SDP se povlači iz pregovora oko Izbornog zakona

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH pripćila je da nema uvjeta za nastavak pregovora o izbornoj i ustavnoj reformi BiH dok traju secesionističke prijetnje iz Republike Srpske, odnosno ugrožavanje ustavnog poretka i suvereniteta države BiH.

Zastupnici SDP-a u parlamentima će sudjelovati u svim odlukama koje bi značile ukidanje neustavnih zaključaka Narodne skupštine RS-a i deblokadu bosanskohercegovačkih institucija.

To je na press-konferenciji u Sarajevu izjavio lider SDP-a BiH Nermin Nikšić tijekom druge izvanredne sjednice Predsjedništva te stranke na čijem je dnevnom redu aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo će biti u stalnom zasjedanju dok traje kriza izazvana secesionističkim prijetnjama državi, najavio je.

Nikšić obrazlaže da nema smisla pregovarati o bilo čemu dok Republike Srpska poduzima prve korake – ako nije već i poduzela početak secesije – budući da je zadnjim odlukama Narodne skupštine izvršen otvoreni udar na ustavni poredak i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Nikšić je negirao da se SDP povlači iz pregovora o izbornoj i ustavnoj reformi i dodao da je prava formulacija “zamrzava sudjelovanje” sve dok je država pod secesionističkim prijetnjama.

Ova odluka SDP-a ne znači ni udar na bilo koga iz međunarodne zajednice, naprotiv, SDP cijeni pozivanja na dijalog, ali u trenutnoj krizi očekuje korake u pravcu rješavanja aktualne krize i deblokade institucija.

Svu pozoronost domaćih i međunarodnih faktora treba usmjeravati upravo na to, kazao je također lidera SDP-a, odnosno na ukidanje neustavnih odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

Zastupnici SDP-a sudjelovat će i davati doprinos u parlamentima u tom pravcu, zaključio je Nikšić.

(Fena)

9 komentara

  • A sta ce se tocno dogoditi?
   Molim da pojasnite kako vidite tu lijepu BiH?
   SDA boli briga samo zeli vlast pa bila u ovakvoj BiH ili građanskoj na malom teritoriju. Sta je njima interesantna zapadna Hercegovina, Duvno, Livno? Otpisali bi nas ujutro. RS su izgubili, Karadzic ih je pobijedio, međunarodno je priznata.
   Iduci korak ti je bojkot izbora i tu ce biti kraj ovoj tvorevini. Srbi ce dobiti opravdan razlog za izlazak,Hrvati grupirati svoje gdje god mogu.
   Zemlja koja ne moze odrzati izbore nije zemlja.
   MZ boli briga, umjesto problema ove umjetne tvorevine dobit ce 3 građanske države, RH s nama, Srbiju s RSom, i malu, siromašnu Bosnu

 • Je li ovo na slici pijani slinavac Nikšić, malo debelo SDP – ovo krmče? Je li mu konačno osuđen onaj stric što je klao hrvatske civile oko Konjica u prošlom ratu?

 • Niksic mudruje kao i Izetbegovic, iako su ko bajagi u programski razlicitim partijama. Niksic se krije iza “socijaldemokratije” ,a u biti se ne razlikuje od Izetbegovica. Tako se sve “probosanske” partije kriju iza nekih “gradjanskih” oprjedeljenja, a to “gradjansko” je samo fasada. Ponekad se covjek pita da li oni stvarno misle da su svi osim Bosnjaka glupi, pa da njihove istinske namjere niko ne vide. Dobro je da svi u BiH porucuju jasno bosnjackim politicarima; NE VJERUJEMO VAM. Njegos nije proje 200 godina slucajno rekao “nemaj vjere u Turcina”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.