Selo iz BiH ima svoju ministricu u EU, podpredsjednika sabora RH, načelnika, a uskoro i blaženika

Klobuk, sa svojih desetak zaseoka čini jednu od površinski najvećih mjesnih zajednica u Općini Ljubuški. S druge strane , broj stanovnika nije recipročan površini, te tako prema posljednjem popisu stanovništva na području Klobuka živi nešto više od 1000 stanovnika, piše Večernji list BiH.

Brkić često u Klobuku Uglavnom je riječ o žiteljima starije životne dobi. Ono što ovu mjesnu zajednicu čini drugačijom od ostalih je broj poznatih osoba koje su tu rođene. Tako Klobučani danas imaju svoju ministricu u Europskoj uniji, svjetske proizvođače mesa koji žive u Argentini, vlasnike velikih koncerna u Hrvatskoj, njihov je i podpredsjednik sabora Republike Hrvatske, ali i načelnik općine Ljubuški.

Ipak, jedna od najznačajnih, ujedno i najnepoznatijih osoba Klobučanima, ali i ostalim Ljubušacima, rođena u Klobuku u zaseoku Šiljevišta je fra Petar Barbarić (19. svibnja 1874.–15. Travnja 1897.) koji bi uskoro trebao biti proglašen blaženim. Fra Petar je rođen u obitelji s devetero djece.Djetinjstvo je proveo na paši s ovcama uz pobožne knjige. U pučku školu pošao je tek s dvanaest godina, kad je blizu rodnog sela otvorena škola.

U dvije godine završio je četiri razreda škole s odličnim uspjehom. Roditelji nisu imali novaca za njegovo daljnje školovanje pa je u Vitini izučio trgovački zanat.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.