Šest savjeta koji će vam pomoći da na prirodan način snizite razinu šećera u krvi

Visoka razina šećera u krvi javlja se kada vaše tijelo ne može pretvoriti šećer u krvi u energiju za stanice. Ako imate problema s time, a ne snizite razinu šećera u krvi, izlažete se većem riziku od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija poput bolesti srca, bubrega i gubitka vida.

Zbog toga je, osobito ako već imate dijabetes, važno često provjeravati šećer u krvi kako biste osigurali da razina ostane u normalnom, zdravom rasponu.

Uz to, otprilike jedna trećina Amerikanaca ima preddijabetes – ili povišenu razinu šećera u krvi – a 84% njih ne zna da ga ima. Ako imate preddijabetes, također je važno smanjiti razinu šećera u krvi kako biste smanjili rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Evo šest načina na koje možete s vremenom na prirodan način smanjiti šećer u krvi:

1. Izgubite višak kilograma i vježbajte

Američko istraživanje pokazalo je kako su sudionici Nacionalnog programa za prevenciju dijabetesa, koji su slijedili program tijekom tri godine, smanjili rizik za dijabetes tipa 2 za 58%. Naime, sudionike se potiče da izgube sedam posto svoje tjelesne težine te da vježbaju oko 150 minuta tjedno.

2. Pijte više vode

Ako ostanete hidratizirani i pijete puno vode, to vam može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi.

Pijenje dovoljno vode rehidrira krv i pomaže našim bubrezima da izbace višak šećera iz tijela, kaže dr. Lina Velikova, medicinska spisateljica koja proučava autoimune bolesti.

Jedno istraživanje iz 2011., objavljeno u časopisu Diabetes Care, pokazalo je da ljudi koji piju više od 1 litre vode dnevno imaju 28% manje šanse za povišen šećer u krvi od onih koji piju manje od pola litre.

3. Ograničite ugljikohidrate

Ugljikohidrati imaju velik utjecaj na razinu šećera u krvi.

Tijelo ih razgrađuje na šećere, koje inzulin potom premješta u stanice, kaže Velikova: Neuravnotežena prehrana i povećani unos ugljikohidrata mogu poremetiti funkciju inzulina, uzrokujući rast šećera u krvi.

4. Povećajte unos vlakana

No, ako jedete ugljikohidrate bogate vlaknima – poput voća i povrća – to vam može pomoći smanjiti šećer u krvi.

Studija iz 2017., objavljena u časopisu Advances in Obesity Weight Management & Control, otkrila je da ako jedete više voća i povrća bogatog vlaknima – poput banana, bobičastog voća i brokule – to vam može pomoći u smanjenju šećera u krvi i smanjenju tjelesne težine.

5. Jedite hranu s niskim glikemijskim indeksom

Glikemijski indeks pomaže u rangiranju hrane prema tome kako ona utječe na šećer u krvi. Hrana s niskim glikemijskim indeksom šećer polako ispušta u vaš sustav, umjesto da odjednom preplavi vašu krv šećerom.

Zdrava prehrana dokazani je način održavanja šećera u krvi u razumnim granicama, kaže Velikova, prenosi Index, te savjetuje: Preporučujem da se jede hrana koju tijelo apsorbira polako, s niskim i srednjim glikemijskim indeksom, poput batata, zobenih pahuljica i većine voća, uključujući bobice i jabuke.

6. Kontrolirajte stres

Razina stresa također može imati izravan utjecaj na šećer u krvi. Kada ste pod stresom, hormoni poput kortizola povećavaju razinu šećera u krvi i čine vaše tijelo manje učinkovitim u korištenju inzulina.

Velikova preporučuje smanjenje stresa vježbanjem, meditacijom ili vođenjem dnevnika.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.