Seljak slučajno pomaknuo granicu između dvije europske države

Nehotičan potez belgijskog poljoprivrednika na području koje graniči s Francuskom izazvao je malu pomutnju.

Lokalni entuzijast za povijest primijetio je tijekom šetnje šumom da se kamen, koji označava granicu između dviju zemalja, pomaknuo za dva metra i 29 centimetara.

Kako prenose lokalni mediji, čini se da je belgijski seljak bio ljutit jer se spomenuti kamen našao na putu njegovu traktoru, piše BBC.

Ovaj slučaj nije izazvao nikakav međunarodni incident nego je naprotiv dočekan sa osmijehom u objema državama.

Učinio je Belgiju većom, a Francusku manjom, to nije dobra ideja, našalio se David Lavaux, načelnik belgijskog sela Erquelinnes za francuski TV kanal TF1.

Granica između Francuske i današnje Belgije proteže se na 620 kilometara. Službeno je uspostavljena Sporazumom iz Kortrijka, potpisanog 1820. godine nakon Napoleonova poraza kod Waterlooa pet godina ranije. Kamen datira iz 1819. godine, kada je granica prvi put označena.

Bio sam sretan, moj grad je bio veći, ali gradonačelnik Bousignies-sur-Roc se ne slaže, našalio se belgijski načelnik.

Morali bismo biti u mogućnosti izbjeći novi pogranični rat, rekao je, očito se zabavljajući, načelnik susjednog francuskog sela Aurélie Welonek za La Voix du Nord.

Lokalne belgijske vlasti planiraju kontaktirati seljaka i zatražiti od njega da vrati kamen na prvobitnu lokaciju. Ako se to ne dogodi, slučaj bi mogao završiti u belgijskom ministarstvu vanjskih poslova, koje će morati u tom slučaju pozvati francusko-belgijsko pogranično povjerenstvo, koje miruje još od davne 1930. godine, prenosi Jutarnji list.

Lavaux je rekao da bi se poljoprivrednik mogao suočiti s kaznenom prijavom ako ne bude surađivao.

Ako pokaže dobru volju, neće biti problema. Riješit ćemo to pitanje prijateljski, rekao je za belgijski novinski portal Sudinfo.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

 • Prekrajanje granica je u svim zemljama Europe škakljiva tema, i javnost nestrpljivo prati spomenuti događaj. Na teren su krenule brojne novinarske ekipe, GSS, hitne službe, vatrogasci, čuvari parka, Mladen Burnać i Jacques Houdek. U ovaj slučaj su se uključile i tajne službe ovih dviju država, ali i još nekih većih međunarodnih sila. Kamen još uvijek nije vraćen, pa se ne preporučuje šetnju ovim područjem. Jedna omanja skupina ilegalnih migranata se raspitivala u široj okolici ovog mjesta, kako naći ovaj kamen, ali bezuspješno… Nitko im nije mogao točno objasniti, jer prema navodima jednog mještanina, ovakvih kamenja ima preko 14, i nezgodno ih je uočiti. Ruski predsjednik Putin čestitao je SMS-om ovom seljaku, uz napomenu da ga je “mogao još malo pomaknut” (valjda mu se činilo da je 2 metra i 29 cm premalo). Francuzi su odmah predložili da se proizvode traktori manje širine, da bi se u budućnosti izbjeglo ovakvo nešto.
  Predjednik SAD-a Biden je odmah poslao dronove i bespilotne letjelice da izvide situaciju, kako bi mogli pravovremeno reagirati.
  Ovakav slučaj zabilježen je davne 1344, na području engleskih grofovija Hampshire i Berkshire, gdje je pomaknut kamen, i dogovoren je rat, ali u dogovoreno vrijeme je okrenula kiša, i spustila se magla, pa taj rat nikad nije ni započeo. Samo se uspomena ovaj događaj prenosi usmeno s koljena na koljeno.
  Bilo je nekih sličnih ideja u Crnoj Gori, ali im je bio smisao da susjed “uđe u moju njivu” tako da meni ostaje manje površine za kopanje… E sad, kako su Crnogorci poznati kao “radišan” narod, a želje prekrajanja granica su bile obostrane (samo neka ih onaj drugi pomiče, ja neću), ništa značajnije se nije dogodilo po ovom pitanju.
  Prema zadnjim informacijama, Mladen je vraćen sa Austrijsko-Njemačke granice, a Jacques se nešto zadržao u Plodinama i još nije izišao.
  Pratimo situaciju i izvještavat ćemo vas čim budemo raspoloženi!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.