Sextortion u BiH: Policija upozorila na ucjene seksualno eksplicitnim sadržajem

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskoga kriminala Federalne uprave policije u prethodnom su periodu zaprimili više prijava i obavještenja o izvršenju tzv. “Sextortion” te kontinuirano poduzimali aktivnosti na dokumentiranju istih.

Naime, pojedinci i organizirane kriminalne grupe koristeći tehnike socijalnoga inženjeringa, posredstvom interneta, prvenstveno društvene mreže “Facebook”, predstavljajući se obično kao ženska osoba, navode žrtvu na “chat” s ciljem razmjene seksualno eksplicitnoga sadržaja, koji snimaju bez znanja žrtve, te u nastavku iznuđuju novac, pod prijetnjom javnoga objavljivanja na naprijed navedeni način pribavljenih seksualno eksplicitnih sadržaja.

U dosadašnjim istragama utvrđeno je da se napadači nalaze u Nigeriji te da isti i nakon uplate novca od strane žrtve (od 500 do 5.000 eura ), nastavljaju sa zahtjevima za uplatu dodatnih novčanih sredstava, a u nastavku vrše javno objavljivanje navedenih seksualno eksplicitnih snimaka.

Preporuke policijskih službenika Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, a koje bi se odnosile na sprječavanje naprijed navedenoga vršenja kaznenoga djela:

  • Povećano obraćanje pažnje na korištenje osobnih podataka na internetu,
  • Izbjegavanje konverzacije s osobama čiji identitet vam je poznat isključivo preko interneta,
  • Izbjegavanje dijeljenja seksualno eksplicitnih fotografija i video sadržaja s trećim osobama na internetu,
  • Podnošenje prijave nadležnoj policijskoj agenciji, kao i administratoru kompanije u konkretnom primjeru “Facebook Ine”, USA.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.