog izdanja romana

Predstavljanje, a sve u sklopu ”Svibanjskih sjećanja 2024.”, organizirali su Grad Široki Brijeg i Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg. Voditeljica programa bila je Viktorija Pejić, a u glazbenom dijelu sudjelovao je Ivan Zadro.

Autor Ivan Šimić rođen je 1964. godine u Dragićini pored Gruda. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Grudama, nakon čega je 1989. diplomirao na FESB-u u Splitu.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Svaka čast. Povijest se treba bilježiti, čuvati i poštovati. Ali, nije li nam vrijeme da krenemo pisati i neke junačke i pobjedničke knjige? Da stvaramo za novo vrijeme? Povijesnu fikciju, komediju, knjige koje obrađuju suvremene teme – obiteljske probleme, odgoj djece, psihološke probleme, međuljudske odnose,… Trebamo napustiti 45. i krenuti živjeti u 21. stoljeću.

    • Da si procitao knjigu vidio bi da obradjuje dulje razdoblje a ne samo 45-tu. Da opisuju se i zlocini partizana 45-te na Ledincu i na S.Brigu i okolici. To tb smeta aa..

  • Bravo Ivek, sve je super bilo unutar knjiznice, atmosfera, predstavljaci, a onda izidjes vani, kisa, ispred knjiznice lokva vode duboka 20cm, nemozes je zaobici i svi koji su bili otisli su mokrih noga. Na predstavljanju knjige bili su i gradski celnici. Sramota za grad ako se ovo moze zvati gradom.

    • Narod biran od Boga prati nevalja tako 20 godina.Znaju to i fratri pa šute.Isus nije šutio.Isusa je narod skupljao,a politika uvijek progonila pa i Isusa.Crkva ne može bez vjernog naroda,a politika može zato vrše progon.Fra Jozo skupi svoj narod pazi se gradskih čelnika.

  • Izidjes ispred i upanes u lokvu, cijeli tzv. Trg, odnosno parking prekopan, nisu asfaltirali i vec tako stoji preko mjesec dana, jedina rasvijeta koja je ostala stara je na tzv. Trgu G.Susak, a sto je jako zanimljivo i prostorije Cominga su tu, ali im ne smeta sve to izgleda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.