Serija ”The Dropout” govori o prevarantici koja je osmislila zloglasni test krvi

Hulu je objavio mini seriju posvećenu prevari stoljeća i najmlađoj milijarderki u historiji po imenu Elizabeth Holmes, koja je osmislila lažnu tehnologiju testiranja krvi.

Novac, romansa, tragedija, varka – ovim riječima opisan je život notorne naučnice Elisabeth Holmes, ali i limitirana serija streaming servisa Hulu – “The Dropout”.

Objavljena 3. ožujka, serija nas uvodi u svijet loše nauke, aktualne farmakomafijaške psihologije i pokazuje razmjere profita koji nastaje na varanju unesrećenih, bolesnih ljudi.

Da su najveće prevare moguće upravo u medicini, obavijenoj mistikom i njegovanim strahopoštovanjem onih koji očajnički trebaju usluge doktora, svjedoči slučaj najmlađe milijarderke u povijesti, koja je do prve milijarde došla potpuno sama, bez prethodno stečenog naslijeđa.

Osnivačica Teranosa napravila je uređaj za specijalnu tehnologiju testiranja krvi. U početku je sve djelovalo revolucionarno, pa su joj ubrzo u pomoć priskočili svjetski investitori, a mediji su je uzdigli do zvjezdanih visina, uspoređujući je sa Steveom Jobsom i Paulom Alenom.

Započela je studiranje na Stanfordu, ali je koledž napustila, poput brojnih uspješnih osoba kojima se i sama divila. Otud i naziv “The Dropout”, od engleske riječi za glagol napustiti.

Kontroverznu Holmes glumi izvrsna Amanda Seyfried, zvijezda “Mamma Mie”, čiji je mladalački izgled omogućio da Holmesovu pratimo još kao devetnaestogodišnjakinju. Seyfried dobiva sve ozbijljnije uloge, a pretprošle godine smo je gledali u izvrsnom “Manku”, filmskoj priči o Hermanu J. Mankiewiczu, scenaristi “Građanina Kanea”.

Biotehnologija laži

Elisabeth Holmes (Amenda Seyfried) upisuje Stanford, uči kineski jezik i razvija emotivnu vezu s kolegom iz kampa za učenje jezika, Pakistancem Sunnyjem Balwanijem (Naveen Andrews), koji je bio dvadeset godina stariji od nje. Ambiciozna djevojka je upisala prestižni Stanford, gdje odmah pokazuje kako ne želi igrati po pravilima, već pokazuje sklonosti za preskakanjem autoriteta i ustaljenih procedura.

Kako nije bila praznoglava, nekoliko bljeskova inteligencije omogućit će joj da počne raditi u laboratoriji fakulteta, gdje će usavršavati ideju za svoj start-up. Strah koji je imala od igle, potaknuo ju je da razmišlja o tome kako ih zaobići prilikom izvođenja medicinskih postupaka. Kapljice s prsta su je ubrzo dovele do tvrtke vrijedne devet milijardi dolara.

Ova 30-godišnja poduzetnica došla je na ideju da napravi aparat koji će iz samo nekoliko kapi krvi detektirati široki dijapazon bolesti, poput raka i dijabetesa. Baš kada smo pomislili da imamo milijarderku koja je zahvaljujući svom znanju postala tako bogata, Forbesova naslovnica istopila je laž.

Ispostavilo se da tehnologija nije funkcionirala, što se dugo uspijevalo zataškavati, dok Elizabeth Holmes nije završila na sudu. U Kaliforniji je osuđena po sve četiri točke optužnice za prevaru pa se Holmes trenutno nalazi na čekanju zatvorske kazne, a iza rešetaka će se naći u rujnu.

Serija eksplicira ključne trenutke u njenom životu, prije svega očev poslovni neuspjeh i otkaz koji je dobio, što je u njoj probudilo glad za novcem i specifičnim načinima preživljavanja.

“The Dropout” je serija urađena po posljednjim standardima televizijske produkcije. Posjeduje filmsku estetiku i vodi nas u epohu kada je svijetom zavladala pamet milenijalaca.

Međutim, svjedoči o tome kako su neki bili lukavi da zajašu ogromni val tehnološkog napretka kako bi se obogatili na laži. Ti ljudi, predatori krupnog kapitala, među nama su i danas.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.