Šest cestovnih dionica na području Tomislavgrada dobit će novi asfalt

Cestovna infrastruktura na područjima naših općina i gradova velikim dijelom građena je prije više desetljeća, s vremenom je u velikoj mjeri zastarjela i neprimjerena današnjim prometnim standardima.

Vlasti na različitim razinama svake godine izdvajaju određena financijska sredstva za sanaciju i obnovu lokalnih i mjesnih cesta, koje su u najlošijem stanju. Prošlog mjeseca Uprava za ceste HBŽ-a i tvrtka Livnoputovi d.o.o. Livno potpisali su ugovor o izvođenju radova/sanacije izvanrednog održavanja lokalnih cesta na području općine Tomislavgrad. Ugovor je vrijedan 245.024,09 KM, bez PDV-a. Njime su dogovoreni i obuhvaćeni popravak i obnova šest cestovnih dionica u ukupnoj dužini 2.425 m, piše Večernji list.

Najviše će se raditi na cesti Bukovica – Roško Polje, koja je duga 10-ak kilometara, točnije sanirat će se tri njezine dionice: dionica Vranbaba dužine 600 m, za koju je namijenjeno 49.858 KM, dionica Radoši I dužine 510 m, u vrijednosti 38.543,80 KM, i Radoši II dužine 320 m, a vrijednost radova je 24.533,30 KM.

Osim toga, sanirat će se i sljedeće tri dionice: na lokalnoj cesti Blažuj – Buhovo, dionica Zabrda, u dužini 400 m i vrijednosti radova 35.084 KM, lokalna cesta Seonica – Crvenice, duga 515 metara, vrijednost radova je 52.750 KM, i lokalna cesta u naselju Sarajlije, dužine 80 metara, za koju je predviđeno 8.653,20 KM. U naselju Sarajlije riječ je o kratkoj dionici, dijelu ceste koji nije bio završen u prethodnim radovima i sada će se završiti.

Novac je osigurala županijska Uprava za ceste i vodila cjelokupni postupak. Raspisali su natječaj, mi smo pripremili dokumentaciju za dionice koje želimo raditi. Dobili smo iznos od 245.024,09 KM za našu općinu i to smo rasporedili po našim dionicama. Sanirat ćemo najkritičnije dionice, presvući novim slojem asfalta i time omogućiti lakše prometovanje, dok se u cijelosti te ceste ne uspiju sanirati, odnosno dok se za to ne osiguraju potrebna sredstva. Na području Crvenica i Sarajlija još je potrebno sanirati od 10 do 20 posto dionica, međutim, cesta od Bukovice do Roškog Polja u najlošijem je stanju i zato smo za nju planirali i predvidjeli najviše radova i novca. Kad se ovo završi, ostaje još oko 70 % te prometnice koju treba sanirati, tj. presvući asfaltom ili djelomično posve preurediti. Trenutačne vremenske prilike nisu pogodne za raditi asfaltne presvlake. Kada se poboljšaju, radovi će početi, a rok je 15. srpnja, kaže za Večernji list Srećko Perić, koji će provoditi nadzor radova u ime Općine Tomislavgrad.

Osim ovog projekta, na području općine Tomislavgrad ove godine radit će se i projekt asfaltiranja cesta u naseljima oko Buškoga jezera. Riječ je o asfaltiranju makadamskih cesta u mjesnim zajednicama, za što je u općinskom proračunu namijenjeno 120.000 KM. Dosad se znalo izdvojiti i do 300.000 KM, međutim, financijska kriza izazvana pandemijom koronavirusa to je ograničila.

Povjerenstvo za provođenje postupaka javnih nabava Općine Tomislavgrad vodi postupak i u tijeku je izbor najpovoljnijeg ponuđača. Pristigle su ukupno tri ponude: Livnoputovi d.o.o. Livno, 119.205,45 KM, KTM Brina d.o.o. Posušje, 120.521,70 KM, i Roco commerce d.o.o. Livno, 118.930,50 maraka.

(www.jabuka.tv | Foto: Ilustracija)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.