Shell je već pripremio milijardu KM za eksploataciju nafte u Bosni i Hercegovinii

Vlada FBiH u narednih nekoliko dana trebala bi objaviti međunarodni natječaj za izbor stručnog konzultanta za pružanje usluga u vođenju pregovora za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte na području FBiH, potvrdio je Dnevnom avazu Erdal Trhulj (SDA), ministar energije, rudarstva i industrije.

Riječ je o izboru konzultantske tvrtke koja bi u pregovore o dodjeli koncesije za naftu trebala krenuti s britansko-nizozemskom tvrtkom Shell, koja je ranije iskazala interes za traženje i eksploataciju nafte na podučju Dinarida. Shell je u ovaj projekt spreman uložiti oko 700 milijuna dolara (milijardu KM).

– Već je imenovano povjerenstvo koja je zaduženo pripremiti svu potrebu dokumentaciju za raspisivanje javnog poziva i koliko znam, sve je već u završnoj fazi. U narednim danima sve bi trebalo biti gotovo kako bi natječaj bio i raspisan – rekao nam je Trhulj napomenuvši kako je bez međunarodnog konzultanta nemoguće dodijeliti koncesiju za naftu niti početi pregovore.

– Potreban nam je strani konzultant koji ima iskustvo s tom vrstom posla i on će se financirati ovisno od uspješnosti pregovora. No, kada dođe do drafta sporazuma, ugovor prvo mora odobriti Vlada, a zatim Parlament FBiH. Vjerujem kako bi se sve procedure mogle završiti do kraja godine, kada bi ugovor o koncesiji trebao biti i potpisan – rekao nam je Trhulj.

Pojasnio je da su u “Shellu” spremni tražiti naftu i na području Republike Srpske.

– Čelni ljudi “Shella” žele uspostaviti suradnju i s dužnosnicima iz RS. To će se desiti vrlo brzo. Ovo je, jednostavno, veliki projekt i veliki ulog za cijelu državu – smatra Trhulj.

Trhulj ne želi prejudicirati kada bi u FBiH mogle biti pokrenute prve bušotine, iako se već ranije spominjalo da bi to moglo biti krajem 2015.

– Sada sve ide svojim tijekom. Važno je da je ovaj projekt uspješno počeo – rekao je Trhulj.

R.I. / Dnevnik.ba

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.