SDS-u odbijena prijava za sudjelovanje na lokalnim izborima

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine u petak je na sjednici počelo postupak ovjere prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za sudjelovanje na Lokalnim izborima 2024. godine u BiH zakazanih za nedjelju, 6. listopada.

Rok za podnošenje prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata istekao je 24. svibnja u 16:00 sati, a SIP-u BiH podnesene su ukupno 122 prijave političkih stranaka.

Ukupno 82 političke stranke ispunjavaju uvjete za ovjeru u cijelosti, 35 političkih stranaka djelomično i pet političkih stranaka ne ispunjava uvjete za ovjeru, među kojima je i SDS – Srpska demokratska stranka kojoj su blokirani računi jer se nalazi na crnoj listi SAD-a.

SDS nije ispunio zakonske uvjete, posebni račun za financiranje stranke otvoren je na ime fizičke osobe, pojašnjeno je na sjednici SIP-a.

Između ostalih, naziv mora promijeniti Srpska radikalna stranka – dr. Vojislav Šešelj jer nije u skladu sa novim odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Ovo su stranke i kandidati koji su se prijavili za izbore u BiH

Središnje izborno povjerenstvo BiH će obavijestiti političke stranke da u roku od dva dana od prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti za osnovne izborne jedinice za koje nije dostavljen dovoljan broj validnih potpisa podrške odnosno da dostave dodatnu potrebnu dokumentaciju.

Ukupno 238 prijava podneseno je SIP-u BiH za ovjeru nezavisnih kandidata.

Ukupno 169 nezavisnih kandidata ispunjava uvjete  za ovjeru u cijelosti od čega 40 nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 23 nezavisna kandidata imaju nedostatke u prijavi i 46 nezavisnih kandidata nisu podnijeli prijavu na propisan način.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će obavijestiti 23 nezavisna kandidata da u roku od dva dana od dana prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti.

SIP BiH je odbacilo prijave 46 nezavisnih kandidata jer prijave nisu podnijeli na propisan način.

Rok za političke stranke i nezavisne kandidate za otklanjanje nedostataka ističe u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. godine u 16:00 sati, priopćilo je SIP BiH.

Žitelji BiH će birati 3.200 vijećnika i 142 gradonačelnika

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.