Šestorka osuđena na ukupno 111 godina zatvora

Sudsko vijeće ICTY-a, pod predsjedanjem suca Jean-Claude Antonettia izreklo je danas prvostupanjsku presudu bivšim visokim političkim i vojnim dužnosnicima Hrvatske Republike Herceg Bosne: Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Bruni Stojiću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

Svi članovi šestorke proglašeni su jednoglasno krivim, po članku 7.1 Statuta Haškog suda.

Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina. Bruno Stojić dobio je jedinstvenu kaznu od 20 godina.

Slobodanu Praljku izrečena je objedinjena kazna u trajanju od 20 godina. Vijeće je Slobodana Praljka oslobodilo krivnje za točke optužnice 4 i 5, a zbog načela kumulativnosti neće mu se izreći osuđujuća presuda za točke 14. 17. i 20.

Kaznu u trajanju od 16 godina dobio je i Valentin Ćorić.

Vijeće je krivim proglasilo i Milivoja Petkovića, koji je osuđen na 20 godina zatvora, dok je Berislav Pušić dobio jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.

Kako je istaknuo sudac Jean-Claude Antonetti, kazna počinje teći od današnjeg datuma, a u nju se uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru. Šestorka će ostati u pritvoru međunarodnog suda sve dok se ne dovrše pripreme za prebacivanje u državu u kojoj će izdržavati kaznu.

[youtube id=”s0NIKGV1FYE” width=”600″ height=”350″]

Na samom otvaranju suđenja sudac Antonetti je pročitao detalje iz sažetaka zaključaka Vijeća koji se odnose na zločine HVO-a.

Sudac je u zaključku presude kazao da je Vijeće većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg, usvojilo da je počinjen udruženi zločinački pothvat.

Vijeće je većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački pothvat koji je za cilj ima stvaranje hrvatskog entiteta kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje naroda koji se treba ili pripojiti Hrvatskoj ili biti država tijesno bliska s Hrvatskom.

U zaključku je kazao da je i Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu te da je sudjelovao u odluci da se u Herceg-Bosni promijeni etnička struktura.

“Na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman. On je s liderima Herceg-Bosne dogovorio etničko čišćenje Muslimana”, zaključilo je Vijeće te dodalo kako su Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban, Prlić, Stojić, Petković, Pušić i ostali međusobno koordinirali napade u svrhu udruženog zločinačkog pothvata.

sestorka_

Zanimljivo je kako je Vijeće, između ostalog, zaključilo da je Stari most bio legitiman vojni cilj, uz izdvojeno mišljenje suca Antonettija.

Složenost ovog predmeta pokazuje činjenica kako se presuda sastoji od 2690 stranica u 6 svezaka, uz 4 posebna dodatka, a zanimljivo je istaknuti kako je tijekom procesa saslušano čak 145 svjedoka optužbe i 61 svjedok obrane.

Suđenje u ovom slučaju započelo je 2004. godine, tako da se radi o najkompleksnijem suđenju u povijesti Haškog tribunala

Podsjetimo, tužiteljstvo je za optužene tražio 240 godina zatvora: po 45 godina za prvu četvoricu optuženih i nešto blaže kazne od 35 i 25 godina za petooptužene Ćorića i Pušića.

Prema optužnici teretili su se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj političko i vojno podjarmljivanje, trajno uklanjanje i etničko čišćenje bosanskih Muslimana i ostalih ne-Hrvata s područja Hrvatske Zajednice (kasnije Hrvatske Republike) Herceg-Bosne, odnosno s prostora Hercegovine i središnje Bosne.

U optužnici je dalje bilo navedeno da je u tom udruženom zločinačkom pothvatu sudjelovalo više osoba, a među njima su Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko i Mate Boban, kao i šest osoba optuženih ovom optužnicom, ali i ”druge osobe, poznate i nepoznate sudjelovale na ostvarivanju udruženog zločinačkog pothvata“.

(Bljesak.info)28 komentara

 • republika srspska nastala na etnickom ciscenju. gdje su hrvati iz Bugojna Jablanice Sarajeva Zenice Konjica itd….jel to bilo etnicko ciscenje i zlocinacki podhvat……..kakva farsa od suda

  • Laž je da su Hrvati imali logore u Hercegovini, cijela je priča namještena, tu su radili bošnjački lobiji koji su sve izmanipulirali…kolji balije, mamu im hebem tursku

 • za PRAVEDNOGA kod voli vako ovi sud stoje ljude osudijo nek im odvede mater tamo u ćelije pa nek mu je jašaju osuđenici najebava se matere .

 • Odmah proglasit Herceg Bosnu i sve hrvate povući iz Sarajeva a nek jugosloveni ostanu a iz svih sportski saveza prekinuti suradnju pa nek se slade na drugi način također ne plaćati nikakav PDV u buđžet federacije i ne kupovati muslimanske proizvode po prodavnicama

 • sto imaju nokie i srbija zajednicko ? SVE SU MANJI I MANJI! zar se i ta herceg bosna nemoze podijelit u dvije zemlje?HERCEG HRVATSKA !!!

 • heben van mater usranu evropsku, masonsku, to nam je hvala što smo obranili i HercegBosnu, i od srba i od balija. to nam je hvala što smo balijske izbjeglice primali u Hrvatsku i što smo ih zbrinuli i kad smo sami patili i bili napadnuti od četničkog smeća. To nam je hvala i zahvala što smo spasili Bihać od gorke sudbine i pokolja kakav je doživjela Srebrenica.umjesto da ste vi bando europska profiterska branili i obranili bihaćku krajinu od masakra, to je morala učiniti Hrvatska vojska shvačajući što joj se sprema ako padne Bihaćka krajina. I tako vi sad perete svoju usranu europsku savjest , osuđujući hrvatske generale što su branili i obranili svoje interese koji su se poklopili s muslimanskim. Najlakše je reći Tuđman je zločinac i napadao i dilio Bosnu.A di su vam dokazi?Nemate nijednog dokaza i da još sto godina živite, i da vam onaj cigan mesić donese još šleper transkripta opet nemate nijedan dokaz perotiv Hrvata da smo mi napadali svoju zemlju. Da, to je naša zemljaHercegBOSNA, MADA BI VI VOLELI DA NAS NEMA , ALI ETO BAŠ ZA INAT MI SE NEDAMO I OSTAJEMO OVDJE SVIMA VAMA USPRKOS!Ako smo djelili BiH,a kako da je nismo podijelili, a mogli smo?To je pravo pitanje!Nikad nama Hrvatima nije interes bio djeliti Bosnu, a dobar dio našeg naroda ostaviti van Hrvatskih granica. Imali smo vojne snage zauzeti bar trećinu BiHa i toliko smo imali 95 krajem pod svojom kontrolom. Zašto je onda nismo podijelili ,a moglismo?Bili smo mi Hrvati 95, te -pobjednička vojska. Nismo se pripojili Hrvatskoj, nego smo i našu krvlju stečenu i obranjenu Herceg Bosnu, prenijeli na federaciju. i to smo učinili na nagovor Tuđmana i Zagreba. izgubili smo Herceg Bosnu zbog tog istog Tuđmana kojeg vi optužujete da je djelio BiHa. Kakav apsurd!Luđaci u luđačkim košuljama ne bi smislili gori scenarij za Hrvate HB, Ali neka ne damo se mi. Izdržali smo mi i jače iveće!Pritumbaćemo mi i vas i vašu nakaradnu eu(ROPSKU) UNIJU. Dabogda se raspali i kobogdan raspašćete se prije nas.Mi će mo zauvijek ostati di smo i bili -s vama ili bez vas. Razbit će vam se svako zlo koje nama smišljate o vaše prazne , šupljoglave lobanje. Naš narod ima dobru poslovicu kad kaže- nije ni Bog mačka da se s njim svak može šaliti. Vratit će vam Bog sedmerostruko zlom, za svako zlo koje nama nanosite. Tako je bilo uvijek u povijesti i opet će biti,. Tko čita Sveto Pismo. -Biblij i Evanđelja zna o čemu pišem i govorim.

 • jada od suda , srbi naprave genocid i dobiju republiku , musliće HV spasi od isrebljenja i proglase ih agresorom . Hrvat ako imaju imalo pameti nek napuste federaciju

 • za domobrana- svaka ti čast.razmišljaš kao i ja. u ovoj državi nema suživota i mislim da se trebamo radikalizirati politički. krajnje je vrijeme. mislim da trebaju svi klubovi za hrvatskim predznakom istupiti iz bih sportskih saveza a političari se povući iz sarajeva. kako samo mogu slušati radovanja bakira izetbegovića,sefera halilovića,nermina nikšića. ako žele centraliziranu bih treba im je dati ali bez nas i našeg učešća

 • opet zrtvovanje herceg bosne ,da bi gotovina bio cist i rat u hrvatskoj evo vam herceg bosna pa je osudite koliko ocete,nazalost

 • ovo je sve scenario svjetskih sila, engleska, francuska, amerika i jednostavno oni odlučuju, ovo nema veze sa pravom i istinom, mi se trebamo prikloniti njemačkoj i slušati upute bez pogovorno jer smo inače puška-kruška

 • masončine upravljaju svijetom ali ne još dugo,nažalost onome tko je u zatvoru preduga je svaka sekunda,ovom presudom je osuđen svaki hrvat,nemaš se pravo ni odbranit od neprijatelja,baš tužno

  • Aj boga ti ne seri, i piši hrvatski obraniti a ne bosanski odbraniti, jesi li im vidio face kod čitanja presude, nisu se ti nimalo pokajali, svi zanju da su u svoje vrijeme bili teška mafija. Svi znaju da su u prostorijama ekonomskog ubijani muslimani, da bi ovaj smrad od Prlića kasnije predavao na tom istom fakultetu. Ovi su tipovi u rangu tute, a tutu baš i nismo puno žalili.

 • da ovakvih nije bilo raspravljoa bi ti danas i o statutu širokog brijega konjino jedna nepismena.što su hrvati trebali gađati ih kruhom ili se iseliti po tvome. normalno da se zločini dogode u ratu. zato nam i jest u svim sferama života ovako dok se dopušta uopće takvima poput tebe da uopće se javljaju i pametnjakovićim. dokazano je a i ne trebaš puno biti pametan da shvatiš da su hrvati opstali jedino u granicama hercegbosne. 185 tisuća hrvata je protjerano,12 tisuća ubijeno,14 tisuća bilo u logorima i ti meni spominješ pojedinačne slučaje u mostaru. da je bog da više bilo ovakvih prlića i ekipe. nebi mi sada raspravljali o ravnopravnosti hrvata bih. kao što ne raspravljaju ni u rs-u. a da se nisu dogodili zločini. jesu. ne branim ih. ali branim ideju o ujedinjavanju radi obrane prostora gdje su hrvati većina da bi se ideja o islamskoj bih sasjekla u korijenu

 • hercegovina,slažem se u potpunosti s tobom , i pitam se zašto nam ovo čine ali ne gubimo nadu oslobodit će uznike ili ćemo nestati.

 • Nazalost, oni su osudjeni jer je za EU masóneriju Herceg-Bosna zlocinacki pothvat i po njima se nije smjela odrzati…a meni je najveca SVETINJA…Svi koji isto misle,molim like, samo da znam da nas jos ima!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.