Šešelj najkasnije do kraja travnja u Haagu

Incident koji je u srijedu izazvao haaški optuženik i vođa radikala Vojislav Šešelj paleći hrvatsku zastavu te razmjena oštrih riječi dvojice ministara, Predraga Matića i Aleksandra Vulina, i dalje je jedna od vodećih tema medija u Srbiji i regiji, a neki od njih najavljuju da bi se Šešelj trebao do kraja travnja ponovno naći u Den Haagu.

Beogradski Blic tvrdi u četvrtak da bi se Šešelj mogao ponovno naći u ćeliji haaškog pritvora najkasnije do konca travnja, podsjećajući na dosadašnje slučajeve ekstradicije koje, po nalogu ministarstva pravosuđa, provodi ministarstvo unutarnjih poslova.

Odluka na koji način će otići u Haag ovisit će o Šešelju, navodi izvor Blica blizak vladi, ocjenjujući da će iz ICTY-ja vjerojatno stići nalog da se Šešelja “izruči kao haaškog bjegunca” jer je već najavio da neće dragovoljno otići u pritvor.

Istodobno, Aleksandar Popov iz nevladine udruge Centar za regionalizam ocjenjuje kako “Šešelj nije toliki problem, koliko su to neprimjerene i nervozne reakcije političara s obje strane, koji se, umjesto da spuštaju tenzije, u međusobnim prepucavanjima spuštaju na Šešeljevu razinu”.

“Ovo što se sada dogodilo samo dalje pogoršava situaciju i već je došlo do točke gdje će trebati puno vremena i truda da se na neki način stvari vrate u normalu. Očigledno je da ovo više govori o stanju unutrašnjih odnosa i međusobnim odnosima naših zemalja, nego o samom Šešelju”, rekao je za Radio Slobodnu Europu (RFE) Popov.

Popov je ocijenio i da je srbijanskim političarima “Šešelj njihova nečista savjest iz devedesetih godina”, iz čega proizlaze nervozne reakcije.

Komentirajući razmjenu poruka dvojice ministara, srbijanskog Aleksandra Vulina koji je oštro napao premijera Zorana Milanovića, te hrvatskog ministra Predraga Matića koji je poručio Vulinu (a jednako i Šešelju) “idi bre pa se leči”, Popov je rekao da takva retorika pridonosi zaoštravanju odnosa dviju zemalja i da će vjerojatno i Beogradu i Zagrebu slijediti i poruke iz Bruxellesa.

Nakon što je jučer spalio hrvatsku zastavu, u četvrtak je na tiskovnoj konferenciji Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocijenio da su reakcije Zagreba na taj incident razotkrile kakvi su zapravo odnosi Srbije i Hrvatske, rekavši da “oni nisu ni pošteni, ni dobronamjerni, a ni susjedski”.

Šešelj je rekao da su Hrvati “po već oprobanom receptu nasjeli na mamac” koji im je bacio te da “to rade od studenog (2014. godine), otkad on periodično plasira sitne i svjesne provokacije”.

Na pitanje o tome može li njegovo ponašanje i situacija koju izaziva takvim ponašanjem donijeti negativne posljedice za početak pregovora Srbije s EU, Šešelj je rekao da “sve što radi je u interesu srpskog naroda” te da je jedan od njegovih “ključnih ciljeva da Srbija nikada ne postane članicom EU”, jer u Uniji “sjede najveći srpski neprijatelji koji bi zemlju uništili u potpunosti”.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.