Sesar obećao izmirenje dugovanja bivšim zaposlenicima Rudnika boksita

Na 15. sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke zastupnik Tomislav Bandić postavio je pitanje tko je odgovoran za stanje u poduzeću Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg.

Ministar gospodarstva u Županiji Zapadnohercegovačkoj Dario Sesar u svom odgovoru najavio je nastavak poslovanja poduzeća Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg.

Rudnici boksita Široki Brijeg iako su u vlasništvu Županije Zapadnohercegovačke oni rade na tržišnim osnovama. Ovo poduzeće kada je god samostalno radilo bilo je u minusu, a to se dogodilo i sada, rekao je Sesar, a prenosi Vrisak.info.

Dug je veći od dva milijuna maraka, a sljedeći tjedan se očekuje deblokada računa i nastavak poslovanja.

Trenutni dug ovog poduzeća iznosi 2.291.000 KM. To je rezultat menadžmenta na čelu s bivšim ravnateljem Ljubićem. Surova istina je da svaki rudnik ima kraj. Problem je što više nema površinske rude, a zainteresiranost zaposlenika u jamama je gotovo nikakva. Boksit je burzovna roba i s ovakvim cijenama ne može funkcionirati.

Mi smo imenovali novi Nadzorni odbor poduzeća Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg i potpisan je ugovor s Poreznom upravom FBiH, te sljedeći tjedan ide deblokada računa nakon čega može otpočeti rad u suradnji s kooperantima. A evo ovdje mogu obećati izmirenje svih dugovanja prema bivšim zaposlenicima i dobavljačima, rekao je ministar Sesar.

Vlada ŽZH imenovala novi Nadzorni odbor Rudnika boksita Široki Brijeg

Zastupnik Bandić je nakon odgovora ministra Sesara rekao kako on smatra odgovornim i njega jer je ministar, te nije mu jasno kako je neisplativo iskapanje rude, a poznato je kako je naša ruda među najkvalitetnijima. Zastupnik Vedran Kožul istaknuo je kako se u sanaciju dugova Rudnika boksita d.o.o. Široki Brijeg treba uključiti i Federacija BiH.

Federacija je dala na stotine milijuna maraka na sanacije dugovanja rudnika. I naši politički predstavnici trebaju isto tražiti za naš rudnik, unatoč tome što je županijsko poduzeće, istaknuo je Kožul.

Zastupnica Marija Lovrić rekla je kako se slaže s Kožulom, te da je ona to već ranije predlagala i putem medija, ali da joj je taj dio izjave bio izrezan.

Podsjetimo, Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg u ožujku su blokirani od strane Porezne uprave FBiH radi poreznog duga koji iznosi oko 900.000 KM, a zbog obaveza koje su narasle na više od dva milijuna konvertibilnih maraka kompletan Nadzorni odbor je dao ostavku i svi djelatnici su poslani na evidenciju Službe za zapošljavanje ŽZH.

Sudbina širokobriješkog poduzeća u neizvjesnosti: Hoće li izbjeći stečaj?

(www.jabuka.tv)

20 komentara

 • POPUŠI TI MINISTRE i tvoji rudnici i površinski kopovi.Da nisi bezobrazan i konjina onda bi kontrolirao kakvu devastaciju radite po mjestima gdje ima rude.Užas. Dovoljno je proći preko Krtina na Uzariće, Crne Lokve ili bilo gdje i vidjeti taj užas.Ništa niste iza sebe poravnali već ostavljate jame i rupetine ko na Marsu.
  I ti i svi koji ste petljali s tim ste za Goli Otok.
  LOPOVE JEDAN GLUPI.

 • Ta nije i on iz županije u Povjerenstvu za polaganje vozačkog ispita. Mirela Perić kao ni on ne ispunjava uvjete ali smjestilo ih.,.Sigurno mu treba za školovanje djece od kada su ih kao siromašne makli sa stipendista Hrvatske.

 • Ovi rudnici su jama bez dna, stalno kmece traže da ih se spašava, evo nek sad počne opet radit i opet će svi krast od direktora do stražara svi kradu, čuj preko 2 miliona dugova i sad da to netko plaća, pametnije nek zaposle ljude u feal i kablaru plaće su ok, a to što su mislili spašavati s 2 miliona nek ih uloze u centar grada da liči na nešto, a manite se boksita i lopova gore po selima zbog 30 ljudi koji su u sirokobrijeskom boksitu oni su spremni da uskoce s 2 miliona, jbt pa i za jedan zagreb ili bec je to cifra a ne za ovu našu selendru

 • Pa staje 2miliona nek ispune godisnji ugovor koji su potpisali od 60.000 tona mogu im tu pomoc i privatnici koji ga godinama i potpomazu !
  2 duguju ostace jos 4 miliona dobro dogodine opet dug 😂🤣

 • Nestalo boksita na površini i odma dugovi, neće niko više u jame, što ovaj gore reče ništa od toga nema ko hoće radit može posao naći isti dan, pokralo sve i sad treba para od županije ili federacije, ima se ono u pametnije stvari ulagati od ovih zgubidana

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.