SDA blokira dogovor, ne odustaju od nadglasavanja Hrvata

Sukladno dogovoru čelništva HDZ-a BiH i SDA, nakon lokalnih izbora dogovoren je nastavak razgovora o peglanju gotovih zakonskih rješenja koja su bila usuglašena glede temeljnih pojedinosti, te još nije bilo jedino dogovora o načinu donošenja odluka u domovima naroda.

Naime, kako piše Večernji list, vodstva HDZ-a BiH i SDA usuglasila su da će se članovi Predsjedništva BiH birati iz dviju izbornih jedinica s područja Federacije BiH.

Kako bošnjačke strane ne bi morale pravdati svoje poteze centralističkom Sarajevu, usuglašeno je da te izborne jedinice doslovno vrijede samo u preračunavanju izbora članova državnog Predsjedništva te bi se smatrale virtualnima.

Jedan član državnog Predsjedništva postao bi onaj kandidat na izborima koji bi na razini Federacije osvojio najveći broj glasova, dok bi drugi kandidat koji bi postao član kolektivnog šefa države postao onaj koji bi imao najviše glasova u onim županijama gdje prvoplasirani nije pobijedio.

Time bi se praktično osiguralo da se izabere jedan hrvatski predstavnik, odnosno kandidati iz većinskih hrvatskih županija, što bi onda odražavalo većinsku volju hrvatskog naroda, a ne samo uvjet da ta osoba bude Hrvat. Suština zahtjeva političkih predstavnika Hrvata u BiH odražava slovo i duh Daytonskog sporazuma s BiH kao državnom triju konstitutivnih naroda i njegovih manjina.

Glede tog načina izbora članova Predsjedništva predviđeno je i usuglašeno donošenje posebnog zakona kojim bi se s dvotrećinskom većinom riješili problemi bh. Hrvata koji su malobrojniji.

Istodobno, SDA i HDZ BiH su također bili usuglasili i izmjene koje se tiču i izbora izaslanika u federalni Dom naroda, a jedina prijeporna točka koja im je ostala bile su ovlasti pojedinih nacionalnih klubova u pogledu nacionalnog veta odnosno vitalnog interesa. Hrvatski predstavnici smatraju da bi svaki klub s natpolovičnom većinom trebao imati mogućnost zaustaviti donošenje štetnih propisa i zakona za taj narod, što u dijelu SDA nisu smatrali dobrim rješenjem, te je ostavljen prostor za daljnji nastavak razgovora.

Unatoč provedenim satima pregovora SDA-a i HDZ-a koji su došli do potrebnog suglasja, odjednom su se u SDA vjerojatno i pod dojmom gubljenja velikog kolača na izborima i narušavanja stranačkog ugleda, te unutarstranačkih podjela, odlučili povući i blokirati sve dogovore vraćajući stvari na početak.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Baš čudno da bošnjaci i ovaj riđobradi nisu ispoštovali dogovor o popravljanju položaja za hrvate. Zato su naši hrvatski dušobrižnici potpisali kupovinu struje za Aluminij od EP–BiH-ne,neko se dobro ugradio u tal,zatim čitav vojni Arhiv i osobnu dokumentaciju vojnu poslali i ustupili Sarajevu odnosno Armiji BiH-ne i ovim ekstremima. Jesu li to uradili i potpisali upravo naši HDZ-vci ili je to potpiso Jere,Bakir,Sefer itd. Sad ćemo se čuditi posljedicama.

  • Njih dvojica nista ne vide sto je nize od njih izuzev novac i zlato,oni vladaju nek se narod brine ,zalosno koga oni zastupaju?
    I dalje sirotinja posprema kontenjere ,oni udobno i besramno imaju izobilje .
    Pravde nigdje valjda kad predemo i proputujemo na onaj svijet ,bit ce ispravljena nepravda.
    Ove politicare cijepili od osjecaja i ljubavi za svoj narod.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.