SDP BiH: Izetbegović je popustio svakom zahtjevu Dragana Čovića

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH optužila je SDA da vodi politiku dvoličnosti i poluistina koja “doživljava svoj vrhunac” te ponovno pitaju hoće li SDA između HDZ ili BiH izabrati Bosnu i Hercegovinu ili svoga strateškoga partnera – HDZ.

SDP tvrdi da SDA nije sposobna ponašati se državotvorno i voditi državu te da se danas više nego ikada pokazuje, kako se navodi u priopćenju za javnost, sva pogubnost politike kojom rastakaju državu iznutra.

”SDA nema nikakvo pravo da svoju trajnu nesposobnost skriva iza ratnih godina. Bosnu i Hercegovinu nije obranila SDA, nego su ovu državu obranili njezini najbolji sinovi i kćeri. Ako su u SDA već skloni da se kite tuđim perjem, pozivamo ih da konzultiraju arhiv, nije to baš tako davno bilo, pa da se uvjere kako su četiri od sedam pripadnika ratnoga Predsjedništva Republike BiH bili iz SDP BiH, i to: Mirko Pejanović, Ivo Komšić, Tatjana Ljujić-Mijatović i Nijaz Duraković. Da nije bilo ovih članova SDP-a i njihove politike, ne sumnjamo da bi vizijom SDA već odavno živjeli u ”fildžan državi” – navodi se u priopćenju SDP-a.

Treći entitet, kojega zagovara Čović i HDZ, može imati šansu, ističu iz SDP-a, samo ukoliko njihovi koalicijski partneri SDA-SBB “nastave servilno ispunjavati sve njihove želje”.

”Upravo je SDA omogućila Čoviću da u sve državne kompanije na području “zamišljenoga” trećega entiteta imenuje isključivo svoje stranačke poslušnike. To što je Bakir Izetbegović, sve južno od Ivana, prepustio HDZ-u, etnički očistio javna poduzeća i podijelio ih na ”hrvatska” i ”bošnjačka”, te popustio svakom zahtjevu Dragana Čovića, nema nikakve veze sa SDP-om – priopćeno je iz ove stranke.

Rezultati takve politike su, tvrde iz SDP-a, da Federalna inspekcija više ne može kažnjavati rad na crno na području “zamišljenoga” trećeg entiteta, jer je SDA to omogućila glasanjem za Zakon o radu.

”Dobro bi bilo da odgovorite javnosti zašto odjednom trasa Koridora 5C kroz “zamišljeni” treći entitet mora ići tamo gdje su HDZ-ovci kupili zemlju koju će skupo prodati državi, jer je na to pristala SDA. Zato neka u SDA ne misle da mogu vječno manipulirati i varati sve ljude u ovoj zemlji. Sve više je građana u BiH, ali i članova SDA, kojima je jasno, da treći entitet u praksi ima šansu zaživjeti, samo zahvaljujući politici SDA i to nikakva priopćenja za javnost ili prekrajanje povijesti ne mogu promijeniti”, navodi se u priopćenju za javnost SDP-a.

(Fena)

Komentiraj: